Hírek

2017.04.12. 20:44

Félmilliárd forintból szépülhet meg a szentgotthárdi barokk templom

Befejeződhet a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom teljes körű felújítása: több mint félmilliárd forintot ad ehhez a kormány.

Bakos Ágnes

SZLOVÉN

– A Szentgotthárdon és környékén élő szlovén kisebbség kulturális és hitéleti tevékenysége erősíti a magyar nemzetet, és jótékony hatással van Magyarország és Szlovénia kapcsolatára is – ezt emelte ki a templomfelújítás kapcsán Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, amikor a Parlamentben a támogatásról beszélt. Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló arról beszélt, hogy a hivatalos statisztika szerint 2600, a közösség szerint 4 ezer tagú magyarországi szlovén kisebbség döntő többsége az osztrák–magyar–szlovén hármas határ térségében él.

– E közösség megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű hitélet, ezért a közösségnek is szívügye a szentgotthárdi katolikus templom, ahol minden hónapban tartanak szlovén nyelvű szentmisét – emlékeztetett a szószóló.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár
Fotó: Pelsőczy Csaba

REKONSTRUKCIÓ

Hét éve 140 millió forintból szépült a szentély, 2011-ben pedig 100 millió forintból újult meg a tető. Jelenleg a karzat felújítása zajlik, ezzel májusra készülnek el. A mostani kormányhatározattal 535 millió forint támogatásból teljes körűen megújulhat a szentgotthárdi Nagyboldog-asszony-plébániatemplom: felújíthatják a főhajót, megújulhatnak a mennyezeti freskók, valamint a templom szobrai és a gyóntatófolyosó bútorai.

A munkákat Pintér Attila és Kisterenyei István restaurátorok végzik.

– A nemzetiségi szószóló, az országgyűlési képviselő, az egyház és a szentgotthárdi polgármester többéves erőfeszítésének eredménye, hogy megújulhat a templom – hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

A MÚLT

Két „előd" után a mostani szentgotthárdi templom alapkövét 1748. augusztus 14-én tették le. Aztán 1764-ben tartották az épület megáldását. Az ünnepélyes felszentelést Szily János, Szombathely első püspöke végezte 1779. március 16-án. A legendák szerint a püspököt arra inspirálta a pompás, új barokk alkotás, hogy hasonló „dinamikus, festői látványt nyújtó" dómként álmodja meg saját székesegyházát is – Szombathelyen. Nem mellékes, hogy a szentgotthárdi templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb harangja: majdnem negyven mázsás.

TÖBB IS

V. Németh Zsolt a választókerületében, Dél-Vas megyében lévő települések további egyházi műemléki és hitéleti fejlesztéseiről is beszélt a szerdai bejelentés alkalmával.

A csipkereki templomra 9 millió jut, a táplánszentkereszti plébánia 4 millió forint támogatást kap felújításra. A szentpéterfai vörös nagytemplom tornyának felújítására ugyancsak 4 millió forintot ad a kormány.

Jut még az őrimagyarósdi evangélikus egyházközség gyülekezeti termének felújítására: arra 1,5 millió forintot költhet a közösség.

A képviselő emlékeztetett, hogy az elmúlt év végén az önkormányzatokon keresztül biztosított forrást a kormányzat a jánosházi és a vasvári templom felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!