Hírek

2017.08.31. 18:05

A poloskák és a harlekinkaticák sem lepik el egyelőre a vasi otthonokat

KÖRKÉP Az országos sajtóban megjelent hírek szerint a fővárost már most ellepték a poloskák. Vas megyében egyelőre nincs ok az aggodalomra, de a védekező előkészületeket már elkezdhetjük.

Vadas Krisztina

Budapesten már most sok poloskát fedezhetnek fel lakásaikban az emberek - ezek még nem a hideg elől menekülnek, hanem a bentről kiszűrődő esti fények csalogatják őket a belterekbe. Ez országszerte jellemző, ám csak egy-egy példánnyal találkoznak a lakók otthonaikban a nyár végén. Azonban ahol már most tömegesen vannak jelen, ott ősszel még hatványozottabb invázióra számíthatnak az emberek. A fővárosban most az ázsiai márványpoloska száma emelkedett meg számottevően, Vas megyében ebből még csak néhány egyedet találni.

A mezei poloskák még nem jöttek elő Fotó: Szendi Péter

- Jelenleg a környékünkön a verőköltő bodobácsok, vagy másnéven verőköltő poloskák kezdtek mozgolódni, beszökni a lakásokba - tudtuk meg Both Gyula növényvédelmi és agrokémiai szakmérnöktől. Ezek a piros alapon fekete foltos, papucsbogárnak is nevezett rovarok már elkezdtek rajzani, ám még ez sem tetőzött be. A hagyományos "büdös Margitok", azaz mezei poloskák még egy darabig nem rohamozzák meg az otthonokat, néhánnyal azonban már most is találkozhatunk - ezek még nem az invázió jelei. Hatványozott megjelenésük szeptember végén várható, amikor tartósabban tíz fok alá csökken a hőmérséklet. A rettegett harlekinkaticák inváziója is ekkorra jósolható. - A technikai előkészületeket a-zonban már most elkezdheti, aki nem szeretné, hogy ellepjék lakását a rovarok - javasolta Both Gyula.

A védekezésnél a szúnyoghálótól a háztartási rovarölőszereken át a lakás rejtett zugainak kiporszívózásáig sok minden szóba jöhet, de tudni kell: maradéktalanul hatásos módszer nincs. A rovarok egyes példányai ugyanis szinte mindig találnak olyan szellőzőt, repedést, nyílást, amelyen keresztül a kinti hideg ellen menedéket keresve bejutnak a meleg lakásokba.

A hideg sem az ellenségük: a tavalyi kemény telet is átvészelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!