Hírek

2017.08.16. 18:25

Kis szerencsével idén ősszel csordultig telnek a Vas megyei borospincék

MEGYEI KÖRKÉP Jó termésre számítanak a szőlősgazdák idén. Ha szüretig nem történik semmi rendkívüli, minőségben és mennyiségben is átlagon fölüli lehet a termés.

Budai Dávid

A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan majdnem 4,1 millió mázsa szőlőtermés várható. Minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év átlagát meghaladó szőlőtermésre számítanak idén a magyar gazdák, köszönhetően az eddigi kedvező időjárásnak – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerdán.A héten kiadott közlemény szerint a téli fagyot jellemzően jól vészelték át a szőlőtőkék, egyes borvidékeken és egyes fajták esetében azonban jelentős kárt okozott a késő tavaszi fagy, és néhány borvidéket komolyabb jégkár is sújtott.

A termésbecslés és a valós terméseredmények közötti különbségeket az időjárás alakulása várhatóan tovább fogja módosítani, egyelőre azonban mindenki bízik a jó termésben. A Vaskeresztesen tíz hektáron gazdálkodó Mittlné Ódor Anita is bizakodó, de ahogyan minden borász ilyenkor, ő is óvatosan fogalmaz. - Most úgy tűnik, hogy jó lesz a termés mennyisége és minősége is, de biztosat majd csak akkor lehet tudni, ha a szőlő már a pincében lesz, hiszen az időjárás még hozhat meglepetéseket. Nálunk tavaly a fagy, négy évvel ezelőtt pedig a jég tizedelte meg a termést. Ha idén semmilyen meglepetés nem lesz, akkor sokkal jobb termésnek örülhetünk, mint amilyen tavaly volt, hiszen akkor gyakorlatilag csak megmenekítettük azt, ami megmaradt - fogalmazott. Akkor csak a másodtermésre számíthattak, ami jó hatvanszázalékos veszteséget jelentett, idén viszont 4-5 ezer liter must is a pincékbe kerülhet hektáronként. Míg tavaly két hetet csúszott a szüret, idén várhatóan a korai fajtákat már szeptember második hetében leszedik. Mint megtudtuk, néhány területen ugyan jelentősebb vadkárral kell számolniuk, de sem a betegségek, sem az aszály nem tett kárt az ültetvényekben, és a múlt heti viharral is szerencséjük volt, mivel az elkerülte a vaskeresztesi ültetvényeket.

Láng József kőszegi borász - akárcsak mindenki - bizakodik a jó termésben. Egy hónap múlva kezdődhet a szüret Fotó: Szendi Péter

- Előreláthatólag szép termés lesz, de ahogyan a kőszegi gazdák mondják, még sokat kint alszik a szőlő - felelte a szintén tíz hektáron gazdálkodó Láng József kőszegi borász, arra a kérdésre, hogy milyen termésre számít. Náluk az egész évre jellemző aszályos időszak megtette hatását, főleg a felső területeken. A Kálvárián és a Szultán dombon még mindig nem tudtak kitelni a fürtök, és a levelek is sárgulnak, láthatóan szenved a szőlő. Megtudtuk, a kőszegi hegyen a múlt heti vihar is okozott gondot, igaz, szerencsére a szőlőnövényben csak minimális kár keletkezett, ám volt, akinél 450 oszlopot fektetett el az erős szél. Összességében azonban nem lehet ok a panaszra. Idén ráadásul két-három héttel előrébb jár a szőlő a szokottnál. - Ilyen korán még nem kékült a szőlő, idén már július 20-án találtunk kék szemeket a fürtökön, máskor, ha ez augusztus elején történik, már azt mondjuk: ez egy jó év. Természetesen ha bejön egy esős időszak, akkor ez a két hét nyereség el is veszhet - tette hozzá. Mivel a fürtöket már viaszréteg védi, betegségektől sem igen kell tartani, persze a szürkerothadás még felléphet, ha csapadékos lesz az ősz, mindenesetre azt már most el lehet mondani, hogy az idei év növényegészségügyi szempontból könnyebb volt az átlagosnál.

Persze a kőszegi hegyen is küzdeni kell a vadkárral - az őzek és a vaddisznók ráadásul most vannak csak igazán elemükben -, és persze a szőlők igazi réme, a jég is bármikor elverheti a termést, egy kis szerencsével azonban idén ősszel csordultig telnek majd a vasi pincék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!