Hírek

2017.08.21. 16:20

Kisvárosból futott be karriert - Anikó a hétköznapi nőknek tervez ruhákat

KÖRMEND Marton Anikó, Ancsa fiatal hölgy, a Rába-parti városban született. Ruhatervezőként a fővárosban is ismerik a nevét. De mi a sikerének titka?

Kozma Gábor

A siker titka Ancsa szerint az lehet, hogy évek óta tervez olyan ruhákat, amelyeket elsősorban hétköznapi nőknek ajánl. - A divat önmagában soha nem érdekelt, inkább a test arányaira és arra figyeltem, hogy az általam tervezett ruhákkal magabiztosságot és harmóniát közvetítsek - mondja a beszélgetés elején. Az ifjú hölgyet a szerelem repítette a fővárosba, ott is tanult a szombathelyi Teleki Blanka Szakképző Iskola elvégzése után. Sok mindenbe belekóstolt: tanult kommunikációt, belsőépítészetet, idegenforgalmat.

A gazdasági válság előtt különböző projekteken dolgozott, aztán minden nehezebb lett. Végül kitartó munka után az áttörést az hozta el, amikor kialakította saját divatfilozófiáját: célcsoportja a hétköznapi nő lesz. Vagyis azok a hölgyek, akik dolgoznak, bevásárolnak, játszótérre járnak. - Ezért is lett ez a mottóm: everyday woman, a mindennapi nő. Fontosnak tartom azt, hogy a nők - a hétköznapi, gondos teendőik ellátása mellett - a megjelenésükkel is elégedettek legyenek. Csinos, ám praktikus darabokat tervezek. Persze, ez így nem teljes egészében igaz, mert a végső cél az, hogy egy létrehozott ruhán egy picit csavarjak. Többnyire olyan darabokat igyekszem megalkotni, amelyek több viselési lehetőséget hordoznak. Például a pulcsiból lehet egy szoknya is, vagy bármely irányból magadra húzhatod a ruhadarabot. Remélem, egyszer majd ez lesz a védjegyem - mondja.

Marton Anikó szívesen jár haza Fotó: Fűrjes Viktória

Ancsát nem érdekli annyira a divat, inkább a test arányaival foglalkozik, és azzal, hogy hol lehet megtörni és hogy lehet elosztani a textíliát úgy, hogy tökéletes, viselhető formát kapjunk. A ruhákkal magabiztosságot és harmóniát igyekszik közvetíteni. - Magyar nőknek tervezek - hangsúlyozta. Nem mindegy, hogy csak a szerencsén múlik-e, hogy valaki egy adott üzletben talál-e az alkatához illő ruhát, vagy pedig bármelyik darabot emeli is le a fogasról, az úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. Egy spanyol tervezőkkel dolgozó divatmulti ruhái másként állnak a kelet-európaiakon. Egyszerűen eltérő a két országban jellemző átlagos testalkat.

A ruhatervező folyamatosan dolgozik, és nemrégiben megnyitotta második üzletét az egyik budapesti bevásárlóközpontban. - Többnyire reggel 6-7 óra körül ébredek, majd egy órát jógázok. Ezt gyakorlatilag muszáj: megadja a koncentrációt, beindítja az agyam, és nem utolsósorban a fizikai erőnlétet is támogatja. Utána irány a varroda, ahol a vezetővel átbeszéljük a kitalált modellek legyártását, pontosítunk, finomítunk a kivitelezésen - avat be hétköznapjaiba. Ancsa mindennapjai lassan hat éve szinte teljes egészében a munkájáról szólnak, a karriernek azonban ára is van. A napját szinte percnyi pontossággal terveznie kell. Viszonylag keveset alszik, a munka sokszor már éjszaka elkezdődik. Olyankor a legkreatívabb.

Természetesen nem feledi szülővárosát, hiszen sok barátja maradt itt. Velük, amennyire csak lehet, tartja a kapcsolatot. A szülei a mai napig Körmenden élnek, és hozzájuk szeret a legeslegjobban hazajönni. De feltűnik a nagyobb városi rendezvényeken, büszke városára. A törekvő hölgy ruháit az elmúlt években széles körben megismerhették a vásárlók és a szakmai körök is. - Igazából nincs titok, már ami a sikert illeti. Recept viszont van. Amikor komolyabban kezdtem el ruhatervezéssel foglalkozni, szinte semmilyen eszköz nem állt rendelkezésemre, csak terveim voltak. Lépésről lépésre építettem fel a vállalkozást és jutottam el a mai szintre. Mondhatnám, az álom teljesült. De nincs megállás, álmodni, tervezni kell tovább, mert ha valami rohan, percről percre változik, akkor az a divat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!