Hírek

2006.02.15. 18:23

Betartatják az FVM decemberi utasításait

Budapest (MTI) - Érvényben vannak az FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzési Fõosztályának december 2-i, a madárinfluenzával kapcsolatban kiadott utasításai, amelyeket a hatóságok be is tartatnak - mondta Dékány András, az agrártárca szóvivõje.

Mórocz Zsolt

rn

Rámutatott: az utasítás célja, hogy csökkentsék annak a kockázatát, hogy a H5N1 altípusba tartozó A típusú influenzavírus által okozott madárinfluenza a vadon élõ madarakról baromfira és más, fogságban tartott madarakra átterjedjen.

rn

Az utasítás tartalmazza a biológiai biztonsági intézkedéseket, a magas kockázatú területek meghatározását, valamint az ezeken a területeken alkalmazandó gyors bejelentési rendszer részleteit - tette hozzá a szóvivõ.

rn

 Az FVM utasítás alapja az Európai Bizottság 2005. október 19-én kiadott, azóta módosított határozata. Az FVM illetékes fõosztálya 2005. október 26-án jelentette meg hivatalos közleményét, amelyet a ma is érvényben lévõ, december 2-án kiadott határozatra módosítottak, ez a Magyarországra vonatkozó intézkedéseket tartalmazza. Az a tény, hogy Magyarországon áthaladnak a vadon élõ költözõ madarak vonulási útvonalai, és az ország számos területe a vadmadarak élõ-, pihenõ- illetve gyülekezõhelyeként szolgál, növeli a hazai baromfi- és egyéb, fogságban tartott madárállományok madárinfluenzával való fertõzõdésének kockázatát.

rn

Az EU bizottsági határozatoknak megfelelõen több kiegészítõ állategészségügyi intézkedés van érvényben. Ide tartozik, hogy a házi kacsa, liba illetve egyéb vízibaromfi az egyéb baromfival vagy fogságban tartott madárral együtt, illetve egy légtérben nem tartható.

rn

Továbbá valamennyi, Magyarország területén tartott vadmadár- vadászatot legalább 24 órával annak kezdete elõtt írásban be kell jelenteni az illetékes Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzõ Állomás igazgató fõállatorvosának. Az állomás a teríték ellenõrzése, illetve mintavétel céljából hatósági állatorvost rendelhet ki a vadászat helyszínére.

rn

Magyarország magas kockázatú területein a részben vagy teljes egészében szabadban tartott baromfi és egyéb madarak takarmányozását és itatását zárt, vagy legalább fedett helyen kell megoldani úgy, hogy a takarmányhoz és az ivóvízhez vadon élõ madarak ne férhessenek hozzá. Tilos továbbá a felszíni vizek felhasználása baromfi itatására. Amennyiben az állomány itatása más úton nem oldható meg, a baromfi részére biztosított vízmennyiséget a vírus elölésére alkalmas engedélyezett vegyszerrel annak felhasználási útmutatója szerint kezelni kell.

rn

Az FVM-utasítás szerint tilos élõ baromfi és egyéb élõ madarak szállítása piacokra, bemutatókra, kiállításokra és egyéb kulturális célú rendezvényekre, a felsorolt kategóriákba tartozó rendezvény tartása, illetve a madarak röptetése az ország teljes területén. E tilalom alól az illetékes állomás igazgatója kivételes egyedi írásbeli felmentést adhat.

rn

A felsorolt kiegészítõ járványvédelmi intézkedések felülvizsgálatig, illetve a vonatkozó közösségi jogszabályok módosításáig hatályosak. Dékány András beszámolt arról, hogy egy Bács-Kiskun megyei vadõr egy H5N1 vírustól elhullott hattyút hazavitt, ami az állategészségügyi hatóság tudomására jutott, ezért a vadõr teljes baromfiállományát leölték.

rn

A szóvivõ szerint a leölt baromfik vírusvizsgálatát elkezdték a szakemberek, aminek gyorstesztje 3-5 napot, míg a végsõ vizsgálati eredmény mintegy 10 napot vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!