Hírek

2017.03.27. 19:20

Kimozdulhat végre Adrián! - Összegyűlt a pénz az állógépre

Csákánydoroszló - Köszönhetően olvasóinknak is, összejött a szükséges pénz Veidinger Adrián állógépére. A csákánydoroszlói fiú a hétvégén kapta meg az eszközt, azóta szívesen próbálgatja, erősödik.

Bakos Ágnes

Kimehet az udvarra, szabad levegőre Adrián, kiszabadul a négy fal közül a 17 éves fiú - ilyen sokat jelent az az eszköz, amelyet a Vas Népe olvasói segítségével sikerült megvásárolni neki.

Egy állógépről van szó, amelyhez hasonlót már kipróbált a kerekesszékhez kötött fiú a zalaegerszegi rehabilitáción. Ott, a zalai kórházban találkoztak Veidingerék egy Somogy megyei családdal, ahol hasonló fogyatékos fiú él, ő használta a készüléket, de már nincs rá szüksége - számolt be Farkas Béla, Csákánydoroszló alpolgármestere, Adriánék rendszeres segítője.

A rehabilitáción a két család között szó szót követett, kiderült, hogy Adriánnak éppen jó lenne a készülék - még modernebb, mint a kipróbált eszköz. Németországból szerezték be az előző tulajdonosai, sok funkciót lehet rajta állítani. Adrián hátát is tartja egy fémből készült keret, és nem kell külön textilekkel kibélelni, beépített párnáktól kényelmesebb. Még a dőlésszögét is lehet álltani, több mindennapi tevékenységhez tudja használni Adrián.

Farkas Béla és Veidingerné Jutka között a boldog Adrián. Könnyebb lesz neki a közlekedés, kijuthat a szabadba, erősödhetnek a lábai Fotó: Szendi Péter

Az árát 240 ezer forintban beszélte meg a két család, ez nagyon jutányos, sokkal többet ér a készülék, de szerencsére "csak" ennyi pénzt kellett összeszedni Veidingeréknek. Farkas Béla egyrészt a Vas Népe olvasóinak segítségét kérte, másrészt gyűjtöttek a csákánydoroszlói boltban, és a település képviselő-testületének tagjait sem hagyta hidegen a felhívás.

- A március 15-ei ünnep után beültünk egy nem hivatalos gyűlésre, beszélgetésre a presszóba. Megemlítettem nekik, hogyan halad a gyűjtés, hogy még 80 ezer forint hiányzik. Gyakorlatilag minden képviselő komoly összeget adott be. Közben Jutkának, Adrián édesanyjának is adtak pénzt, így jött össze - részletezte az alpolgármester.

Amint összegyűlt a készülék ára, jelentkeztek is az eladónál, a hétvégén pedig a Balatonnál volt a találkozó. Csákánydoroszló kisbuszával mentek az eszközért, abba fért bele az állógép. Hétfőn próbálhatta ki Adrián - és úgy tűnik, le sem akar majd szállni a kényelmes segédeszközről! Nagyon profi Adrián a számítógépes játékokban, már csak azért is, mert be volt szorítva a négy fal közé - eddig. Ezzel a géppel már kimozdulhat a család, hiszen kereke is van a készüléknek.

Adrián ezzel a szerkezettel már könnyebben felállhat, támasztékot kap, kapaszkodhat, erősödnek a lábai, és kimozdulhat a szabadba Fotó: Szendi Péter

Jutka ki tudja tolni levegőzni a fiút, aki észrevétlenül is edzi a lábait! És ez a lényeg, ez a legfontosabb: hogy erősödjön Adrián. A fiúnak 18 éves kora körül Achilles-ín-műtétje lesz, meg kell várni, amíg nem nő tovább, akkor lehet biztonságosan elvégezni. Ezen a készüléken már nem fog múlni - már csak Adriánon múlik.

Farkas Béla hálásan köszönte a sok segítséget a Vas Népe olvasóinak is, és persze a csákánydoroszlóiaknak, akik hamarosan ismét jótékonysági kezdeményezés élén láthatják alpolgármesterüket. Farkas Béla felidézte, hogy a tavalyi csákányi búcsú alkalmával nagyon jól sikerült a "cipősdobozgyűjtés", amelynek akkor Adrián volt a kedvezményezettje. Idén is szeretné segítségre szólítani a helyieket - de természetesen ezúttal sem öncélúan! Azt mondta, vannak, lehetnek más rászorulók is Csákánydoroszlóban, akiknek sokat jelenthet egy cipősdoboznyi segítség - márpedig ha így van, akkor Farkas Béla igyekszik segíteni. (Az eddig kerekesszékhez kötött, a napjait a kényelmes fotelben töltő Adriánt az új gépen elnézve: Bélának nincs lehetetlen.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!