Hírek

2017.08.30. 11:10

Mobilpapák és szupermamák - Tanfolyam az idősebb generációnak

SZOMBATHELY Érdekes és hiánypótló tanfolyamot hirdet szeptembertől a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület.

Pintér Viktória

Schmitt Csilla, a vasi TIT igazgatóhelyettese elmondta, hogy szeretnének megújulni, szeretnék az embereket olyan dolgokkal megszólítani, amelyek érdekesek és hasznosak. Az intézmény számára fontos, hogy programjaikkal minden generációhoz elérjenek. Ezért találták ki az Okostelefon-felhasználó tanfolyamok senioroknak elnevezésű sorozatot.

Bizony, nagyszüleink csak kapkodják a fejüket egy-egy androidos készülék felett. Hogy mennyire szükséges a tanfolyam, azt az is mutatja, hogy még csak pár napja hirdették meg a kurzust, de már az első napon voltak jelentkezők. Az igazgatóhelyettes szerint ez nagyon jó, mert vannak olyan tanfolyamaik, amelyekre csak a jelentkezési határidő lejárta előtt, a véghajrában regisztrálnak az emberek.

Nagyszülők érintőssel

Minden fiatal látta már, ahogy nagyszülei próbálkoznak egy ujjal a számítógép klaviatúráján, vagy ahogyan véletlenül az üzenőfalunkon landol egy-egy hogy vagy Vicukámmal kezdődő privát üzenet, de az sem meglepő, ha egyszer csak eltűnnek a mobilképernyőről a legfontosabb ikonok.

Az is igaz, hogy általában a fiatalabb generáció hajszolja bele az idősebbeket, hogy vegyenek a billentyűs helyett érintőst, mert ugye úgy lehet majd beszélgetni a Viberen vagy képeket nézegetni a Facebookon, lájkolni, ahogy Andriska megteszi az első lépéseket. A nagyszülők pedig nem akarnak lemaradni. Igyekeznek, de igyekezetükben sokszor hibáznak, nem értik, hogyan tűnt el már megint az egész képernyő , miközben egyszerűen csak lemerült a telefon.

Megjegyzem: nem az ő hibájuk, a világ lett ennyire gyors. Legtöbbünknek nincs is türelme elmagyarázni, nem is tudjuk, hogyan kezdjünk neki, hiszen nekünk, digitális bennszülötteknek annyi minden evidens, annyi minden jön magától, könnyen vagyunk.

Az idősebb generáció még mindig nagyon idegenkedik a technikai újdonságoktól Fotó: Unger Tamás

Tanfolyamot indítanak

A Vas Megyei TIT először indít kifejezetten idős emberek igényeire kidolgozott mobilkommunikációs tanfolyamot. Schmitt Csilla hangsúlyozta, hogy ez számukra is egy új terep.

A jelentkezőknél előre felmérik az igényeket: milyen típusú a telefon, melyek azok a területek, ahol szüksége van valakinek a segítségre. Elsősorban arra szeretnének koncentrálni ezeken az alkalmakon, hogy az idősebb generáció ne idegenkedjen az új technológiától, ne féljenek attól, hogy valamit elrontanak. Szeptember közepétől indul a tanfolyam, hetente kétszer egyórás foglalkozásokat tartanak. Nem akarják túlterhelni a jelentkezőket, ezért határozták meg az egyórás tanfo-
lyamidőt, a két alkalomra pedig az ismétlés-rögzítés miatt van szükség. A szervezők bíznak abban, hogy a hétvégi gyakorlással és a tanfolyammal sikerül megbízható felhasználói szintre fejlődniük a jelentkezőknek. Mindenkivel egyénileg szeretnének foglalkozni.

Hirtelen új

Szopori Zoltán mobiltudós sokszor oktat időseket. Ha kell, elmagyarázza például a lájkolás mibenlétét, hogy hogyan kell posztolni az üzenőfalra, de kitér a virtuális nyomhagyás esetleges bukkanóira is. A szakember kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy egyáltalán a készüléket, mint tárgyat bemutassuk az idősebbeknek. Az idősebb generáció számára ugyanis a technológia annyira gyors, hogy nincs idejük megszokni a régit, felismerni az újat.

A mobiltudóshoz legtöbbször kockás füzettel, jegyzetlappal érkeznek a tanulni vágyók, hiszen számukra ezek a biztos médiumok. Egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy ne akarnának szembenézni a modern kor kihívásaival. Persze sokan akadnak, akik még mindig a gombos telefont keresik.

Kellemetlen nekik ez a modern világ, nem értik, miért kell hamarabb cserélni ezeket a készülékeket, vagy miért kell egyáltalán valamit lecserélni, vagy hogy "miért nem csörög a híradó".

Szopori Zoltán azt is hozzátette, hogy azok, akik bejelentkeznek egy ilyen tanfolyamra, azok akarnak haladni. A szakértő javaslata, hogy az adatbiztonságra és -kezelésre különös figyelmet fordítsunk, ha tanítjuk az idősebbeket, mert hihetetlenül kíváncsiak, mindenre rákattintanak, mindenhol bennmaradnak.

Ő például szereti, ha párban érkeznek hozzá tanácsadásra, mert jó értelemben cukkolják, húzzák egymást, motiváltak abban, hogy gyorsabban fejlődjenek, ügyesebbek legyenek a másiknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!