Hírek

2017.05.25. 18:00

Két évtizedes barátság: Lég és Répcelak testületi üléssel ünnepelt

RÉPCELAK - Sportbarátságnak indult húsz évvel ezelőtt, testvérkapcsolat lett belőle. Kiállta az idő próbáját a két település barátsága.

Budai Dávid

Jubileumi testületi üléssel ünnepelték a húszéves testvértelepülési kapcsolatot Lég és Répcelak vezetői a múlt héten. - Mindennek az alapja a sport volt, mondta Csiba Vince, Lég egykori polgármestere, aki két évtizeddel ezelőtt aláírta a testvérkapcsolati szerződést. A korábbi focista és sportvezető egy véletlen folytán találkozott a répcelakiakkal, akik egy elmaradt pozsonyi meccs miatt keresték meg őket. - A találkozó mellett szóló legfontosabb érv az volt, hogy mindannyian magyarul beszélő emberek vagyunk, hogy nem egy hazában élünk, az nem a mi hibánk - idézte fel a régi emlékeket az egykori polgármester.

A jubileumi testületi ülés résztvevői. Középen a két város jelenlegi vezetője, Szabó József és Szitási Ferenc Fotó: Varga Ákos

Dr. Németh Kálmán elmondta: akkoriban Szlovákiában magyarellenes kormány volt hatalmon, ezért amikor 1996 decemberében elmentek Légre aláírni a testvértelepülési szerződést, Csiba Vince szabadkozott, hogy nem tehették ki a magyar zászlót, de a nemzeti lobogót mégis megjelenítették, hiszen piros volt a szalvéta, fehér a terítő és zöld az asztalon lévő virág. A rendezvényt köszöntő Galántai György járási hivatalvezető hangsúlyozta: a rendszerváltás után egyre-másra alakultak a testvértelepülési kapcsolatok, de amelyik nem alulról jövő, megalapozott kezdeményezéssel indult, általában kiüresedett és elhalt. Ezzel szemben Lég és Répcelak kapcsolata él, mivel mindkét fél szívből táplálja. Azóta több ciklusváltás történt, és bár már mások vezetik a településeket, a barátság megmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!