Hírek

2017.08.15. 18:10

Biztonságban az emeleten? - A kíváncsiság vezeti az apróságokat

KÖRKÉP - Egy ötödik emeleti ablakból zuhant ki egy kisgyermek a napokban Miskolcon. A tragédia nyomán néztünk utána: hogyan védjük a kicsiket.

Bakos Ágnes

Próbáljon meg a szülő a gyerek fejével gondolkodni – ezt tanácsolja a védőnő. A miskolci baleset kapcsán kértünk szakértő tanácsokat: egy ötödik emeleti ablakból esett ki egy hatéves kisfiú. Életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, a rendőrség vizsgálja az eset kapcsán a felelősséget. Az biztos, hogy a legfigyelmesebb szülő gyermekével is történhetnek balesetek. A gyerekeknél még nem alakult ki a veszélyérzet, ez érvényes a magasságokra, mélységekre is, ezért az erkélyek, gangok különösen veszélyesek. Egy gyakorló kisgyermekes anyuka a macskahálót javasolja: a nyolcadik emeleten laknak, minden nyílászárót stabil háló véd. És így is legfeljebb bukóra van nyitva az ablak a lakásban, hiába a hőség. Az erkélyre csak akkor mehet az óvódás Gina, ha van vele felnőtt is.

Ildikó és Gina megmutatta, mi mindenre érdemes odafigyelni a nyolcadik emeleten a gyerek biztonsága érdekében Fotó: Szendi Péter

Tragédia

Kiesett egy miskolci társasház ötödik emeleti lakásának ablakából egy hatéves kisfiú. Hétfőn dél körül történt a baleset, a mentők életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a fiút. Az eset körülményeit a rendőrség vizsgálja, kiderítik, ki a felelős.

A gyermek állapotáról a család kérésére nem ad információt a miskolci kórház.

Természetesen a leggondosabb szülők gyermekeivel is történhet tragédia, kisebb baleset - az emeleti élet pedig külön veszélyforrás.

Tapasztalat

- A szülők iszonyúan túlterheltek, a gyerekek meg leleményesek - foglalta össze Bakos Ildikó.

A négyéves Gina a család legifjabb tagja, egy nyolcadik emeleti lakásban élnek. Ildikó, ahol tudja, próbálja kiküszöbölni a balesetveszélyt.

- Minden nyitható ablakon hálók vannak, ezek macskahálók, húsz kilóig bírják a terhelést - mutatta a szobák és a konyha ablakát Ildikó.

Ezeket, a stabil macskahálókat ajánlja a kisgyerekes családoknak, vagy legalább szúnyoghálót. Azt mondta, emelettől függetlenül.

- Az erkélyre csak úgy mehet ki Gina, ha mi is kint vagyunk. Olyan nincs, hogy nyitva van az erkélyajtó, én meg közben a konyhában főzök - mondta az óvatosságról a négyéves kislány anyukája.

- A gang a másik veszélyes tényező, az épületen függőfolyosó van végig - mutatta a lakás előtti területet.

Ildikó szerint a kicsiknek nincs még kellő félelemérzetük - ez érvényes a magasságokra is, ezért kell különösen figyelniük a szülőknek.

A miskolci eset kapcsán is elmondta véleményét: szerinte nem hibáztatható a szülő, hiszen bármilyen körültekintőek is vagyunk, bármikor történhetnek balesetek. - Nem tudunk mindenhol ott lenni, mindenkinek csak két keze van és két lába. Pedig egy anyuka mindenre képes! Fogja a gyerek kezét, miközben hóna alatt a kis motor, nyakában a plüssök, amiket a gyerek sétáltat - vázolt egy jellemző helyzetet.

Védőnő

Próbáljunk a gyerek fejével gondolkodni, illetve a kicsik végtelenül kíváncsiak - ezt a két dolgot hangsúlyozta Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő.

Az ablak egyszerűen ne legyen nyitva, ha a gyerek egyedül van a helyiségben, és már egészen kicsi korától meg kell tanítani arra, hogy ne menjen a nyitott ablak közelébe, de ugyanez a helyzet az erkélyeken is - hangsúlyozta. Vannak persze kisebb, elkerülhetetlen balesetek, amelyek nem kerülnek a híradásokba - mondta a védőnő. A kisebb és nagyobb balesetek is ugyanabból indulnak ki: a gyermek kíváncsiságából. Ehhez kapcsolódva - a védőnő szerint - a szülőnek meg kell próbálni a gyerek fejével gondolkodni, de legalábbis körülnézni a szobában. Például felnőttként látjuk, hogy rend van a szobában: nincs fotel, szék az ablak előtt - a gyerek viszont nem a funkcionális bútorokat látja, hanem a mászásra alkalmasakat. Például a játéktartó doboz "tökéletes" arra, hogy az ablak alá húzza, és kinézzen. A védőnő beszélt a szellőztetésről is, hiszen az idei nyár kánikulai napjain külön figyelmet követel a szülőktől, hogyan szellőztetnek. A legbiztonságosabb csak bukóra nyitni az ablakot. Mindentől nem lehet megóvni a gyerekeket, legyenek bármilyen korúak, de a körültekintés, az óvatosság minden "szülői munkanap" alapja.

A kórház informatikai rendszerében nem elérhető ilyen adat - válaszolta megkeresésünkre dr. Káldy Zoltán, a szombathelyi Markusovszky kórház orvos igazgatója. Vagyis pontosan nem tudni, hogy hogyan sérült meg az ellátott gyermek. 
Az orvos igazgató konkrétan egy négy hónappal ezelőtti esetet említett, az volt hasonló a miskolci-hoz: akkor egy másfél éves gyermek egy eltolt emelettel kialakított területről esett le, csonttörést szenvedett.

Ahogy a védőnő is elmondta: az égési balesetek viszonylag gyakoriak a kicsiknél. Egy ápolónőtől megtudtuk: minden korosztálynak megvan a "jellegzetes sérülése". Tud olyan csecsemőről, aki forró kávétól sérült meg az anyja ölében. A két-három éveseknél a tenyér égése viszonylag gyakori: abban a korban már kíváncsian nyúl a gyermek minden után - a forró sütő, edény sem kivétel. A nyári talpégés pedig a négy-öt éves korosztály jellemző sérülése.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!