Hírek

2017.03.16. 13:00

Tetőfelújítás és cselekvő közösség – Mozgalmas év kezdődött Pinkamindszenten

Pinkamindszent – Tovább szépülhet az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, hamarosan kezdődhet a tetőfelújítás. A programok tekintetében is mozgalmas hetek jönnek: például csatlakozott a művelődési ház a Közösségek hete országos kezdeményezéshez.

Bakos Ágnes

Az adósságkonszolidációban nem részesült települések támogatásából 2,9 millió forint jutott Pinkamindszent önkormányzatának, ezt költik a kultúrház tetőszerkezetének felújítására – tájékoztatott Rajner Ágota, az IKSZT vezetője. A támogatás körülbelül a munkák felére elegendő, ugyanis a kivitelezés becsült értéke 6,5 millió forint. Folynak a tárgyalások a költségek lefaragására, és még idén szeretnék elkezdeni a munkát. Ezzel zárul majd a kultúrház megújulása, hiszen a korábbi években energetikai fejlesztés és aljzatcsere volt, kifestettek, valamint új függönyökkel és kiegészítőkkel lett otthonosabb a terem. Jelenleg havi 35 ezer forint bevétele van az önkormányzatnak az IKSZT működéséből. Ezt az összeget újabb szolgáltatás bevezetésével növelnék: engedélyt kapott szálláshely üzemeltetésére a közösségi tér, ebből remélnek pluszbevételt. Újabb lehetőségeket is keresnek: gazdasági tevékenységekkel biztosítanák az IKSZT működésének alapját, még keresik a megfelelő lehetőséget, ami lehet alapítvány vagy egyesületi forma. Az önkormányzat továbbra is hozzájárul a működéshez, de teljes egészében nem képes vállalni a fenntartást.

A tartalmat, programokat illetően is mozgalmas hetek kezdődtek. A megszokott, rendszeres rendezvényeknek, összejöveteleknek is helyet ad a művelődési ház, és csatlakoztak a Közösségek hete országos programsorhoz. Március végéig jelentkezhetnek közösségek, a mostani összesítés szerint 77 helyszínen 147 programot regisztráltak már – az egyik helyszín lesz a pinkamindszenti IKSZT. Május 8. és 14. között lesznek a rendezvények. Pinkamindszenten (is) az a cél, hogy felhívják a figyelmet a kis falvak sokszínűségére. Május 12-én lesz egy minikonferencia az aprótelepülések lehetőségeiről. Úgy tervezik, bemutatkozik a tűzoltó egyesület és a helyi nyugdíjasklub, valószínűleg gasztronómiai programmal. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor tablót építenek a Lurkó Klubbal a pinkamindszenti IKSZ-ben, szintén a "cselekvő közösség" jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!