Hírek

2017.06.25. 18:50

Lóháton, autóval és kerékpáron érkeztek a vendégek a rendhagyó programra

KÖRKÉP Idén sem maradhatott el a Hűségtúra, ahol azon hősies vasi falvak előtt tisztelegtek, amelyek az I. világháborút követően kitartottak Magyarország mellett.

Cseszkó Tamás

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület idén is lovastúrával tisztelgett azon települések egykori lakói előtt, akik 1923-ban Magyarország mellett döntöttek és ezzel elérték, hogy a falvak Ausztria helyett Magyarországhoz tartozzanak.

Pornóapátiból indult a túra a júniusi hőségben, majd külön kezdeményezésre idén Horvátlövőn volt a központi megemlékezés. Eddig minden évben Felsőcsatár adott helyet a hűségtúra fő programjának, ám a horvátlövőiek jelezték, idén ők szeretnének lenni a házigazdák. Bugnits Vilmos polgármester és csapata számos izgalmas programmal, valamint vacsorával várták a vendégeket.

Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője a Hűségtúra résztvevőivel Fotó: Hornyák Emőke

A hűségtúrát Szombathely Város Fúvószenekara kísérte. Ezek a települések a leghűségesebb falvak, erre mind-egyikben tábla is emlékeztet, rajta a latin felirat: Communitas Fidelissima.

Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a Pinka völgyének falvai egy, a sopronihoz hasonló népszavazással, népi kezdeményezéssel érték el, hogy magyarok legyenek. Visszakövetelték magukat a hazájukhoz és elérték, hogy módosítsák a trianoni békeszerződést. Érdekes, hogy ezekben a falvakban zömében nemzetiségiek élnek: horvátok, németek. Ez olyan ragyogó tett volt, amelyre minden évben kötelességünk emlékezni, idén is így tettünk.

Vasárnap Vaskeresztesen, Felsőcsatáron és Nardán folytatódtak a programok megemlékezésekkel és koszorúzásokkal. A Klapka György egyesület kezdeményezéséhez ismét sokan csatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!