Hírek

2014.02.02. 13:25

A fő cél a tájkép megőrzése az Őrségben

Az Őrség 63 százalékát borítják erdők, meghatározó szerepük van a tájkép alakításában. A nemzeti park területe 44 ezer hektár, aminek közel fele erdő, ebből kétezer hektár tartozik az igazgatóság vagyonkezelésébe. Arra törekednek, hogy megőrizzék a tájképet.

Bajdó Bettina

Máté Mihály természetvédelmi tájegységvezető szerint a fa döntésénél a biztonság alapvető (Fotó: Szendi Péter)

A nemzeti parkban télen is sokrétű munka zajlik. Ilyenkor azon is tevékenykednek, hogy elvégezzék az erdőnevelési, állományalakítási munkákat. Horváth Jenő igazgatóhelyettes elmondta: a nemzeti parkban csak vegetációs időszakon kívül szabad fát kitermelni. A munkák nemcsak erdőkben zajlanak, hanem a gyepeken is. Azokon a magas természeti értékű réteken, melyeken az erdő terjeszkedni szeretne, kivágják a cserjéket, fákat, s visszaalakítják a gyepet.

- Komoly szakmai munka előzi meg a fák kivágását - folytatja az igazgatóhelyettes. - Valamennyi erdőterületünkre vonatkozik egy erdőterv, ami alapján megtervezzük az erdészeti beavatkozásokat. Évente bejelentjük az erdészeti hatóságnak, hogy ezekből a feladatokból mit szeretnénk elvégezni. Itt pontosan meg kell határozni, honnan, mennyi fát fogunk kivágni. Nálunk nem a fák kitermelése a fő cél, hanem az erdő szerkezetének átalakítása úgy, hogy az a természetközeli erdők kialakítását segítse elő. A tartamos erdőgazdálkodásunk alapja, hogy nem vágunk ki több fát, mint amennyit az erdő növekszik.

Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy éppen most zajlik a közfoglalkoztatási program az Őrségi Nemzeti Parkban. Ez azért is jön jól, mivel ők nem rendelkeznek önálló fakitermelő brigádokkal.

- Az országos közfoglalkoztatási program előírja, hogy minden második embert kötelesek tovább képezni - emelte ki Horváth Jenő. Ez a továbbképzés a környékünkön lévő önkormányzatok, erdészet részéről közel ötven olyan főt érint, akiknek a motorfűrészes oktatását a nemzeti park felvállalta. Az oktatás két részből áll, egy elméletiből és egy gyakorlatiból. Az elméleti oktatás két helyen zajlik, a körmendi Rázsó, valamint a szentgotthárdi III. Béla szakképző iskolában. Ez utóbbi intézmény a program gazdája is. A gyakorlati oktatás során a motorfűrészkezelés gyakorlatával már a nemzeti parkban ismerkednek meg a hallgatók.

A motorfűrész veszélyes üzem, az Amerikai Egyesült Államokban például emiatt van a legtöbb halálos munkahelyi baleset. Éppen ezért fokozott figyelmet kell fordítani az oktatásra is. A nemzeti park részéről vannak olyan kollégák, akik megtanítják az embereket arra, hogyan kell biztonságosan használni a motorfűrészt.

- A motorfűrész kezelői oktatás nem jogosít a fa döntésére, ezt csak fakitermelő végzettségűek végezhetik el - sorolta az előírásokat az igazgatóhelyettes. - A képzés csak a motorfűrész használatára jogosít fel, ezzel csak olyan fát dönthet ki a munkás, amelyik törzsének az átmérője nem haladja meg a 15 centimétert. Gallyazni és darabolni szabad. Ez csak pár dolog, emellett még rengeteg szabály van, amit be kell tartani. Ezek világosan megfogalmazzák, melyek azok a munkavédelmi előírások, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nem lehet járó láncú motorfűrésszel az egyik fától a másikig sétálni, s a biztonsági távolságokat is be kell tartani. A döntésnél például másfélszeres famagasságot alapul véve kell távolabbra menni.

Nemcsak az emberi tényezők befolyásolják a fakitermelést, az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdeniük. Egy adott szélsebesség fölött nem lehet vágni, ahogy ködben vagy sűrű hóesésben sem. Mínusz öt fok alatt sem lehet hozzálátni a fakitermeléshez, mivel a megfagyott fa teljesen másképp viselkedik.

- A kitermelt faanyag egyik részét rönkként, papír- és tűzifaként értékesítjük, másik részét a park épületeinek fűtésére használjuk - teszi hozzá Horváth Jenő. Azokat a gallyakat, amelyek tűzifának sem alkalmasak, összegyűjtjük és ledaráltatjuk. Lesznek olyan fák, melyeket a területen hagyunk. A kupacokba rakott gallyak kiváló költőhelyül szolgálnak egyes madárfajoknak, a korhadó faanyag amellett, hogy tápanyag, visszapótlást jelent számos rovarnak, gombának, növénynek ad életlehetőséget.

A nemzeti parkban működő természetvédelmi őrszolgálat tagjainak a természetvédelmi értékek védelme a fő feladatuk. Abban az esetben, ha védett növényeket vagy fajokat veszélyeztető tevékenységgel találkoznak, azonnal eljárnak. Ha illegális fakitermeléssel találkoznak, bírságot szabhatnak ki és értesítik a hatóságokat. Jelentős mértékű illegális fakitermelés nincs a területükön, ez köszönhető a folyamatos jelenlétnek, ellenőrzésnek is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!