Hírek

2017.05.10. 16:42

Gépjárműtűz, betöréses lopás és öngyilkosság - Versenyben a legjobb helyszínelők

Megyénként háromfős bűnügyi technikus csapatok bizonyíthatták szerdán, mennyire felkészültek elméletben és gyakorlatban.

Tóth Kata

Tizenkilenc sötétkék versenysátor foglalta el szerdán a Kenderesi úti sportpályát, bennük reggel óta egymást váltó háromfős bűnügyi helyszínelő csapatokkal. A rendező Vas megyét kivéve szerte az országból szakmájuk legjobbjai érkeztek a XI. Vedres Mátyás Bűnügyi Technikai Emlékversenyre. Tizenkilenc állomáson adtak számot speciális kriminalisztikai gondolkodásukról és arról, hogy készségszinten alkalmazzák-e ezt a tudást. Bándli Tibor rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi-technikai osztályának vezetőhelyettese kísért körbe a modellezett helyszíneken.

Fotó: Unger Tamás

Elárulta, a feladványokat az elmúlt tíz hasonló verseny alapján állították össze: a 19 sátornál, a különböző helyszíneken imitáltak halálesetet, amikor közigazgatási hatósági eljárásban zárták ki azt, hogy bűncselekmény történt, és olyanokat is, amelyeknél idegenkezűséget feltételezhettek a versenyzők a helyszínen. Szimuláltak gépjárműtüzet, betöréses lopást és öngyilkosságot is - a szervezők kitettek magukért, nem hiába készültek november óta a feladatok összeállításával. A sporttelepen időnként szirénaszó hallatszott, az jelezte, hogy letelt a feladatokra szánt idő, a 15-20 perc.

Bándli Tibor magyarázta a munkájuk lényegét: egy múltbeli eseményt kell rekonstruálniuk a helyszíni szemlén, méghozzá objektív módon, hogy később az eljáró hatóság ebből következtetéseket tudjon levonni. Beszélt arról is, mitől kiemelkedő egy bűnügyi technikus: ha az elméleti felkészültsége átlag feletti, tud hideg fejjel gondolkodni és tervszerűen cselekedni.

Az egyik sátornál „öngyilkosság történt": mellkason lőtte magát egy fiatalember egy autóban. Csavar a történetben: a hozzátartozók - mivel a biztosító öngyilkosság esetén nem fizet - eljátszották, hogy a fiút megölték, kétszer rálőttek. A versenyzők akkor teljesítettek jól, ha meg tudták határozni a lőirányt. Ebből kiderült, hogy a szélvédőn látható két lövésnyom utólag került oda. A Vöröskereszt segítségével - a verseny történetében először - élő emberek, középiskolások voltak az „áldozatok" imitált sérülésekkel egy másik állomáshelyen. A következő sátornál vérnyomok látszottak a padlón és fehér fogak fehér kavicságyon. Speciális polilight lámpával megvilágítva, színszűrős szemüveget viselve tökéletesen látszódtak, szabad szemmel azonban nem voltak kivehetők.

Fotó: Unger Tamás

Egy betöréses lopás kísérletének helyszínén, egy speciális fóliával ellátott ablak üvegén törésnyomok látszódtak. Az elváltozásokból, a pókhálószerű vonalakból a felkészült helyszínelők meg tudták állapítani, melyik keletkezett előbb, melyik később. Kiderült, nedves, esőáztatta felületen is lehet ujjnyomtöredéket rögzíteni, nem csak szárazon. Bándli Tibor nem rejtette véka alá a véleményét: fejlődnie kell a szakmának az elektronikus adatelemzés, -gyűjtés irányába. A kiberbűnözésben előremozdulás várható, ezen a területen ugyanis a fizikai, kémiai eszközökkel történő nyomelőhívás lassan elavulttá válik.

A verseny idén először nemzetközi volt, ugyanis a megyei rendőr-főkapitányság osztrák és szlovén társszervezetei is állítottak össze feladatot, és horvát munkatársaik is közreműködtek versenybíróként az eseményen. A tizenkilenc versenysátor - köztük négyben elméleti feladatokat kaptak a versenyzők - egyikében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai által összeállított feladat várt az indulókra, akik között a kapott pontok alapján sorrendet állítottak fel. Eredményt csütörtökön hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!