Hírek

2017.08.18. 15:20

Bárhonnan érkezhet baj, de tehetünk ellene- a hét eseményei

MEGYEI KÖRKÉP A lehető leggyorsabban végeztek a falu rendbetételével a bajánsenyeiek a vihar után. A gyermekeknek nincs veszélyérzetük, ezért bármikor megtörténhet a baj, a tojástermelők viszont nem tartanak a botrány következményeitől. A hét eseményeiből válogattunk.

VN-összeállítás

Bajánsenyén hatalmas energiával dolgoztak az önkéntesek és a hivatalos szervek, hogy a vihar után újra élhető legyen a település. A szombati ottjártunkkor uralkodó állapotokat a település lakossága és az ott dolgozó szakemberek emberfeletti erőkkel konszolidálták. Az utak nagy részét megtisztították, járhatóvá tették. A porták kertjeiben mindenhol rend uralkodott, összesöpört kupacokban álltak a tetőcserepek, gúlákban a kidőlt, összeaprított fák darabjai.
Györke Gyula polgármester elmondta, hogy nagyon büszke az emberekre, akik hihetetlen erőről tettek tanúbizonyságot.

Györke Gyula bajánsenyei polgármester elfújja a péntek esti rendkívüli ülés világítását biztosító gyertyák lángját. Hétfő estére a szolgáltató az egész településre kiterjedő áramellátást ígért Fotó: Szendi Péter

Vas megyében négy hónappal ezelőtt történt a miskolci tragédiához hasonló gyermekbaleset: itt nem esett olyan magasról a kicsi, mégis csonttörés lett a vége. Próbáljon meg a szülő a gyerek fejével gondolkodni - ezt tanácsolja a védőnő.
A miskolci baleset kapcsán kértünk szakértő tanácsokat: egy ötödik emeleti ablakból esett ki egy hatéves kisfiú. Életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, a rendőrség vizsgálja az eset kapcsán a felelősséget. Az biztos, hogy a legfigyelmesebb szülő gyermekével is történhetnek balesetek. A gyerekeknél még nem alakult ki a veszélyérzet, ez érvényes a magasságokra, mélységekre is, ezért az erkélyek, gangok különösen veszélyesek. Egy gyakorló kisgyermekes anyuka a macskahálót javasolja: a nyolcadik emeleten laknak, minden nyílászárót stabil háló véd. És így is legfeljebb bukóra van nyitva az ablak a lakásban, hiába a hőség. Az erkélyre csak akkor mehet az óvodás Gina, ha van vele felnőtt is.

Gina a nyolcadik emeleten is biztonságban van, azért is, mert csak a fotó kedvéért mert közel az ablakhoz Fotó: Szendi Péter

Több mint két héttel ezelőtt érkezett a hír Hollandiából, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak, ezért több száz tojástermelő telepet zártak be. Mostanra hatalmasra dagadt a tojásbotrány, mivel kiderült, szinte az összes európai uniós ország érintett, köztük Magyarország is. Hogy mekkora a baj, egyelőre nem tudni, hiszen naponta derül ki tojásokról, hogy szennyezettek. Most már ott tartunk, hogy Németország egyetlen tartományában 28 millió darab szennyezett tojást találtak, és három napja azt is tudjuk, Magyarország sem kivétel.

Kinéztünk a szombathelyi piacra, hogy lássuk, van-e bármi jele annak, hogy Európában dagad a botrány. - Kérdeznek a vásárlók a botrányról, de ha megtudják, hogy a tojás saját termelés, nem kételkednek a biztonságban - mondja Kálovics Sándorné, és ugyanezt halljuk Németh Szabolcs vállalkozótól is, akitől éppen csütörtökön kezdték el kérdezgetni a vásárlók, honnan származik a tojás. Szabolcs elmondta, teljesen más technológiát használnak, mint külföldön, ezért elképzelhetetlen, hogy náluk hasonló történjen.

Németh Szabolcs elmondta: teljesen más technológiát használnak, mint külföldön, ezért nem kell aggódni Fotó: Unger Tamás

Tóth Tamás András másfél évtizede vásárol ugyanott, mivel, mint mondja, nagyon finom a tojás, és még soha nem kellett csalódnia, pedig havonta negyven darab is a kosarába kerül. Így őt nem érinti a botrány sem, hiszen mindig egy helyen vásárol, áruházláncoknál soha. Pallag Zoltán kereskedő is arról számolt be, hogy ugyan sokan megkérdezik, honnan származik a tojás, sem a vásárlók, sem a termelők nem aggódnak különösebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!