Hírek

2014.08.15. 18:00

A sok eső miatt indult meg a Rába, utakat is le kellett zárni

Szentgotthárdnál már apadásnak indult, Körmendnél pénteken tetőzött a Rába.

Farkas Eszter

Csütörtökön a déli órákig a Rába vízgyűjtő területére változó intenzitással ismét jelentősebb csapadék hullott. Területi átlagban 10-20 milliméter eső esett, a nagyobb mennyiségeket a határ menti részeken mértek. A Rába csütörtök délután Szentgotthárdnál 274 centiméteres vízállással tetőzött, majd apadásnak indult, a körmendi szakaszon viszont csütörtökön éjszaka tovább folytatódott az áradás, hajnalra megközelítette a 4 méteres vízszintet, ezért ott másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el - közölte pénteken reggel Gaál Róbert védelemvezető.

Gaál Róbert tájékoztatása szerint a Csörnöc völgyben pénteken a reggeli órákban megjelent a víz. A hidrológus szakemberek becslése alapján Sárvárnál az árhullám már fokozat alatti vízállással fog levonulni.

Így nézett ki pénteken a magasból Körmendnél a Rába. A hidrológusok becslése alapján Sárvárnál az árhullám már fokozat alatti vízállással fog levonulni.

A vízügyi igazgató közleményében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Rábán levonuló árhullám miatt a folyón továbbra is életveszélyes és ezért tilos a vízitúrázás, valamint a folyóparton, ártéren sem tanácsos tartózkodni. Az erre a hétvégére halasztott Rába Úszást ezért az idei évben már nem tartják meg a szervezők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Csörnöc patak áradása miatt teljes szélességében lezárták Vas megyében a Molnaszecsőd és Döröske közötti összekötő út több mint három kilométeres szakaszát még tegnap reggel, a belvíz miatt pedig a csákánydoroszlói bekötőút egy szakaszán is teljes útzár volt érvényben csütörtök délután óta.

Képünk egy olyan útszakaszon készült, ahol a vízátfolyás miatt csak nagyon nehezen és óvatosan lehetett közlekedni. Több hasonlóval is találkozhattak az elmúlt napokban az autósok

Szemben Vas megyével, Győr-Moson-Sopronban már nem kell a Rába jelentős mértékű áradásával számolni - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság péntek reggel. A két megye határán a Ragyogói hídnál a vízállás kedvezőtlen esetben a hét legvégén rövid időre elérheti az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét írták. (A péntek reggeli adatok alapján ez csaknem 90 centiméteres vízszintemelkedést jelentene.) Az alsóbb szakaszokon a szakemberek szerint nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Marcal, a Répce és a Lajta is árad kissé, de jelentős árhullám ezeken nem alakult ki. Még csütörtökön rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán, mivel hétfő óta a jelentős mennyiségű eső miatt három egymásra futó árhullám vonul le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!