Hírek

2017.06.09. 18:00

A gyerekeknek jár a mese - Ünnepi könyvhét Szombathelyen

SZOMBATHELY A Fő téren tegnap hivatalosan is köszöntötték a könyvhetet. A bábszínház művészei mesét olvastak, és akár ingyen is könyvekhez lehetett jutni. Aki mától csatlakozik a könyvhét programjaihoz, annak sem kell csalódnia.

Budai Dávid

Nagyjából félszázan gyűltek össze pénteken 15 órakor a Fő téren, hogy meghallgassák az ünnepi könyvhét köszöntőjét, dr. Puskás Tivadartól. - A könyv számomra egy csoda, mert kiterjedése és illata van. A mai világban, amikor az elektronikus információátadás a menő, akkor is a könyv az igazi, és meg kell erre tanítani a gyerekeket is - hangsúlyozta a polgármester, majd felidézte a kezdeteket, azt a 88 évvel ezelőtti 1929-es májust, amikor megtartották az első könyvhetet Budapesten, a Vörösmarty téren. Bajomi Nagy György színész Lackfi János Egy mondat című versét mondta el, ami tulajdonképpen nem más, mint Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versének a parafrázisa.

Ferenczi Horváth Zsuzsa Barnabással és Lukáccsal mesekönyvek után kutatott Fotó: Unger Tamás

Nem véletlenül ez a vers hangzott el, ebben minden benne van, amit mi az irodalomról gondolunk - mondta a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója, Nagy Éva.

A Fő téri ünnepség a Hangyaboly együttes fellépésével folytatódott, ám nem csak a délután szólt pénteken a könyvekről. - Mindenki csukja be a száját, nyissa ki a szívét, tátsa ki a fülét, kezdődik a mese - mondta Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója a gyerekeknek délelőtt tízkor a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, aztán belekezdett Lázár Ervin A hazudós egér című meséjébe. Nem véletlenül választotta ezt a mesét, a jövő évadban az egérke történetét a színpadon is láthatják majd a gyerekek. Ugyanígy egy-egy mesét olvastak fel a bábszínház művészei is, akik nem voltak ismeretlenek a Brenner iskola diákjai előtt, hisz ők - mint kiderült - rutinos bábszínházba járók.

Miközben az első emeleten a gyerekek mesét hallgattak, az épület előtt már nagyüzemben működött a turkáló, ahol azonban ezúttal nem ruhákra, hanem könyves kincsekre lehetett vadászni. Gasztonyiné Pál Éva nyugdíjas, aki gyakran szervez magának kulturális programokat, így gyakran jár könyvtárba is, csütörtökön például részt vett Böröczki Mihály Öltögető című verseskötetének szerzői estjén is, ott hallotta, hogy ma könyvturkáló lesz a könyvtár épülete előtt.

Úgy gondolta, ezt a lehetőséget nem hagyja ki, főleg, hogy van két unokája is, akik - akárcsak ő - imádnak olvasni. - Nem ismerem ezeket a könyveket, de ígéretesnek tűnnek a címük alapján - mondta nevetve, miközben vagy fél tucat könyv lapult már a táskájában.

Bajomi Nagy György színművész, Nagy Éva könyvtárigazgató és dr. Puskás Tivadar polgármester a 88. Ünnepi Könyvhét megnyitóján, Kolozsi László Apufa című könyvével Fotó: Unger Tamás

A könyvturkálónak szemmel láthatóan nagy sikere volt, sokan válogattak is a leselejtezett könyvek között, és mivel a kosarakat mindig újratöltötték, úgy tűnt, soha nem fogynak el a könyvek, amelyek között szép számmal akadt olyan is, ami nem a felnőtteknek szólt. - A gyerekeknek kijár a mindennapos meseolvasás, mondta Ferenczi Horváth Zsuzsa, Lukács és Barnabás anyukája, aki a kosarakban mese- és ismeretterjesztő könyveket keresett éppen.

A két fiú mindennap mesére alszik el; ha szerencséjük van, akár többet is meghallgathatnak egymás után, ha azonban nagyon fáradtak, akkor már a mese felénél kidőlnek - mesélte az anyuka, akitől megtudtuk azt is, hogy Barnabásnak a Pán Péter, Lukácsnak a Bogyó és Babóca a kedvence.

A legtöbb újdonság, ahogyan minden évben, most is a próza műfajában jelent meg

Már több mint fél évszázada annak, hogy halálhírét keltették a Gutenberg-galaxisnak, és sokan most is azt hiszik, hogy napjaink "elektromos vihara" elsöpri a könyveket, ám erre minden bizonnyal nem idén kerül sor. Átböngésztük az idei újdonságok listáját, és a legfontosabb kategóriákat egy grafikonon ábrázoltuk is. Jól látszik, hogy a próza és az ifjúsági irodalom viszi a prímet, viszont meglepően kevés, mindössze öt könyv érkezett most az amúgy rendkívül népszerű gasztronómia világából.

Kiszámoltuk a könyvek átlagárait is. Ezek szerint a verseskötetek bizonyultak a legolcsóbbnak - 2400 forint alatti átlagárukkal -, de általában a prózai művek és a szakácskönyvek is megúszhatók 3 ezer forintból. Még a legdrágább könyvkategóriát jelentő albumok esetében is simán kitölthetünk egy helyet a könyvespolcon tíz lángos árából.

A 88. KÖNYVHÉT PROGRAMJAI

Ma: 15 órakor találkozó Grecsó Krisztiánnal. A szerzővel beszélget: dr. Bokányi Péter irodalomtörténész.

Hétfő: 17 órakor a Croatica Kiadó két új kötetét mutatják be. Iszak Péter Lét-tér-kép című könyvét és Devecsery László A manóvár lakói című kötetét az utóbbi szerzője, Devecsery László ismerteti.

Kedd: 17 órakor Fűzfa Balázs irodalomtörténész két új könyvéről (Kifelé a ködből, Szavak és szóközök) fog beszélni. Aki kérdezi: Kaisinger András egyetemi hallgató. Közreműködnek: Lutor Katalin és Rozmán Kristóf egyetemi hallgatók.

Szerda: 17 órakor Markó Péter könyvbemutatójával zárulnak az idei könyvheti rendezvények. A Túl az előítéleteken - Társadalomismeret haladóknak című kötetről dr. Gyurácz Ferenc, a Magyar Nyugat Könyvkiadó vezetője fogja kérdezni a szerzőt.

Mindegyik ismertetett program helyszíne a Berzsenyi Dániel Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!