Hírek

2015.02.09. 12:48

Dominak talpra kell állnia - Barcelonában műtenék az ötéves séi kisfiút

Sé – A születésekor sérült Orsós Dominik Gergő már ötéves, de önállóan nem tud sem ülni, sem állni.

Nagy Ildikó

Igor Nazarov professzor áprilisban megműtené Barcelonában, remélhetőleg az OEP is támogatja a beavatkozást, de kedvező elbírálás esetén is csak utólag térítenék meg a költségeket. A szülők most abban bíznak, lesznek, akik segítenek nekik.

A séi ház nappalijában kellemes meleg fogad, a speciális kocsiban ülő Dominik mosolya beragyogja a szobát. Szemérmesen köszön, és egy kis kérlelés után azt is elárulja, hogy az óvodában maci a jele. Nevelőanyja, Orsósné Kalányos Gyöngyike büszkén öleli magához a kisfiút, akinek sokan a csodájára járnak: a gyermekorvosuk is mindig mondja a szülőknek, hogy ha annak idején nem veszik magukhoz a kisfiút, akkor lehet, hogy már nem élne, vagy egy otthonban mozdulatlanul feküdne a kiságyban.

Fotó: Timár Gergely

A kisfiú központi idegrendszere – a születésekor fellépő oxigénhiány miatt – sérült, szülei nem vitték haza a kórházból. Mivel saját gyermekük nem lehetett, Gyöngyikének és zenészként dolgozó férjének akkor már volt egy örökbe fogadott fia – Ferike ma már tízéves –, de szerettek volna egy kislányt. Akkor jött a hír: lenne egy gyermek, aki nem kislány ugyan, és sérült is, de ...

- Megnéztük, és azonnal megszerettük, kéthetesen örökbe fogadtuk. Tudtuk, hogy sérült, de az orvosok biztattak, hogy egyéves korára behozhatja a lemaradását - mondja az anya.

A család akkor Uraiújfaluban élt, és Gyöngyike Domit 10 hónapos korától hetente kétszer hordta Szombathelyre fejlesztő foglalkozásokra: gyógyúszásra, gyógytornára. Minden lehetőséget megragadtak, hogy talpra állítsák: csontkovácshoz, természetgyógyászhoz vitték. A fejlesztésnek köszönhetően javult ugyan a kisfiú állapota, és beszélni is tud, de ülni, állni nem. Amikor a kisfiú óvodáskorú lett, dönteniük kellett: vagy beadják egy bentlakásos intézetbe, vagy a Micimackó óvodába hordják. Mivel az előbbi szóba sem jöhetett, Orsósék fogták a sátorfájukat, és az uraiújfalui házukat hátrahagyva Sébe költöztek albérletbe, onnan viszi a busz reggelente a Micimackó óvodába a kisfiút.

Közben nem adták fel a reményt: kutattak az interneten, hasonló cipőben járó szülőkkel beszélgettek, kiderült, több, Dominál rosszabb állapotban lévő gyermeket is megműtött a híres professzor, Igor Nazarov. Domi egyik csoporttársa például sokat fejlődött a műtét után.

A professzor néhány napja Budapesten járt, Gyöngyikéék elvitték hozzá Domit, Nazarov megállapította, hogy 22 helyen vannak letapadva az izmai, a professzor keresztirányú bemetszésekkel ezeket a letapadásokat szabadítaná fel. A módszere elismert, olyannyira, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja. Gyöngyikéék már be is adták az ehhez szükséges iratokat, és bíznak a kedvező elbírálásban. Gond azonban, hogy az OEP csak utólag téríti meg a költségeket. Orsóséknak viszont nincsenek tartalékaik.

A műtét április 15-én lenne Barcelonában, a beavatkozás 3200 euróba kerülne, ehhez jön még a repülőjegyek és a háromnapos kint tartózkodás költsége, hozzávetőlegesen 1,5 és 2 millió forint közötti összegre lenne szükségük. Abban bíznak, jelentkezik valaki – akár egy cég –, amely megelőlegezi a költségeket. Mert ahogy Gyöngyike mondja: Dominak talpra kell állnia...

(A szülők telefonszáma és a Dominik nevére nyitott bankszámla száma szerkesztőségünkben elérhető.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!