Hírek

2017.06.21. 17:16

Gyermekközpontú bíróság: barátságos helyiség, szakszerű hozzáállás

Bevált, tényleg hasznos a gyermekmeghallgató a Szombathelyi Törvényszéken - ez az eddigi tapasztalat. Közben fiatalok előtt is (szó szerint) nyitott a bíróság, segítséget, tanácsot kaphatnak.

Bakos Ágnes

Meghallgatás

- Ez egy multifunkciós szoba a Szombathelyi Törvényszéken. Használják mediációs helyiségnek a polgári eljárásban dolgozó kollégáim, én, mint nyomozási bíró büntető eljárásban, ha 14 év alattiakat, gyermekkorúakat kell meghallgatni - kezdte dr. Ávár Zsuzsanna szombathelyi járásbírósági bíró. A falakon vidám festmények, a polcokon plüssállatok - barátságos a helyiség.

Dr. Ávár Zsuzsanna szombathelyi járásbírósági bíró a gyermekmeghallgatóban
Fotó: Unger Tamás

- 2013 volt a gyermekközpontúság éve, akkor kezdték kialakítani a gyermekmeghallgató szobákat - emlékeztetett. A szombathelyi az elsők között volt az országban, mára pedig minden törvényszéken, székhelyi bíróságokon vannak ilyen helyiségek.

A szobát bekamerázták, így a gyermeket csak egyszer kell meghallgatni, a jegyzőkönyv mellett a videofelvétel is rendelkezésre áll a bíráknak - ez is nagy előnye a helyiségnek.

Gyakran használják, a legfiatalabb gyermek hét-nyolc éves volt, akit itt hallgattak meg, a felső korhatár pedig 14 év.

Az elhelyezkedése is fontos: biztosítani tudják, hogy ne kelljen a tárgyalófolyosón keresztül menniük a gyerekeknek, a belső udvaron át a főbejárat felől egy perc alatt megközelíthető.

A gyermekközpontúságot igyekeznek úgy is érvényesíteni, hogy soron kívül hallgatják meg a gyerekeket, ezeket az ügyeket egyébként is a törvény erejénél fogva soron kívüli eljárásban kezelik - mondta még a meghallgatásokkal kapcsolatban dr. Ávár Zsuzsanna.

Szakmaiság

A rendelkezésre álló technikai háttér és maga a barátságos helyiség, vagyis az infrastruktúra adott - de ehhez kell még a megfelelő szaktudás a gyermekek meghallgatásához. Dr. Ávár Zsuzsanna elmondta, hogy ehhez központi képzést szerveznek a Magyar Igazság-ügyi Akadémián, valamint helyben is kaptak segítséget a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálattól. - A szociális héten tartottak képzésnek is beillő konferenciát, amelyre a Vas Megyei Főügyészség képviselőit és engem is meghívtak, feltehettük a kérdéseinket - mondta a bírónő. Szakértőt is igénybe vehetnek: beülhet a meghallgatásra, ami azonnali segítséget jelenthet és az ügy későbbi szakaszára nézve is hasznos.

Persze mindenképpen nehéz a gyermekek meghallgatása, kihallgatása:

- Olyan kérdésekről kell beszélniük, amelyekhez az életkori sajátosságukból adódóan nincs fogalomkészletük. Ha például egy hét-nyolc éves gyereket szexuális abúzus ér, nehezen tudja megfogalmazni, hiszen csak a saját szókészletét tudja használni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha azt kell elmondania, hogy mit látott, amikor tanúként kell meghallgatni - ismertette. Az esetszám emelkedő tendenciát mutat.

Előfordult olyan eset, amikor a gyermek jobban megnyílt, mint a korábbi kihallgatásai alkalmával.

Fiatalok

A gyermekközpontú igazságszolgáltatással kapcsolatban a Nyitott bíróság programot is említette dr. Ávár Zsuzsanna. Egyre több középiskola köt együttműködési megállapodást a bírósággal.

- Ilyenkor lehetőséget ad a tárgyaló bíró, hogy a tárgyalások közötti szünetekben kérdezzenek a gyerekek. A felmerülő kérdéseket meg tudják beszélni - mondta. Vagy a diákok mennek a törvényszékre, vagy a bírák mennek az iskolába, osztályfőnöki órán mutatják be a bíróság működését. A fiatalok kíváncsiak, és azonnali haszna is van, lehet az ilyen óráknak: gyakorlati példaként a közösségi oldalak használatát említette dr. Ávár Zsuzsanna. Nem is tudják a fiatalok, hogy bűncselekményt követhetnek el azzal, ha feltörik valakinek a fiókját vagy sértő tartalmakat helyeznek el a közösségi oldalon. Ennek a felelős használatát meg kell tanulniuk - ebben is kapnak segítséget, információkat. S nemcsak a középiskolások, hanem egyetemisták is. Az Országos Bírósági Hivatal indította a programot az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!