Hírek

2014.01.24. 16:25

Bajban a nárai önkormányzat?

Nárai - A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnek rengeteg ügyfele volt a faluban, az önkormányzat is náluk vezetett számláját.

Farkas Eszter

2009-ben a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet bankfiókot nyitott a faluban, ekkor az önkormányzat ott nyitott számlát.

– Akkor ötven millió forintja volt az önkormányzatnak. Jó gazdálkodásunk és sikeres pályázataink eredményeképpen most év elejére 10 millió forintra apadt a megtakarításunk, ez az összeg került most zárolásra a banknál. Miközben pályázatok utófinanszírozására még közel 20 millió forint támogatást várunk, de ez majd csak a következő hónapokban realizálódik – mondta Németh Tamás, Nárai polgármestere.

– Amikor meghallottam a hírt, hogy a takarékszövetkezet működési engedélyét felfüggesztették, próbáltuk menteni a pénzünket, ám már utalni sem lehetett. Mivel az önkormányzat az állami normatívát kiegészítve ebből a pénzből fizeti a számlákat, valamint az önkormányzati és az óvodai dolgozók munkabérét, továbbá az óvodások étkezését, így némi nehézséget jelent ez most a falu számára. Bár a számlákat kicsit tudjuk tologatni, a munkabérekre akkor is ki kell fizetnünk az esedékes összeget, amely Nárai esetében havi egymillió forintot jelent – magyarázta a polgármester.

– Pénteken segítséget kértem a kormánymegbízottól, valamint Hende Csabától, a térség országgyűlési képviselőjétől. A kialakult helyzetről tájékoztattam Pintér Sándor belügyminisztert és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is, mert nem szeretném, ha az átmeneti likviditási problémák okán az óvoda fenntartása veszélybe kerülne. Ha minden jól alakul, jövő hét szerdán már pénz érkezhet az új számlánkra, ezzel megoldódik a likviditási problémánk. Most a legfontosabb feladat, hogy új számlavezető pénzintézetet találjon az önkormányzat, ami hétfőn fog megtörténni – tette hozzá Németh Tamás, aki azt is elárulta: nagyon sajnálja, hogy így alakultak a dolgok, mivel egy nagyon előnyös üzletet kötöttek annak idején a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezettel.

– Összességében évi több mint kétmillió forint előnyünk származott eddig az együttműködésből – hangsúlyozta a polgármester.

Lesznek bizonyára átmeneti nehézségek, de az óvodai élet nem állhat meg, a 37 gyermek ugyanúgy fog kapni ételt, mint eddig. Fotó: Horváth Csaba

A nárai bankfiókban egyébként egy falubeli is dolgozott. A polgármester beszámolója szerint minden ügyfél megértően viszonyult a helyzethez, ám ottjártunkkor ezelőtt a bankfiók előtt is járőrök vigyáztak a rendre. A banknak rengeteg ügyfele volt a faluból, sokan idősek, akiknek a nyugdíja ebbe a bankba érkezett A falu óvodájában is megértőek az óvonők, tudják, mi a helyzet, ám bíznak abban, hogy hamar megoldódik a helyzet, s nem kell a fizetésükre várni.

– Az óvodában hatan dolgoznak, mindenki nagyon fegyelmezetten vette tudomásul a történteket. Tudjuk azt, hogy lesznek átmeneti nehézségek, de bízunk abban, hogy meg fogja oldani az önkormányzat. Az óvodai élet nem állhat meg – mondta el Fábsics Ildikó óvodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!