Hírek

2017.09.01. 20:37

Egységes segélyhívó: fognak-e késni a mentők?

Kedvez a mentőszolgálatnak az 112-es Egységes Segélyhívó Rendszerhez való csatlakozás, ez derült ki többek között Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója tájékoztatójából.

Kovács Erika

Az OMSZ-től arról érdeklődtünk, hogy pontosak-e információink, miszerint még idén átirányítják a 104-es hívásokat a 112-re az egész országban, ezzel a rendőrség és a tűzoltóság után a mentőszolgálat is csatlakozik az Egységes Segélyhívó Rendszerhez. Így a 104-es számra érkező segélyhívások a Központi Hívásfogadóba futnak majd be, de a bejelentőt minden esetben továbbkapcsolják az Országos Mentőszolgálathoz, melynek mentésirányítói saját protokoll alapján kérdezik ki a segélyhívót. Amennyiben kizárólag egészségügyi panasz a bejelentés tárgya, az alapadatok rögzítését követően az elektronikus adatlap továbbítása történik meg, ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot és kezdődik a mentők saját kikérdezése. Megkérdeztük, hogyan fogadták, illetve miként érinti ez a mentőszolgálatot; mikor történik meg az átállás például Veszprém megyében; ahol már megtörtént, vannak-e tapasztalataik; történhet-e időveszteség vagy időnyerés.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója kérdéseinkre kifejtette: jövőben a mentők 104-es telefonszámára érkező segélyhívások fogadása is az Egységes Segélyhívó Rendszerben (ESR-112) fog történni. A segítséget kérők a változást nem feltétlenül fogják észlelni, hiszen továbbra is tárcsázhatják a 104- et, hívásuk így is a 112 rendszerébe érkezik, ahol az intézkedés megkezdődik.

A kommunikációs igazgató hozzátette: az alapadatok 112-es felvétele után a szakmai segítséget: mint a telefonos tanácsadás, elsősegély-támogatás, a beteghez legközelebbi, megfelelő mentőegység riasztása már a mentők nyújtják, úgy, ahogy azt eddig is tették. Az alapadatok 112-es rendszerben történő felvétele nem jelent időveszteséget, hiszen azokat eddig is fel kellett venni, a fals hívások kiszűrése pedig tehermentesítheti a mentők rendszerét. – A mentőhívások jelentős része már ma is a 112-n keresztül érkezik, az átirányítás az idei év végéig valamennyi országrészben megtörténik – fogalmazott Győrfi Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!