Hírek

2017.03.28. 19:40

Hiába van tilalom? Túl sok a szabadtéri tűz megyénkben

Megyei körkép - Az erdőkben tilos a tűzgyújtás, a kiskertünkben meghatározott feltételekkel égethetünk.

Tóth Kata

Március elején országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium minden erdőre, fásításra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belül. Ezeken a területeken - a kijelölt tűzrakóhelyek sem kivételek -, valamint a közút és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás, beleértve a parlag- és gazégetést is.

A tilalom ellenére szinte naponta adnak munkát a szabadtéri tüzek a tűzoltóknak. A hétvégén - a teljesség igénye nélkül - vonultak Nemeskocsra, ott a nádas égett, Bobán száraz fű kapott lángra, Felsőjánosfán gaz és aljnövényzet, Szombathely külterületén pedig 250 négyzetméteren égő tujákat, fákat és fanyesedékkupacokat kellett oltani.

Egyed Lászlót, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét kértük, segítsen értelmezni a rendeletet és mondja el, hogyan előzhetők meg az időnként jelentős kárral járó tűzesetek. Kíváncsiak voltunk, vajon a tilalom ideje alatt bográcsozhatunk-e, sütögethetünk-e a kerti grillen. Égethetünk-e avart, kerti hulladékot a saját kiskertünkben.

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke kérésünkre gyújtotta meg kiskertjében a nyesedéket és a kerti hulladékot, majd el is oltotta a tüzet. Tagjaikkal két éve döntöttek arról, nem égetnek, amikor tűzgyújtási tilalom van érvényben, ehhez tartják magukat azóta Fotó: Unger Tamás

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondja, tél végén és a nyári aszályos időszakban jellemző, hogy sok a szabadtéri tűz. Több helyen ugyanis kiszáradt és gyúlékony állapotba került a növényzet és az erdei avar.

SZÁRAZ FŰ, AVAR

Ha csak a múlt hét "termését" nézzük: kéthektárnyi területen gyulladt meg a száraz fű és az aljnövényzet Csehimindszent térségében. Száz négyzetméteren nádas égett Nemeskocs külterületén. Szombathelyen is többször felcsaptak a lángok: avar, tuják, fák, fanyesedékkupacok is égtek. Szerencsére nem sérült meg senki, ám aggasztó, hogy a tüzek majdnem minden esetben emberi gondatlanságra vezethetők vissza. Az erdőkben nem engedélyezett a tűzgyújtás. A szombathelyi Parkerdőbe se szervezzünk kerti partit, hiába van kijelölt tűzrakóhely - ott ugyanis kétszáz méteren belül lennénk az erdősávhoz képest.

OTTHON BOGRÁCSOZHATUNK

A katasztrófavédelmi igazgatóság felhívására a megyében minden településen szabályozták az égetés feltételeit és körülményeit. (Szombathelyen például hétfőtől szombatig 9 és 19 óra között tehetjük április 30-áig.) Ha tehát a kertünkben növényi hulladékot égetnénk, annak nincs akadálya, amennyiben a meghatározott napokon tesszük azt, és tűzrakóhelyünk van. A tűzhelyet, grillsütőt, bográcsot használhatjuk a tűzgyújtási tilalom idején. De sosem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, és a kezünk ügyében kell, hogy legyen az oltásra alkalmas víz vagy homok és eszköz is.

Egyed László a tűz nyomait mutatja egy erdősáv melletti, kiskertes részen, a Kőszeg felé vezető úton. Utoljára múlt héten oltottak itt a kollégái Fotó: Nagy Jácint

A Parkerdei Kertbarát Egyesület a közgyűlésén úgy döntött, hogy tagjai nem égetnek, amíg él a tilalom - erről határozatot hoztak, tudjuk meg Molnár Lajos elnöktől. Más időszakokban hétfőtől péntek délig engedélyezik az égetést - péntek déltől hétfő reggelig viszont nem, hogy ne zavarják egymást a füsttel a szomszédok.

VESZÉLYFORRÁS

- Mintha magyar szokás lenne, hogy égetjük a háztartási és növényi hulladékot, Európa más országaiban ez nem jellemző. A háztartásban keletkezett hulladékot - ezt jogszabály mondja ki - nem is hordhatnánk ki a kiskertbe, hogy kupacba rakjuk és meggyújtsuk - emlékeztet Egyed László. Szelektív gyűjtés van Szombathelyen - sárga zsákokban lehet gyűjteni a PET-palackot, a papírt, a fémhulladékot, ezeket elszállítják.

A kerti hulladékot a Hulladékudvar fogadja be. Ott külön konténerekben van az építőanyag, a fa-, a fém-, a vegyes és a zöldhulladék. Az utóbbit kettébontják: van, amit darálnak, és olyan is, amit komposztálnak. A szabadtéri tüzek rá-adásul szennyezik a levegőt (rákkeltő anyagokat juttatnak a légkörbe), veszélyeztetik az élővilágot, az állatok életterét és az emberét is - magyarázza. - Tegyük fel, hogy tűz keletkezik egy erdősáv mellett, fúj a tavaszi szél, és nincs senki, aki időben észlelné a lángokat, a füstöt.

A tűlevelű erdősáv intenzíven kezd el égni, ez gyorsan terjedő tűzzé alakulhat. További veszélyforrást jelenthet, ha az erdősáv mögött lakóházak vannak - teszi hozzá. A Kőszegre vezető út melletti kiskertek által határolt területen például egy hete oltottak tüzet legutoljára a munkatársai.

Egyed László végül az adatokat sorolja: a beavatkozást igénylő tűzesetek száma sajnos nőtt: míg februárban 23 ilyen káreseményük volt, márciusban hatvan, ebből 29 szabadtéri tűz. Jellemzően száraz fű, avar, növényi hulladék és aljnövényzet égett. A tűzgyújtási tilalomról pedig azt mondja, még hetekig tarthat. Rendkívül száraz a tavasz, amikor majd minden zöldbe borul, visszavonhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!