Hírek

2009.06.10. 02:28

Emléktábla-avató a fiókkönytárnál

Szentgotthárd-Rábafüzes - Emléktábla-avatással emlékezett meg a rábafüzesi német kisebbség a kitelepítés évfordulójáról. Dr. Venzl Miklós német kisebbségi elnök volt az ünnep szónoka.

Vas Népe

Május 26-án a Rábafüzesi Német Kisebbségi Önkormányzat és a Móra Ferenc Könyvtár rábafüzesi fiókkönyvtára szervezésében emléktáblát avattak a kitelepítés hatvanharmadik évfordulóján. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a szentgotthárdi képviselő-testület több tagja, városi vezetők, ma élő leszármazottak. A megemlékezésen Ódor Dénes, a helyi kisebbség képviselője emlékezett a hatvanhárom évvel ezelőtti eseményekre, majd Bauer László városi képviselő méltatta az ünnepséget.

Ezt követően a Német Asszonykórus adta elő azt a dalt, amit egy hajdani kitelepített zenész a kórusnak írt, emléket állítva az elüldözött németeknek. Az emléktábla-avatás ünnepi szónoka dr. Wenzl Miklós volt, a Vas Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok elnöke.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az évtizedekig elfedett igazságot végre ki kell mondani. A kollektív felelősség jegyében a II. világháború után nemcsak a háborúban vétkeseket, hanem az ártatlan német ajkú embereket is üldöztetés érte. Sokakat elüldöztek otthonukból, vagyonukat elkobozták, fogalmazott a szónok. Ahogy az emléktáblán álló idézet mondja: Bölcsőben ringattak, batyuval kidobtak. Az emléktáblát a leszármazottak képviselői leplezték le, s Kollerné Loós Zsuzsanna evangélikus lelkész megáldotta. Az ünnepség befejezéseként az asszonykórust hallhatta a közönség. A fiókkönyvtárban fotókiállítással állítottak emléket a kitelepítés évfordulóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!