Hírek

2014.02.19. 08:02

Levonul az ár

Megyei körkép – Körmendnél elvonult az árhullám, szerdán a Rába Rum és Kám térségében tetőzött. Csütörtökön pedig Sárvárnál várják az árhullámot.

Bajdó Bettina

20:00 Ismét nőtt a lezárt útszakaszok száma

Vas megyében az ár- és belvíz miatt lezárt útszakaszok száma ismét nőtt, azonban útszűkületekre csak egy útszakaszon kell számítani. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a járművezetőket, hogy 2014. február 19-én 19 órától teljes útlezárás van érvényben a 8441-es számú út 0+600 – 3+400 kilométerszelvény közötti szakaszán, Sótony és Ikervár között, miután a Csörnöc-patak kilépett a medréből.

Az úton lévőknek az alábbi útszakaszokon kell továbbra is teljes útlezárásra számítaniuk:
- a 7445-ös számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;
- a 8631-es számú út 0+000 – 1+390 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasegerszeg és Nagygeresd között.

Felhívjuk a közlekedők figyelmét arra is, hogy útszűkület csupán a 7458-as számú út 4+800 – 5+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Apátistvánfalva és Kétvölgy között van még érvényben.

A rendőrség kéri a gépkocsivezetőket, hogy útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek!

Árad a Csörnöc-patak

A közútkezelő társaság szerda 19 órakor lezárta a 8441-es jelű mellékút Sótony és Ikervár közötti 2,8 kilométeres szakaszát a Csörnöc-patak áradása miatt. A Molnaszecsőd és Döröske, valamint a Vasegerszeg és Nagygeresd közötti alsóbbrendű úton továbbra is teljes pályás korlátozás van érvényben.

Levonul az ár

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint kedden már túlnyomóan borult idő volt a Rába vízgyűjtő területe felett, s szerda reggelig számottevő csapadék már nem esett. Szerdára még jeleztek esőt, de csak kisebb mennyiségben. Az előrejelzések szerint átmeneti szünet után péntek estétől vasárnap reggelig a Rába vízgyűjtő területére újabb, de jelentéktelen mennyiségű csapadék várható, a vízgyűjtő északi területein kevesebb, a déli részeken valamivel nagyobb mennyiségben. A várható kisebb mennyiségű eső érdemben már nem fogja befolyásolni a Rábán kialakult árhullám levonulását.

Kedd délutánra a Rábán levonuló árhullám elérte Körmend térségét. A hosszabban elnyúló tetőzés szerda délután három órakor kezdődött, de 443 centiméternél magasabb vízállás nem alakult ki. A Csörnöc-patak völgyébe is jelentős mennyiségű víz ömlött ki, de reggelre már apadni kezdett. A Rába is mintegy 60 centit apadt a reggeli órákra. A 10 órakor mért vízállás 359 centiméter volt. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd este nyolc órakor másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget, s a jelentősebb apadásnak köszönhetően szerda reggel nyolc órától már csak elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptetett érvénybe.

Az árhullám szerda hajnalban tetőzött Rábahidvég, Vasvár térségében. A Rába völgyében, Rum és Kám térségébe szerda hajnalban érkezett meg a völgyi árvíz. Reggelre intenzív áradást tapasztaltak. Rumnál délután tetőzött a folyó, kettő órakor 288 centiméteres vízállást mértek.

Sárvárnál a Rába szerdán gyengén áradt, de ekkor jelentős mennyiségű víz még nem érkezett a völgy felől. Az árvíz szerda estére érte el Sárvár térségét. Mivel a völgyi víz visszaömlik a Rábába, ezért ebben a térségben is intenzív vízállásnövekedést várnak a szakemberek. A 10 órás vízállás 132, a 17 óra 139 centiméter volt, a számítások alapján a folyó csütörtökön reggel tetőzik, várhatóan 250 centiméteren. A Gyöngyös, a Répce és a Pinka teljes szakaszán már apad a vízállás.

 

Elsőfokúra mérsékelték a készültséget Körmendnél

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a délelőtt folyamán az intenzív apadás miatt a Rába körmendi szakaszán elsőfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget. A sárvári szakaszon a vízügyi szakemberek előrejelzései szerint holnap reggel 8 óra körül, 250 cm +/-20 cm vízállásnál fog tetőzni a folyó.

Az árvíz szerda estére éri el Sárvár térségét

Kedden túlnyomóan borult idő volt a Rába vízgyűjtő területe felett is, azonban szerda reggelig számottevő csapadék nem esett. Szerdán az esti óráktól csütörtök reggelig 5 mm körüli kisebb eső várható. Az előre jelzések szerint átmeneti szünet után péntek estétől vasárnap reggelig a Rába vízgyűjtő területére újabb, de jelentéktelen (területi átlagban 5 mm körüli) csapadék várható, a vízgyűjtő északi területein kevesebb, a déli részeken valamivel nagyobb mennyiségben. A várható kisebb eső érdemben már nem fogja befolyásolni a Rábán kialakult árhullám levonulását.

Kedd délutánra a Rábán levonuló árhullám elérte Körmend térségét. A hosszabban elnyúló tetőzés kedd délután három órakor kezdődött, de 443 cm-nél magasabb vízállás nem alakult ki. A Csörnöc patak völgyébe is jelentős mennyiségű víz ömlött ki. Szerda reggelre már mintegy 60 cm-t apadt a folyó. A 10 órakor mért vízállás 359 cm. A Vízügyi Igazgatóság szakembereinek számításai alapján szerda délután 15 óra körül, valószínűleg 300 cm-es vízszint várható ebben a térségben.

A Csörnöc völgyben lévő víz szintje is erősen apad. Kedd délután 4 órakor tetőzött 48 cm-rel, szerda reggelre azonban már mintegy 20 cm-rel kevesebbet mértek. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd este 8 órakor II. fokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget, s a jelentősebb apadásnak köszönhetően szerda reggel 8 órától már csak I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett érvénybe. Az árhullám szerda éjjel-hajnalban tetőzött Rábahídvég-Vasvár térségében. Rumnál tetőzés előtti állapotban még gyenge áradás tapasztalható, hosszú, elnyújtott tetőzésre kell számítani. A Rába-völgyben Rum-Kám térségébe szerda hajnalban érkezett meg a völgyi árvíz. Szerda reggelre intenzív áradás volt tapasztalható. Hidrológus szakembereink számításai szerint 150-160 cm közötti tetőzésre lehet majd számítani szerdán a kora délutáni órákban.

Sárvárnál jelenleg a folyó gyengén árad, de jelentős víz még nem érkezik a völgy felől. Az árvíz szerda estére éri Sárvár térségét, s mivel a völgyi víz visszaömlik a Rábába, ezért ebben a térségben is intenzív vízállás növekedés várható. A 10 órás vízállás 132 cm. Számítások alapján a folyó tetőzése csütörtök reggelre várható 250 +-20 cm-es vízállással.

A Gyöngyös, Répce, Pinka vízfolyások teljes szakaszán apadó a vízjárás. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken továbbra is éjjel-nappal folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A zsilipek még zárva vannak, Körmenden a Büdös-árok zsilipnél is folyamatos a szivattyúzás.

Csökkent a lezárt utak száma Vasban

Vas megyében az ár- és belvíz miatt lezárt útszakaszok száma csökkent, de útszűkületekre még mindig számítani kell.

A 8708-as számú út 7+050 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és az államhatár között korábban érvényben lévő teljes útlezárást feloldották.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a járművezetőket, hogy az alábbi útszakaszokon továbbra is teljes útlezárásra kell számítaniuk:

- a 7445-ös számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;

- a 8631-es számú út 0+000 – 1+390 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasegerszeg és Nagygeresd között.

Felhívjuk az úton lévők figyelmét arra, hogy az alábbi helyszíneken útszűkület nehezíti a közlekedést:

- a 7458-as számú út 4+800 – 5+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Apátistvánfalva és Kétvölgy között;

- a 7446-os számú út 3+400 – 5+851 kilométerszelvény közötti szakaszán, Nádasd és Halogy között;

- a 7454-es számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Vasszentmihály között.

A rendőrség kéri a gépkocsivezetőket, hogy útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek!

Kapcsolódó cikkek:

Házakat fenyegetett az árvíz Csákánydoroszlón

Tetőzött a Rába kedden

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!