Hírek

2014.05.13. 09:01

Az újabb eső újabb árhullámokat hoz Vas megyében - fotókkal, videóval

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd délben 441 cm-es vízállás mellett harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. A magas vízállás miatt a 86-os számú főút mellett a hétfői napon kiépített ideiglenes védmű megerősítése vált szükségessé.

Hétfőn késő délutántól nyugat felől megnövekedett a felhőzet és elkezdett újra esni az eső. Kedd hajnali 5 óráig 5-15 mm eső esett a Rába külföldi vízgyűjtőjére, a déli területekre hullott a több csapadék, a magyar területekre csak 5 mm esett.

Jelenleg is esik az eső a vízgyűjtő terület délebbi részén, és várhatóan kora délutánig gyenge intenzitással folyamatosan esni is fog.

A következő 24 órában újabb 5-15 mm gyenge intenzitású csapadék várható a külföldi vízgyűjtőn, a déli részeken várható a nagyobb mennyiség. A magyar területen területi átlagban csak 5 mm valószínű.

Csütörtöktől újabb jelentős, 2 napos csapadékra kell számítani. Az előre jelzések szerint a Rába teljes vízgyűjtőjére átlagosan 40-50 mm eső valószínűsíthető, de egyenetlen eloszlással (30-70 mm közötti értékekkel). Hétvégére már csökken a csapadékhajlam.

Rába:

A Rába folyó hétfőn Szentgotthárdnál hétfőn 13 órakor tetőzött 365 cm-rel. Kedd reggelre már 2,5 m-t apadt a folyó Szentgotthárdnál. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon I. fokra mérsékelték a folyó ezen szakaszán az árvízvédelmi készültséget, a zsilipeket újra megnyitották.

Az árhullám kedd hajnalban Csákánydoroszló térségében tetőzött 240 cm-rel.

 


Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Rábán

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd délben 441 cm-es vízállás mellett harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán. A magas vízállás miatt a 86-os számú főút mellett a hétfői napon kiépített ideiglenes védmű megerősítése vált szükségessé.

A folyó Körmendnél továbbra is árad. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába tetőzését az érintett szakaszon ma délutánra várja 460 cm körüli vízállással.

A 86-os számú főút Rába folyó és a Csörnöc-patak közötti szakaszán a magas vízállás közvetlenül veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Emiatt a hétfőn kiépített védművet a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereinek irányításával homokzsákokból álló nyúlgáttal erősítik meg, mintegy 3500 homokzsák felhasználásával.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Körmend belterületén lévő „régi” Rába-híd a folyó áradása miatt 13.30 órától lezárásra került, a közúti forgalmat a 86-as számú főútra terelik.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi megbízottjai az önkéntes tűzoltó egyesületek bevonásával megszervezték a térségben a figyelőszolgálatot, továbbá előkészítették az esetleges további védekezéshez szükséges erőket, eszközöket.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


A közútkezelő által korábban lezárt mellékútvonalakon a korlátozás továbbra is érvényben van.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy az érintett útszakaszokon a korlátozásokat tartsák be!

A megyében elzárt település továbbra sincs.

A Pinka és a Strém, mely nagy mennyiségű vizet szállított a Rábába, hétfőn 15 órakor tetőzött Kemestaródfánál, a vízfolyások hétfő reggelre már több mint fél métert apadtak.

Körmend alatt további jelentős völgyi elöntésre kell számítani. Várhatóan szerdán késő délután fog tetőzni a völgyi árhullám a Rum-Kám térségében. Jelenlegi becsléseink szerint a völgyben az árhullám lassan vonul le, erős ellapulással. Jelentős völgyi elöntés jelenleg nincs Körmend alatt.

 

A hétfői kisebb eső a Rába folyón levonuló árhullámra nincsen hatással. A kisebb vízfolyásokon legfeljebb az apadás üteme csökken az eddig lehullott kevés eső miatt.

A keddi további eső hatására azonban a Rába vízgyűjtő bizonyos délebbi vízfolyásain újabb kisebb vízszintemelkedések előfordulhatnak. Szentgotthárdnál késő délutánra, estére az apadás leállhat és fél méter körüli gyenge intenzitású vízszintemelkedés valószínűsíthető. Ez jelentősen nem fogja befolyásolni a korábbi árhullám levonulását, legfeljebb csak az apadások ütemét, tetőzések tartósságát módosíthatja kissé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által csütörtök-péntekre előre jelzett jelentős mennyiségű csapadék újabb árhullámot fog indítani a Rábán és mellékvízfolyásain. Körmendnél és az alatta lévő folyószakaszokon a korábbi árhullám apadó ágára fog ráfutni az újabb árhullám és okoz majd ismét jelentős vízszintemelkedést a folyón. Újabb völgyi elöntésekkel is számolni kell. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a meteorológiai helyzet alakulását kiemelten figyeli, és ennek függvényében pontosítják majd a várható helyzetjelentésüket.

Az árvízi védekezés az előírásoknak megfelelően, rendben zajlik. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken éjjel-nappal folyamatosan védekeznek fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. Az érintett önkormányzatokkal folyamatos kapcsolatban állnak, szükség esetén műszaki irányítással segítik a védekezési munkálataikat.

Fotó: Török László

A Gyöngyösön Kőszegen és a Lukácsházi tározónál, valamint a Répcén Csepreg térségében és a Pinkán Felsőcsatárnál helyi vízkárelhárítási készültség továbbra is érvényben van. A vízfolyások folyamatosan apadnak.

A hétfőn lehullott és a keddi napra várható újabb esők jelentősen nem befolyásolják a vízfolyások apadását, csak kisebb vízszintemelkedések fordulhatnak elő. A csütörtök-péntekre előre jelzett nagy mennyiségű csapadék azonban a hétfőihez hasonló mértékű, vagy még azt is meghaladó vízszintemelkedések kialakulását is vezethetnek.

A területen figyelő- és járőrszolgálatot tartanak. A kialakult helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik.

Ivánc - Csákánydoroszló között.. (Fotó: Török László)

Gyöngyös-patak:

A Gyöngyös-patakban a bedőlt fákon felgyülemlett uszadék akadályozza a víz mederben történő lefolyását.

Lukácsházán az árvízcsúcs-csökkentő tározó üzembe helyezése a levonuló árhullám tömege miatt vált szükségessé. A tározó zsilipeinek zárása a szükséges időben megtörtént, a tározótérből már lassan ürül le a víz. E folyamatot az áradás során a tározó uszadék fogó rácsán felhalmozódott nagy mennyiségű uszadék lassítja, melynek eltávolítását az árvíz levonulását követően haladéktalanul megkezdik.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tart. Hidrológus munkatársaik folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaik folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreik és műszaki szakembereik a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon mintegy 70 fő vízügyi szakember látja el az árvízvédekezési  feladatokat.

Kapcsolódó hírek:

Aktuális árvízi helyzetkép Vas megyében

Viharos szelet és sok esőt hoznak a fagyosszentek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!