Hírek

2017.08.30. 18:40

Mindent a lovakról Vasváron: a muraközi napja

VASVÁR Megyei lovasnapot rendeznek szeptember 2-án 9 órától a Góré-dombon, Káldi Zoltán Hunyadi utcai lovasportáján.

Nagy Ildikó

A lovasnapok megrendezését a Földművelési Minisztérium kezdeményezte, mégpedig azzal a céllal, hogy a laikusokkal is megismertesse a lovakat, az őshonos magyar fajtákat, a lótartás és a lovas-sportok szépségeit.

A Vas megyei lovasnapot szeptember 2-án, szombaton 9 órától Vasváron a Góré-dombon - a város Kismákfa felőli szélén, a Gersekarát felé vezető út mellett -, Káldi Zoltán Hunyadi utcai lovasportáján rendezik.

A lovasnapon a muraközi fajta lesz a főszereplő Fotó: VN-archívum

Lesz ügyességi verseny gyermekeknek, fogat- és fajtabemutató, díjlovaglás, díj-ugratás. Megtudhatják a résztvevők, hogyan lehet szabadon idomítani, és mi az a huculösvény. Ingyenes lovaglásra, hintózásra is adódik lehetőség.

A lovasnapon a muraközi ló lesz a főszereplő. Ez a fajta volt térségünk legelterjedtebb haszonlova. Nem túl nagy, jó mozgású, kitartó, izmos igásló. Paraszti munkákban, fuvarozásban, hintóban is kiválóan használható, tanulékony fajta. Teljes kipusztulását a nyőgéri Hegyhát Szövetkezet, majd az Őrségi Nemzeti Park akadályozta meg. A ma már mintegy ötven kancából álló populáció többségében Vas megyében található. A lovasnapon láthatjuk, hogy tanulékonysága, nyugodtsága következtében milyen jól használható fogatban, nyereg alatt, vagy akár gyermekek lovagoltatásánál. Az idősebbek is felülhetnek a hátára, kiváló hobbi- és családi ló.

Minden lókedvelőt várnak az ingyenes rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!