Hírek

2017.06.07. 18:40

Kutyamenhely moslékát ették a disznók Gencsapátiban, a NÉBIH bezáratta a telepet

GENCSAPÁTI Csalást leplezett le a Nébih: Vas megyei sertéstelepeken etették meg a moslékot, amit papíron egy kutyamenhely vett át. Ez tilos és veszélyes.

Bakos Ágnes

Negyvennapos zárlat alá helyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a gencsapáti sertéstelepet, pontosabban az ott tartott 45 disznót. Az ok, hogy moslékot ettek az állatok. A dokumentációk tanúsága szerint egy körülbelül száz kutyát ellátó menhely vette át az élelmiszer-hulladékot, amely viszont disznók elé került, s nem csak itt, Gencsapátiban, hanem szerte a megyében.

Ferenczi Endre, a sertéstelep és a gencsapáti kutyamenhely vezetője megmutatta a telepet, és elmondta: valóban került a malacok elé moslék, de az tény, hogy minden leadott állat egészséges volt. Márpedig a Nébih ezért figyel a moslékos etetésre kiemelten, ugyanis a sertéspestis veszélyét hordozza.

Ellenőrzés

Egy többszereplős csalást lepleztek le - közölte a Nébih. Egy időben három helyszínen tartottak ellenőrzést a szakemberek Győr-Moson-Sopron és Vas megyében. A közlemény szerint az állati eredetű melléktermékek visszagyűjtését végző cégtől papíron egy állatmenhelyhez került mintegy 2500 tonna élelmiszer-hulladék, vélhetően azonban több sertéstelep állataival etették fel azt. A gencsapáti telepekről van szó: a hizlaldában 45 disznó nevelkedik, a kutyamenhelyen több mint száz kutya van.

A kutyák ehetik az ételmaradékot, a disznók nem. Egészen pontosan "a gazdasági haszonállatok moslékkal történő etetése szigorúan tilos", mert annak komoly járványügyi kockázata van. - Nyolc éve nem kellett vennünk a kutyáinknak semmilyen tápot, multicégektől kapunk, és ettől a moslékszállítótól - mondta el Ferenczi Endre, a gencsapáti kutyamenhely és a sertéstelep vezetője.
- A moslékszállító cégtől kapott szállítmányokat szétválogattuk. A minőségi ment a kutyáknak - magyarázta.

Ferenczi Endre, a gencsapáti kutyamenhely és a sertéstelep vezetője megmutatta a disznókat a telepen Fotó: Szendi Péter

Mennyiség

A Nébih vizsgálata szerint a Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás engedéllyel gyűjtött állati eredetű melléktermékeket. Az élelmiszer-hulladékot áruházakból, kórházakból, menzákról és vendéglátóhelyekről szállították el a Dunántúl teljes területén. A cég csak tavaly több mint 2500 tonna élelmiszer-hulladékot gyűjtött, amelyből mindössze 24 tonna került legálisan működő ártalmatlanítóhelyre. A többi moslék felhasználását papíron a gencsapáti kutyamenhely igazolta, valójában azonban részben az ellenőrzés harmadik helyszínére, egy Vas megyei sertéstelepre szállították.

- A szállítmányokról a nyilvántartást központi irodában vezetik, nem én vezettem - mondta el a mennyiségekről és a dokumentációról Ferenczi Endre.

Zárlat

Az biztos, hogy jutott a hízódisznóknak moslék, ezért büntetik meg a telepet.

- A disznókat most negyven napig zárlatolni kell. Addig nem adhatom el őket, és nem hozhatok malacokat sem - mondta a döntésről, ami komoly gazdasági hátrányt jelent neki. Évek óta foglalkozik sertésekkel. 25-30 kilogrammos malacokat vásárol, azokat hizlalja. Mutatta is a területet: szabad tartásban gyarapodnak a disznók. Amikor elérik a vágási súlyt, akkor hivatalosan és teljesen szabályosan leadja azokat. Ezt papírokkal igazolta is az ellenőrzéskor: természetesen átesnek egészségügyi vizsgálaton az állatok. Ha bármikor is valami bajuk, betegségük lett volna, az kiderült volna a szállítások alkalmával.

Persze nem csak a gencsapáti sertéstelepről van szó. A több tonnányi moslék a hatóság számításai szerint 35, de akár ötven sertéstelepre is kerülhetett az elmúlt években jogszabályellenesen.

Szigor

A Nébih különösen figyel a sertéstelepek működésére, arra, hogy esznek-e moslékot az állatok. A kiemelt figyelem oka, hogy megjelent az afrikai sertéspestis a magyar határ mellett, Kárpátalján. Ezzel nőtt a kockázata, hogy Magyarországon is megjelenhet a vírus. Ez pedig a sertéságazat valamennyi szereplőjének komoly gazdasági hátrányt okozna: korlátoznák az Európai Unió országaiba irányuló élő sertés, sertéshús kiszállítását, és a harmadik országok is teljes kereskedelmi tilalmat vezethetnek be a sertésre.

Az biztos, hogy a gencsi sertéstelepről kikerült disznók egészségesek voltak (annak ellenére, hogy ettek moslékot is).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!