Hírek

2017.04.14. 07:20

Ha tavasz, akkor vers és virág - Erről írtunk a héten

Ha tavasz, akkor vers, virág, szerelem - minden értelemben az élet ünneplése. És persze húsvét közeledtével roham az üzletekben: a lehető legjobb sonkáért.

Vas Népe

A szombathelyi Herman iskolában ezúttal is megrendezték a Savaria Parcum-versenyt. A szakértő zsűri külön-külön értékelte a feladatmegoldásokat, összesítésben is hirdettek nyertest. Az egyéni összetettben a házigazda szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola versenyzője, Erdős Mónika a harmadik helyet szerezte meg. Második Pataki Tamás lett, a tatai Jávorka Sándor középiskolából, az első hely Tarnai Odetté lett a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolából.

Egyéni összetettben a házigazda Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola versenyzője, Erdős Mónika a harmadik helyet szerezte meg és a fészekcsokrával is harmadik lett Fotó: Unger Tamás

A koszorúversenyben lett szombathelyi a legjobb: Horváth Fanni győzött. A második és a harmadik hely is a fővárosi "rivális" diákjaihoz került, Tarnai Odett és Garai Szilvia révén. A fészekcsokor feladatnál a fővárosi Tarnai Odett nyert, a második, harmadik helyezés maradt Szombathelyen: Horváth Fanni és Erdős Mónika révén. A konyhakert, vagyis a növény-összeültetés feladata nem hozott szombathelyi sikert: a tatai mezőgazdasági iskola diákja, Pataki Tamás nyert, a második Török Vivien lett Sopronból. A harmadik helyen Noldrovický Norbert - a szlovákiai Malinovo kertészeti szakközépiskolájából -végzett.

A virágok után jöjjön a vers: április 11-én, József Attila - és Márai Sándor - születésnapján ünnepeljük a költészet napját. A szombathelyi Agora több programot is szervezett az ünnepen. Délelőtt Weöres Sándor bronzszobránál találkoztunk, itt telt meg versekkel az alkalmi "versfal".

A Szombathelyen bronzba öntött Weöres Sándor mellett Lutor Kata és Doma Bence. Megzenésített versekkel készültek Fotó: Szendi Péter

Aztán több helyen fizethettünk költészettel a kávéért, süteményért. Lám, a szellemi és a testi táplálék egyáltalán nem zárja ki egymást: sőt! Egyik nem létezik a másik nélkül. Különben is: "Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad!"

Minden értelemben igazi tavaszi - mert életigenlő, a győzedelmes életet hirdető - történet Léber Istváné, aki súlyos betegségen jutott túl, nem kis mértékben társának köszönhetően.

Léber István és a társa, Erika. A férfinak öt és fél éve eltávolították a gégéjét, a párja mindig mellette állt Fotó: Unger Tamás

És hogy a szellem, a lélek meg a test mennyire összefügg, jelzi: a húsvéti készülődés idején jelentősen megnő a füstölt húsok ázsiója: fogyott a sonka, minden mennyiségben.

Jól fogyott a füstölt húsáru az utóbbi napokban, időben felkészültek a háziasszonyok a húsvéti hosszú hétvégére, erről számolt be a húspult mögül Mester Jánosné. Mindenből vittek, de főleg a comb és a sonka volt a kelendő, abból is a házi. A füstölt, húsvéti húsáruk mellett a tojáskínálatot és az ünnepi kiegészítőket is sorra vesszük piaci összefoglalónkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!