Hírek

2017.06.04. 11:59

Magyarok a világ legjobb táncosai!

Tíz év után újra magyar páros állhatott a dobogó legfelső fokára az 52. Savaria Nemzetközi Táncversenyen, a latin világkupán.

Budai Dávid

Szombathely minden kétséget kizáróan a tánc fővárosa. Mindez többszörösen is bebizonyosodott szombaton este a csordultig telt sportházban, az 52. Savaria Nemzetközi Táncversenyen, ahol a világ 27 országának legjobb táncosai bizonyíthatták be, hogy mit tudnak. Az elődöntőben 12, míg a döntőben hat pár mutathatta meg, hogyan is néz ki a Cha-cha-cha, a Szamba, a Rumba, a Paso Doble, vagy a Jive akkor, ha profik táncolják.

Avatatlan szem alig tudott volna különbséget tenni a táncosok között, de a tizenkét bíró pontosan látta, hogy miért a 29-es rajtszámmal induló magyar páros volt a legjobb minden egyes táncban. A nemzetközi összetételű zsűri, ítéletét háttal az eredményjelző táblának hozta meg minden esetben, így csak a táncosok és mi nézők láthattuk, hogy a magyar páros verhetetlen. Andrea Silvestri és Martina Váradi győzelmével, tíz év után most hangzott fel újra magyar himnusz latin világkupán, Szombathely egyik legrégebbi, és legnevezetesebb rendezvénysorozatán, az 1966 óta megrendezett nemzetközi táncversenyen.

Az idei megmérettetésre minden országból csak a legjobb táncosok kaptak meghívást, így ennek a versenynek komoly rangja van – tudtuk meg az esemény főszervezőjétől, Horváthné Berta Ágotától, a SAVARIA TSE Elnökétől és művészeti vezetőjétől, aki elmondta azt is, hogy éppen ezért, a közönség ezeken a táncversenyeken ünnepre készül, a táncsport ünnepére. És valóban úgy tűnt, erről van szó. Semmivel sem összehasonlítható egy latin táncverseny, ahol a fiúk zselézett hajjal és fekete feszülős ruhában suhannak, míg a lányok színpompás ruhakölteményekben pörögnek körülöttük, miközben a páros mindkét tagja bronzbarna bőrrel, mosolyogva hajtja végre a legnehezebb gyakorlatokat is, egy számukra ismeretlen zenére. A jutalom nem is maradt el. A szombathelyi közönség a magyar páros tánca közben valósággal tombolt, dobolt és sípolt, akárcsak egy nagyobb sporteseményen.

Andrea Silvestri és Martina Váradi 12 éve táncolnak együtt, és mint elmesélték, tegnap második világkupájukat nyerték meg. Most pár nap pihenés következik, aztán folytatódik a felkészülés, hiszen a jövő hónapban irány Hong Kong, majd augusztusban Németország. Miután folyamatosan versenyeznek, külön a mostani szombati versenyre nem készültek, „csupán” minden nap négyszer végigtáncolták, mind az öt táncot, ezzel szimulálva a szombati versenyt. Itt már csak arra koncentráltak, hogy a lehető legjobbak legyenek. Ez, mint tudjuk, sikerült. A döntőben, Oroszország, Olaszország, Spanyolország, Románia, és Kanada versenyzőit sikerült maguk mögé utasítani – Fiatalon kerültünk össze és szerencsénk volt, hogy kitartottunk egymás mellett, mert hittünk egymásban – mondta Martina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!