Hírek

2017.06.29. 18:05

A lakások nagy részét építés közben értékesítik Vas megyében

MEGYEI KÖRKÉP Az adatok arra engednek következtetni, hogy egyre többen gondolják úgy, ideje belevágni egy új otthon megteremtésébe.

Budai Dávid

Minden új építésű ingatlan gazdára talál, de a drágulás miatt sokan a használt lakások háza táján néznek körül. Persze ha valahol nem lehet általánosságban beszélni, az éppen az ingatlanpiac. Továbbra is óriási különbségek jellemzik a magyarországi régiókat - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a lakáspiacon fennálló területi különbségeket ismerteti. Győr-Moson-Sopron megyében például 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye eredményeit nézve.

Ez az országos 2,1 lakásos átlagnak az ötszöröse. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve elmondta, a megyék többségében egyértelműen fejlődés ment végbe. Nem tartozik a kivételek közé Vas megye sem.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a megyében 343 lakás épült, és ezek nagy részét vállalkozók húzták fel. Ez azért nagyon fontos adat, mivel ez azt mutatja, hogy a befektetők látnak fantáziát a megyében. Például Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyében az új lakásokat többnyire magánszemélyek építették, ez pedig arra utal, hogy az ingatlanberuházók nem látnak jó befektetési lehetőségeket ezekben a megyékben. Látni kell, hogy több megyében ugyan jelentős a százalékos növekedés, de szám szerint kevés új lakás épült. Ilyen a már említett Nógrád megye, ahol ugyan egyről négyre nőtt a 10 ezer lakosonkénti új lakások száma, ami 300 százalékos növekedésnek felel meg, viszont a Győr-Moson-Sopronban tavaly felépült 502 lakás több mint százszorosa a nógrádi lakásszámnak.

Gángó Gábor, Farkas István és Gelényi Zsolt egy körmendi családi ház építkezésén dolgoznak Fotó: Szendi Péter

Nálunk nincsenek ilyen szélsőségek, de az elmondható, hogy folyamatosan átlag felett teljesít a megye. Az idei év első három hónapjában még jobban felpörögtek a vasi építkezések, hiszen míg tavaly 110, addig most 183 új lakás épült fel, ez pedig több mint hatvanszázalékos növekedést jelent. A kérdés persze, hogy mindez mire elég, kíváncsiak voltunk, hogy vajon a jelenlegi kínálat le tudja-e követni a keresletet. Zsigmond Balázs, az egyik szombathelyi ingatlanközvetítő tulajdonosa szerint van választék a piacon, a kérdés inkább az, hogy hogyan alakulnak az árak a közeljövőben.

Szakértők szerint a lakások túlértékeltsége ugyanis veszélyessé válhat, ha ahhoz túlzott hitelezés is kapcsolódik, hiszen ezzel a hitelek visszafizetése kerülhet veszélybe, lévén, hogy a lakás egyszerűen nem ér annyit, mint amennyit adtak érte. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontja szerint azonban egyelőre nem túlértékeltek a lakások. Hiába kúsztak tehát egekbe az árak tavaly, az ingatlanokért kifizetett összeg nem haladta meg a valós értéküket. Persze ez a lakásvásárlókat nem vigasztalja, főleg, hogy a jelek szerint ezzel zöld utat adtak a további drágulásnak.

Gelényi Zsolt és munkatársai idén várhatóan egyre több négy- vagy többszobás ingatlant fognak építeni Fotó: Szendi Péter

Jelenleg - csak Szombathelyen - százas nagyságrendben vannak az eladó lakások olyan projektekben, ahol már az építkezés is elindult. Ezeken túl számos ingatlant még csak most terveznek, de hogy ezekből mennyi és mikor kerül még a piacra, azt nehéz megmondani - fogalmazott Zsigmond Balázs. A vevők keresik az újépítésű ingatlanokat, de az jól látszik, hogy ma már tudnak válogatni a projektek között, így a számuk is értelemszerűen megoszlik. Egy évvel ezelőtt szinte még alig volt választék a piacon. Sok ingatlan elmegy már előértékesítésben is az építkezés elindulása előtt, de a legtöbb lakás az építkezéssel párhuzamosan kel el. Értelemszerűen viszont sokan a magasabb árak miatt a használt lakások felé fordulnak, éppen ezért sem az új, sem a használt ingatlanok piacára nem lehet panasz.

A szerényebb áprilisi hónapot követően ismét kiemelkedő hónapot produkált az ingatlanpiac májusban a Duna House felmérése alapján. A 14 ezer adásvételt megközelítő adat nemcsak az idei legmagasabb, hanem az elmúlt évek legkiemelkedőbb forgalma is egyben. Májusban a paneleket Kelet-Magyarországon 194, nyugaton 165 ezer forintos négyzetméter áron vásárolták az ingatlanközvetítő adatai alapján. Érdekes módon a téglaépítésű lakásért keleten 294 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, nyugaton csak 249 ezret. Egy percig se gondoljuk, hogy ez drága, hiszen Budapest belvárosában az átlag 683 ezer forint négyzetméterenként. Itt egyébként a panelek egy hónap alatt gazdát cserélnek, de vidéken sem kell hozzá hetven napnál több. Vidéken egyébként a 300 ezer forint/négyzetméter ár feletti ingatlanokat egy éve a vevők hat százaléka vásárolta csak, idén azonban már a tranzakciók 18 százaléka esett ebbe a kategóriába.

Jól mutatja a kedvező ingatlanpiaci folyamatokat, hogy nálunk a májusig feladott ingatlanhirdetések száma a tavalyi évhez képest 36 százalékkal nőtt, a lakások iránti érdeklődés pedig még ennél is nagyobb mértékben, 42 százalékkal haladta meg a 2016-os év azonos időszakát, márpedig ezekkel a mutatókkal a megye az ország élmezőnyébe tartozik Balogh László szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!