Hírek

2017.08.17. 18:55

A tojás ára évek óta nem változik, a tartás költségei viszont évről évre nőnek

KÖRKÉP A vásárlók rákérdeznek, honnan származik a tojás, de a termelők szerint a kereslet egyelőre nem változik – ahogy az árak sem.

Budai Dávid

Több mint két héttel ezelőtt érkezett a hír Hollandiából, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak, ezért több száz tojástermelő telepet zártak be. Mostanra hatalmasra dagadt a tojásbotrány, mivel kiderült, szinte az összes európai uniós ország érintett, köztük Magyarország is. Hogy mekkora a baj, egyelőre nem tudni, hiszen naponta derül ki tojásokról, hogy szennyezettek. Most már ott tartunk, hogy Németország egyetlen tartományában 28 millió darab szennyezett tojást találtak, és három napja azt is tudjuk, Magyarország sem kivétel. Kinéztünk a szombathelyi piacra, hogy lássuk, van-e bármi jele annak, hogy Európában dagad a botrány. Vásárlókat és termelőket kérdeztünk a tojásügyről, összefoglaljuk, mi történt eddig, és azt is próbáljuk megjósolni, mi lesz a várható következménye annak, hogy Hollandia Európára zúdított sok millió szennyezett tojást.

- Kérdeznek a vásárlók a botrányról, de ha megtudják, hogy a tojás saját termelés, nem kételkednek a biztonságban - mondja Kálovics Sándorné, és ugyanezt halljuk Németh Szabolcs vállalkozótól is, akitől éppen csütörtökön kezdték el kérdezgetni a vásárlók, honnan származik a tojás. Szabolcs elmondta, teljesen más technológiát használnak, mint külföldön, ezért elképzelhetetlen, hogy náluk hasonló történjen. Tóth Tamás András másfél évtizede vásárol ugyanott, mivel, mint mondja, nagyon finom a tojás, és még soha nem kellett csalódnia, pedig havonta negyven darab is a kosarába kerül. Így őt nem érinti a botrány sem, hiszen mindig egy helyen vásárol, áruházláncoknál soha. Pallag Zoltán kereskedő is arról számolt be, hogy ugyan sokan megkérdezik, honnan származik a tojás, sem a vásárlók, sem a termelők nem aggódnak különösebben. Főleg, hogy az általuk értékesített tojásra rányomtak - a telephely-azonosítótól kezdve a tartási módra utaló kódon át a származási országig - minden fontos információt. Azon az acsádi tojáson, amit András bácsi annyira szeret, valóban ott a jelzés, hogy magyar, így nincs ok az aggodalomra.

Tóth Tamás András már másfél évtizede Pallag Zoltánéktól vásárol és még egyszer sem csalódott Fotó: Unger Tamás

Alapvetően három forgatókönyv lehetséges. Az egyik, hogy a magyar vásárlók elfordulnak a külföldi tojástól és ügyelnek arra, hogy csak magyar termelőtől vásároljanak. Ez természetesen a magyar termelők malmára hajtaná a vizet. A második lehetséges reakció, hogy a botrány a hazai vásárlóknak távolinak tűnik, ingerküszöbüket a holland tojásokról szóló hír nem lépi át, és minden marad a régiben, mintha mi sem történt volna. A harmadik lehetőség, hogy sokan általánosságban ijednek meg és egyszerűen nem vesznek tojást. Ez a forgatókönyv talán a legrosszabb, gyakorlatilag mindenki veszítene vele, talán még a tyúkok is, hiszen tudjuk, milyen sors vár egy olyan tojóra, amelynek a tojására nem tartanak igényt.

Augusztus 14-én Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese azt nyilatkozta, bár a szennyezett tojások mennyisége önmagában nagy, az európai termeléshez képest kis volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja. A NÉBIH javasolja, hogy a szennyezési eset lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint a magyar tojást tartalmazó termékek fogyasz-
tását.

Nagy Richárd jáki termelő elmondta, náluk még nem érzékelhető a tojásbotrány hatása, néhány vásárló volt csak, aki rákérdezett, mi történhetett. A termelő szerint az elkövetkező hetekben lesz ez majd igazán téma, most, hogy kiderült, Magyarországra is jutott a szennyezett élelmiszerből. A termelő szerint nem lehet általánosítani, biztosan lesz olyan, aki egy ideig inkább kerüli majd a tojást. - Én annak örülnék, ha a botrány hatására lennének olyan tudatos vásárlók, akik ezután a helyi termelők termékeit keresnék. Akiről tudja, hogy környékbeli és megbízható, akiben nem csalódik. Ahogyan a többiek, Nagy Richárd is megerősítette a tojás ára évek óta nem változik, a tartás költségei viszont évről évre emelkednek, ezért a termelés egyre kevésbé jövedelmező. Kiderült, továbbra is nagy gondot jelentenek a termelőknek a multik, akik azért, hogy becsábítsák a vevőket, sokszor akciósan árulják a tojást és olyan áron adják tovább, amin vagy nincsen egy fillér hasznuk sem, vagy akár buknak is rajta valamennyit, ám a több ezer másik termékükön többszörösen behozzák a kiesett jövedelmet. - Nekünk, akiknek csak a tojástermelés van, ez nem járható út - mondta.

Németh Szabolcs elmondta: teljesen más technológiát használnak, mint külföldön, ezért nem kell aggódni Fotó: Unger Tamás

A tojásbotrány sosem jön jól, mégis szerencse a szerencsétlenségben, hogy nyáron derült ki, szennyezett termék került a piacra. Mert annak ellenére, hogy a tojás esetében van egy jól kiszámítható folyamatos kereslet, a nyár nem igazán nevezhető a tojás szezonjának, mivel ilyenkor egyrészt az emberek nincsenek itthon, másrészt pedig kevésbé esznek tojásos ételeket. Leginkább a téli és a húsvéti időszak az erős. A jó gazda arra ügyel, hogy addigra legyen teljes az állomány, és remélhetőleg addigra már csak rossz emlék lesz a mostani tojások körüli botrány.

 

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal augusztus 2-án jelentette be, hogy Fipronil-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. A Fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. A szervezetbe jutva károsíthatja a központi idegrendszert, a májat és a pajzsmirigyet. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár augusztus 4-étől a hónap végéig elrendelte az országba érkezett tojások és tojástermékek ellenőrzését. Augusztus 15-én kiderült, egy magyar vállalkozáshoz is érkezett olyan félkész termék, amely szennyezett lehet, ezért a NÉBIH visszahívta a terméket. Másnap már tudni lehetett, az érintett hazai vállalkozásnak igazolása van arról, hogy a szennyezett szállítmányból ők nem kaptak. A magas kockázat miatt a NÉBIH mégis elrendelte a mintavételt. Az első hírek óta kiderült, több országba került a szennyezett tojásból, eddig 21 országról tudunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!