Hírek

2017.03.20. 20:29

A sietség kárt okozhat - Minden növénynek meg kell várni a pontos vetési idejét

Szombathely - Minden növényt a maga idejében kell veteményeznünk. Körültekintően válasszunk vetőmagot!

Tóth Kata

Túl Sándor, József, Benedek hetén, a több évszázados népi, paraszti megfigyelés alapján legkésőbb ez idő tájt el lehetett és el kellett vetni a korai és hidegre nem érzékeny növények magját - állítja dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök. - Idén kemény volt a tél, a rögöket szétrobbantotta a fagy, aprómorzsás talajszerkezetet sikerült előkészíteni, ami ideális, de aki még nem veteményezett, az sincs elkésve - mondja az agrárszakember. Hozzáteszi: Vas megyében a mákkal kezdődik a „szezon": ha a talajviszonyok megfelelőek, azt februárban el lehet vetni. Ő már hat-nyolc centiméter mélyre ültette a borsómagokat - rajnai törpe típusút, ismertebb nevén Peti borsót - ebből, ha korán beérik, finom zöldborsólevest főz. A nagyobb szemű és termőképességű, késői Zsuzsi borsót később veti, abból rak majd el a mélyhűtőbe. A dughagyma, a fokhagyma is a földben van már. Ahogy a sárgarépa, a petrezselyem és a retek is. Az egynyári virágokat is sorra veszi: el lehetett vetni az őszirózsa magját, elültetni a liliomhagymákat, a kardvirággumókat. Az uborka kimondottan melegigényes növény - ha megfázik, ki sem kel, mondja a szakember, akinek kertészasszony édesanyja azt tanította: április 25-én, Márk napján (Szent György napja után) kell vetni. Ugyanígy melegigényes a bab, a csemegekukorica. A palántákat (paprika, paradicsom, zeller) a fagyosszentek után kell kiültetni. Az aktuális kerti teendőket is sorolja: aki még nem tette, sürgősen végezze el a gyümölcsfák, például a téli alma, körte metszését. A csonthéjasokkal várni kell: a kajszi-, az őszibarack, a meggy, a szilva metszése akkor történjen, amikor a nedvkeringési folyamat már megindult bennük, vagy a szüret után. El kell(ett) végezni a lemosó permetezést, mondja, és hozzáteszi: a klasszikus lemosószerek közül most is vezető helyen vannak a réz-, a kén- és az olajtartalmúak.

Dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök az új telepítésű, egyéves málnája mögött, ami háromméteres vesszőket produkált, miután tápanyaggal, vízzel folyamatosan jól ellátta a gazda Fotó: Szendi Péter

A 86 éves Németh Lászlóné alig várta, hogy tavasz legyen és mehessen ki a kertbe. Gereblyéz, majd mutatja a sóskát, spenótot, mákot, zöldséget, sárgarépát - ezeket mind elvetette. Az uborka, a tökfélék még ezután jönnek. Otthon paradicsompalántákat nevel. Büszke a virágágyra is, amit gondoz.

Sok helyen kínálják magukat a zöldség- és dísznövényvetőmagok. Érdemes körültekintőnek lennünk a vásárláskor, máskülönben pórul járhatunk - sikertelen vetés lehet az eredmény. A tasakokon hasznos információkat találhatunk. Feltüntetik a faj és a fajta nevét, a vetőmag tisztaságára és csírázóképességére vonatkozó adatokat, azt, hogy ki a forgalmazó. Kötelező feltüntetni a töltőtömeget vagy a darabban megadott mennyiséget, a minősítési és lejárati időpontot. Tudni kell, hogy az adott növényfaj magja hány évig csíraképes. Erős László, az egyik szombathelyi mezőgazdasági szakbolt eladója azt tapasztalja, óriási különbség van a tasakok tartalma között. A vetőmag bizalmi kérdés, mondja. Szerinte egy kiskerttulajdonos, ha (hobbi)vetőmagot vásárol, az árból induljon ki. Nagyon olcsón jó vetőmagot nem lehet venni - a megfelelő mennyiségért és minőségért fizetni kell. Aztán mindjárt meg kell keresni a tasakon a töltőtömeget. Nem szabad csak fénykép alapján választani. Elmondja: jellemzően megvették már a kiskerttulajdonosok a vetőmagokat, de szerinte sincs elkésve az, aki még nem veteményezett. - Ha valaki elég türelmes, kivárja a megfelelő időt, akkor a meleg földbe beültetett mag gyors növekedést produkál. Ha viszont a mag kínlódik és a növekedési üteme lassú az elején, az az egész tenyészidőre végigkísérheti. Szerezzünk be minden magot, de ne siessünk, meg kell várni a növények pontos vetésidejét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!