Hírek

2017.07.30. 17:35

Ismét a keresztények győzedelmeskedtek a törökök elleni küzdelemben Szentgotthárdon

SZENTGOTTHÁRD A város immár tizenötödik alkalommal emlékezett többnapos programsorozattal az 1664. augusztus 1-jén lezajlott csatáról.

Vadas Krisztina

Kiállítások

A magyarszombatfai fazekasságot bemutató kiállítással kezdődött a Történelmi Napok programsorozata, majd a ciszter szerzetesek szellemi örökségéből nyílt kiállítás a Polgármesteri Hivatal előterében - a város vezetése ugyanis fontosnak tartja Szentgotthárd szellemi örökségének megőrzését.

Huszár Gábor polgármester köszöntőjében emlékeztetett, hogy a város egy sikeres nemzetközi pályázatnak köszönhetően elkezdheti a ciszter kolostor egykori ebédlőjének felújítását. Azt is elmondta: a könyvtárterem állagmegóvását és eredeti fényének visszaállítását is szeretnék megoldani, ehhez keresik a megfelelő lehetőségeket. Az 1740 és 1764 között épült templom és kolostor keleti szárnyában kapott helyet a könyvtár, Matthias Gusner festményeivel, Kaspar Schrezenmayer intarziás, nyitott könyvszekrényeivel. Az első lépéseket már megtették, egy - az 1910-es években készült - Koszkol Jenő, Esterházy-díjas képzőművész festményének megvásárlásával, a-mely a könyvtárat ábrázolja.

A Szentgotthárdi Honismereti Klub által válogatott, rendezett kiállításon fényképek, lenyomatok őrzik a ciszter szerzetesek szellemi örökségének egy részét. A megnyitón Csuk Ferenc irodalmár, Szentgotthárd város díszpolgára adott történelmi betekintést. Elmesélte a ciszterek két időszakát, amikor Gotthárdon éltek, tanítottak és dolgoztak. A jelenlévők megtudták: 1920-ban három helyen is lehetett könyveket olvasni Szentgotthárdon. Az Olvasó Egylet birtokában 1140, a Gimnázium Könyvtárában 1470 kötet volt akkoriban, a kolostorkönyvtárban pedig 7460 kötet lapjait lehetett forgatni. Ez utóbbiból 2 ezer maradt a településen, a többit 1951-ben négy „hivatal" a szerzetesek elűzetésekor elvitte megőrzésre. Az előadó kiemelte: a II. világháború végén a szovjet hadsereg katonái egyetlen könyvet sem égettek el - a közhiedelemmel ellentétben.

2010-ben, hatvan év eltelte után került elő nagyon hiányosan a szentgotthárdi irattár és könyvgyűjtemény. Ezen iratok feldolgozása, rendszerezése, állagmegóvása a következő évek feladata.

A megmaradt német, latin, és magyar nyelvű kötetekből, valamint a restaurálásra váró könyvek fotókópiáiból láthatnak az érdeklődők egy csokorra valót egy esztendőn keresztül, munkaidőben az önkormányzati hivatal előterében.

Izgalmas múlt

A Történelmi Napok pénteken, szombaton és vasárnap már látványosabb formát (jelmezeket) öltött a Várkertben.

Pénteken kora délután benépesült a terület: a hagyományőrzők tábort vertek, az érdeklődők pedig árgus szemekkel kémlelték eleink életmódját, eszközeit, ruháit.

A gyulakeszi Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium tagjai fülsiketítő ágyúdörejjel és puskaropogással hívták fel a közönség figyelmét a szentgotthárdi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészet Alapítvány csapat lovasíjászainak bemutatójára. A látványos, kisebb sérülésektől sem mentes közelharc végén nagy-nagy tapsot kaptak a magyar kultúra és hagyományok megőrzését célul tűző harcosok.

Mindeközben építették sátorfájukat a végvári vitézek és a török hadak is.

Gotthárd barát vásárában portékáikat kínálták a kézművesek. Volt ott minden, ami egy történelmi eseményhez illik: bőrből készült kiegészítők, kézműves ékszerek, fából pajzsok, kardok a gyerekeknek, a felnőtteknek íjak, nyílvesszők.

Az ügyes kezű szakácsok hamar nekiláttak az estebéd készítésének: az egyik helyen bográcsban rotyogott a rozmaringos sertéshús, másutt lobogó láng fölött pirult a nyársra tűzött nyúl.

Majd az egyik legjobban várt programelem következett: a felvonulás. A csapatok egymás mellé sorakoztak a szabadtéri színpad előtti területen, Huszár Gábor köszöntötte a csoportokat és a vendégeket.

Tizenöt évvel ezelőtt hívta életre a város a - mára hagyománnyá vált - szentgotthárdi csata emléknapokat. Akkor még csak a hagyományőrzés volt a cél, de az elkövetkező években már a sport is nagy szerepet játszott a programban, hiszen elkezdődött a csatafutás - emelte ki a polgármester. - 2004-ben, a 340. évfordulón „1664-2004" tudományos konferenciát is szerveztek. Teltek az évek, és folyamatosan bővítettük a programkínálatot. 2014-ben már egy olyan nagyszabású konferencia volt Szentgotthárdon, amelynek az anyagát könyvben is kiadták. A szombathelyi Weöres Sándor Színház színészei pedig egy felejthetetlen előadással tisztelegtek a 350. évforduló előtt. Mára elértük, hogy öt-hat napossá nőtte ki magát az esemény, hiszen már kulturális programok, kiállítások, könyvbemutatók mind-mind részét képezik a programnak - sorolta Huszár Gábor.

Beszéde után indult a jelmezes felvonulás: a város főutcája megtelt emberekkel, akik mind-mind a seregletre voltak kíváncsiak. A végigvonuló színpompás felvonulást követően rockoperarészletek hangzottak el, majd a Jankai Béla vezette B52-es formáció „vágtatott" a szabadtéri színpadon.

Az est nyugalmára a fáklyás őrjárat vigyázott Szentgotthárd szívében.

Hagyomány és csata

Szombaton egészen kora estig azon munkálkodtak a hagyományőrző csoportok, hogy kellőképpen felkészítsék a látogatókat az esti csatára. A Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport a harcban használatos fegyvereket és védőruházatot mutatta be a közönségnek, a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium pedig a korhű viselettel ismertette meg az embereket. A szentgotthárdi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány képviselői eleink lovasíjászati módszereit, közelharcos technikáit mutatta be. Közben a szintén helyi Szent Sebestyén Íjászkör tagjai az érdeklődőket tanították lőni - hátha be kell segíteni majd a csatában. De Gölbasi Vitézei sem tétlenkedtek: asszonyokat és gyerekeket raboltak a néptől.

Azt est fénypontjának tartott csatajelenetre sokan voltak kíváncsiak: több mint ezren álltak a tér köré. Persze idén sem volt kérdéses, ki győz, de így is izgulhattak a nézők egy-egy elhullott keresztény harcosért.

A csúfos vereségtől a törökök visszavonultak, a magyarok tűzijátékkal ünnepelték a nyertes csatát.

Vasárnap íjászversennyel és fúvóstalálkozóval folytatódott a program a hagyományőrzők bemutatói fűszerezésével. Majd a Bikini fergeteges koncertje búcsúztatta az idei Történelmi Napokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!