Hírek

2017.03.13. 17:45

Mesélő házak - Mihályfa '48-as hőse: Vidos József

A Vas vármegyei protestánsok szabad vallásgyakorlására kijelölt egyik artikuláris helye Nemesdömölk volt.

Feiszt György

A környék falvaiban élő evangélikus kisnemesek, köztük a mihályfai Vidos család sorra építették kúriáikat. 1706-ban az ő mihályfai házuk vendége volt Bercsényi Miklós generális, aki Kemenesalja nemességét Rákóczi hűségére eskette.

1805. április 18-án pedig itt született a família legismertebb tagja, Vidos József 1848-49-es kormánybiztos, a szabadságharc nemzetőr parancsnoka, aki 1836-tól Vas vármegye főjegyzőjeként népszerű, aktív politikus volt. 33 évesen a megye első alispánjává választották, és ő lett a Vas megyei Gazdasági Egyesület elnöke.

Széchenyi István barátjaként szerepe volt a Vas-Soproni Szederegylet megalakításában, Széchenyi biztatására indult el az országgyűlési választáson. 1847-ben lett Vas vármegye országgyűlési követe. Életének kiemelkedő momentuma, hogy 1848 márciusában tagja lehetett annak a küldöttségnek, amely Pozsonyból Bécsbe vitte a diéta Kossuth által fogalmazott követeléseit. Néhány hét múlva pedig ő olvasta fel az országgyűlésben az ország politikai átalakulását szavatoló áprilisi törvényeket.

Kemenesmihályfa szülötte volt Vidos József. A házban Bercsényi is megszállt Fotó: Unger Tamás

Júniusban a Vas vármegyei nemzetőrség parancsnokaként a Drávai magyar hadseregben szolgált. Jellasics támadása után, október 3-án, Batthyány Lajos megbízásával felszabadította Nagykanizsát, 13 ezer fős seregével Horvátországba nyomulva részt vett a Kuzman Todorović tábornok hadoszlopa elleni hadműveletekben, és elvágta a horvát bán hadseregének utánpótlási vonalát.

Betegsége miatt kérte a katonai szolgálat alóli felmentését. Ezt követően a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület felügyelőjének választották. 1849 januárjáig Vas vármegye kormánybiztosaként a honvédtoborzás és hadianyag-ellátás szervezését irányította.

A vármegyét megszálló császári csapatok elől Kemenesmihályfán bujdosott. 44 éves volt, amikor kolerában meghalt. Kúriája közelében, egy magányosan álló akácfa alatt Edvi Illés Pál nemesdömölki evangélikus lelkész titokban temette el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!