Hírek

2017.08.31. 17:30

Építmények után csak vállalkozóknak kell fizetniük Répcelakon

RÉPCELAK Csak az ipar-űzési adóból több mint 400 millió forint az önkormányzat bevétele. Az idén már 50 millióval kevesebb befizetésre számíthatnak.

Budai Dávid

Ismertették a város múlt évi adóbevételeit a tegnapi képviselő-testületi ülésen. Összesen csaknem 437 millió forint adó folyt be, ami csupán 1,5 millió forinttal kevesebb a tavalyinál.

A helyi adókról szóló önkormányzati rendelet alapján építményadót csak a vállalkozóknak kell fizetni, annak mértéke 2015 óta háromszáz forint négyzetméterenként, évente. Akárcsak tavaly, idén is 73-an fizettek építmény-adót, és bár 15 millió forinttal kalkuláltak, mégis több, mint 17 millió forint folyt be, részben a több évre visszamenőleg megállapított adóhiány miatt. A gépjárműadóból az önkormányzatnak tavaly csaknem 14 millió forint bevétele keletkezett, ami az előirányzott 18 milliónak mindössze 76 százaléka, ennek oka, hogy közben változott a törvény, és ez jelentős adókiesést eredményezett.

A város legjelentősebb adóbevételi forrása természetesen az iparűzési adóból származik, amelynek mértékét a képviselő-testület 2000 óta a bevétel két százalékában állapította meg. 2016-ra 400 millió forint bevétellel számolt az önkormányzat, ezzel szemben több mint 405 millió forint jött be. 2017. június 30-áig az idei évre tervezett helyi iparűzési adónak (350 millió forint) több mint a fele beérkezett. Az adózók kérelmére ebből csaknem 17 millió forint adóvisszatérítést utaltak vissza. Jól látszik, hogy az építőipari cégek elvonulásával - amelyek a 86-os út és a sportcsarnok építésében vettek részt - több mint 50 millió forint bevételtől esik el az önkormányzat. A másik nagy kiesést azok a hátralékos adózók jelentik, akik nagy valószínűséggel már soha nem fognak fizetni. Bár az önkormányzati adóhatóság mindent megtesz az adótartozások behajtása érdekében, az eljárás sikeressége nagyrészt nem rajtuk múlik. Ahogy az adózói kör anyagi helyzete és fizetőképessége észrevehetően romlott az utóbbi időszakban, úgy válik egyre nehezebbé a tartozás behajtása. A fizetési morál a városban továbbra is viszonylag jó, a nem fizetést inkább a fizetésképtelenség, a nehéz anyagi helyzet okozza. Az anyagi nehézségek ugyanúgy érintenek magánszemélyeket, mint társas vállalkozásokat.

Az önkormányzat összes követelése a lejárt esedékességű adótartozások tekintetében csaknem 20,5 millió forint. Tavaly 4 millió forintnak inthetett búcsút az önkormányzat elévülés miatt, és októberben újabb egymillió forinttól esik el a város hasonló okból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!