Hírek

2017.09.04. 18:50

Fontos szeptemberi határidők- érettségi, tankönyv, villanyszerelők

KÖRKÉP Még lehet jelentkezni érettségire, és tíz napunk van rendezni a tankönyvek árát, ha azt nem ingyen kapta a gyerek. A villanyszerelőknek bejelentési kötelezettségük van szeptembertől, és rendelkezniük kell felelősségbiztosítással.

Budai Dávid

A legfontosabb határidőn, szeptember 1-jén ugyan már túl vagyunk, akad még ebben a hónapban pár olyan dátum, amelyre érdemes ügyelnünk.

Ha nem is vagyunk közvetlenül érintettek, akkor sem árt tudnunk, milyen változásokat hoz, hozott számunkra, a szülők, cégek számára az ősz első hónapja.

Ma még lehet jelentkezni az őszi érettségire

Ma lehet utoljára jelentkezni az idei őszi érettségire. A 2017-es őszi érettségi október 13-án kezdődik, az írásbeli vizsgák pedig október 27-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgákat november 9. és 13. között, a középszintű szóbeliket november 20. és 24. között tartják. Vas megyében kettő vizsgahelyszínt jelöltek ki az idei őszi érettségikre: a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumot és a Horváth Boldizsár Szakgimnáziumot.

Még tíz napig lehet fizetni a tankönyvekért

Csaknem 13 millió darab tankönyvet szállított ki 4135 iskolába a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello). Idén nemcsak az általános iskolások, de a 9. évfolyamosok is ingyen kapják meg a tankönyveket. A középiskola többi három évfolyamán csak rászorulók juthatnak ingyen a tankönyvcsomaghoz, vagyis a halmozottan hátrányos helyzetűek, a tartós betegségben szenvedők, a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, valamint a nagycsaládosok. A diákok 85 százaléka így nem fizet a kötetekért. Azoknak, akiknek nem jár ingyen tankönyvcsomag, átlagosan csaknem 10 ezer forintot kell erre költeniük.

A csekkeket az iskoláknak küldte ki a Kello, azokat szeptember 15-ig kell befizetniük a szülőknek. Ehhez nem kell feltétlenül sorba állni a postán, hanem online befizetéssel és banki átutalással is kiegyenlíthetők. Erre a Kello honlapján, a szülők részére kialakított felületen van lehetőség.

Tüttő Márta tanító a tankönyveket szortírozza. A diákok 85 százaléka ingyen kapta a tanévre a tankönyvcsomagot, akik nem, azoknak szeptember 15-ig kell fizetni Fotó: Unger Tamás

Villanyszerelők bejelentési kötelezettsége

Szeptembertől be kell jelenteni a villanyszerelési, illetve vízközműbekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál.

A kormányrendeletek szerint a tevékenységet egy nyomtatványon kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell a képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat. A tevékenységet csak az végezheti, aki nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel, valamint rendelkezik legalább 1 millió forint értékű felelősségbiztosítással. Ennek nyomán a biztosító
1 millió forintig megtéríti az ügyfeleik kárát, amennyiben félbehagyják a munkát, vagy elrontják az elvállalt szerelést.

A biztosítás téríti az esetleges személyi sérüléses és dologi károkból eredő sérelemdíjat is.

Szeptember 10-ig kitolták a határidőt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján augusztus közepétől érhető el a tagi villamosenergia-igényeket felmérő kérdőív, amelynek kitöltése alapján történik meg az alacsonyabb energiaárat célzó tender meghatározó részleteinek kialakítása.

A tagság kérését teljesítve - a nyári szabadságolásokra, illetve a kérdőív hiánytalan kitöltéséhez szükséges adatok és dokumentumok összegyűjtésének időigényére tekintettel - a kérdőív beküldésének határideje augusztus 31-ről szeptember 10-re módosult.

Új kibocsátási vizsgálataz autóknál szeptembertől

Szeptember elsejétől az új gépjárműmodelleket új és megbízhatóbb, valós vezetési feltételek mellett elvégzett kibocsátási vizsgálatoknak, valamint továbbfejlesztett laboratóriumi vizsgálatoknak kell alávetni.

Márton Ádám éppen egy autót néz át - szeptember 1-jétől az új gépjárműmodelleket továbbfejlesztett laboratóriumi vizsgálatoknak kell alávetni Fotó: Nagy Jácint

Az autóknak megfelelően alacsony kibocsátást kell produkálniuk ahhoz, hogy az európai utakon közlekedhessenek. A cél az, hogy a gépjárművek a következő években környezetkímélőbbé és fenntarthatóbbá váljanak, és hogy az EU mihamarabb átálljon a kibocsátásmentes gépjárművekre. Ez az európai gépjárműipar számára is kulcskérdés, ha nemzetközileg versenyképes akar maradni. Az új kibocsátási vizsgálatok megbízhatóbb eredményekhez vezetnek, és hozzájárulnak az új személygépkocsik teljesítményébe vetett bizalom helyreállításához.

Már lejárt a határidő, de év végéig nem lesz gond

Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétől teszi kötelezővé az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezeteknek. Az ügyintézés a Cégkapu szolgáltatással teljesíthető a legegyszerűbben. Az Ügyfélkapuhoz hasonló Cégkapun keresztül a cégek, alapítványok, gazdálkodó szervezetek online tartják majd a kapcsolatot a hivatalokkal, dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak, így személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben és persze gyorsabban intézhetik a cégügyeiket. A regisztrációt az e-ügyintézési törvény alapján augusztus végéig kellett elvégezni. A törvény azonban átmeneti felkészülési időszakot biztosít, így 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül lehet teljesíteni. Másnaptól viszont törvényességi felügyeleti eljárást, hatósági ellenőrzést indíthatnak azon gazdálkodó szervek ellen, amelyek nem regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!