Hírek

2012.08.23. 01:10

A turista már válogat

Térségi körkép - Ellentétes folyamatok is megfigyelhetők a mai, mondhatni válság-turizmusban. Kevesebben mozdulnak ki otthonról, ám akik megteszik, azok többet óhajtanak a pénzükért. Másrészt meg spórolnak a fejlesztéseken, ami majd visszaüthet.

Kozma Gábor

Ausztria az égben, Görögország a porban: ezzel a címmel kommentálta a napokban az európai turisztikai intézet gyorsjelentését az Österreich című osztrák napilap. Tény, a válság alaposan átírta az eddigi trendeket. A korábbi nyertesek bukásra állnak, egyes államok viszont nagyot kaszálnak az ínség éveiben. Az adatokat alapul véve 3 országnak sikerült nagymértékben növelnie turizmusból származó bevételeit. Anglia után Ausztriának, mégpedig 50 százalékkal (!). Ebben nagy része lehet az igen magas szintű infrastruktúrának, szolgáltatásoknak, az általános kulturáltságnak. Horvátország szintén nyerésre áll. A beuházások minősége és mennyisége, az autópálya-hálózat kiépítettsége vonzó szempont. A nagy vesztesek élén Görögország áll, meglepetésre követi Olaszország. A görögöknél 30 százalékos a visszaesés.

De mi a helyzet nálunk? Erről kérdeztük Tama Istvánt, a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing igazgatóság vezetőjét.

- Az év első hat hónapjában a Nyugat-dunántúli régióban a külföldi vendégéjszakák kis mértékben növekedtek, míg a belföldiek csökkentek - mondta. - Ennek oka többek között az is lehet, hogy régiónk hagyományosan erős volt az üdülési csekkel érkezők fogadásában. Az év elején a Széchenyi kártya még nem helyettesítette, nem helyettesíthette az üdülési csekket, de ebben a tekintetben hónapról hónapra erősödést mérünk. Úgy vélem, az év végére már elég jól fogunk állni az új pihenőkártyásokkal is hallottuk.

- Külföldről továbbra is Németország és Ausztria a meghatározó küldőpiac az első félévben Németországból volt egy kicsit több vendég , a csehek tartják a harmadik helyüket. Szlovákia és Románia következik ezután, jócskán leszakadva. A marketingtevékenységet továbbra is a trendek a alapján ezekben a közeli országokban tervezzük erősíteni - mondta el Tama István. Aki kifejtette: a gyógyvízzel, fürdővel rendelkező helyek továbbra is a legkedveltebbek.

Külön említést érdemel a tavaly is jól szereplő Sárvár további erősödése, ezzel együtt továbbra is Bükön töltik el a legtöbb éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken a régióban. A városlátogatások viszont nem mennek olyan jól, ebben a tekintetben legalábbis csökkenést mértünk az első félévben.

Az igazgató megjegyezte: a szükséges beruházások vég nélkül nem halaszthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!