Hírek

2014.09.09. 13:06

Gyógypark született Ölbőn

Ölbő - Jobb, élhetőbb, virágzóbb vidék. Ez az egyházak célja is. Bizonyíték rá a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász sok éve tartó vidékfejlesztő munkája, amely kedden Ölbőn a Kneipp-kert átadásával bővült.

Némethy Mária

"A természet a legjobb gyógyszertár." Ez Sebastian Kneippnek, a természetgyógyász német katolikus papnak az egyik legtöbbet idézett mondása. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki még a XIX. században, amit a gyógyászat ma is Kneipp-kúraként ismer. Ez kedd óta elérhető Ölbőn, a karitász Szent Miklós Gyógyfüves Házában, ahol ünnepélyesen felavatták - dr. Veres András szombathelyi és Beer Miklós váci megyés püspök meg is áldotta - a Kneipp-kertet. Egy témaparkot, amelyben megismerhetők a gyógynövények. Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója elmondta: azt szeretnék, ha minél több család kirándulna a nagy munkával kialakított kertbe, ismerkedne a gyógynövényekkel, ötleteket vinne haza az egészséges életmódról.

Vidékfejlesztési fórum is kapcsolódott a kert ünnepélyes átadásához. Ezen először Garda Károly főorvos, a Magyarországi Kneipp Szövetség elnöke ismertette a Kneipp-kúra lényegét, névadójának életét, majd Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet igazgatója az egyházak közösség- és vidékfejlesztésben betöltött szerepéről kérdezte a jelen lévő két püspököt.

A Váci Egyházmegyében elsőként hoztak létre vidékfejlesztési irodát. Beer Miklós elmondta: Nógrádban súlyos a helyzet, elnéptelenednek falvak, ezért papjain keresztül bátorítja a falusiakat, hozzanak létre egyre több helyi piacot, hogy ezáltal "erősödjön a népességmegtartó képesség". Vácon szaknévsort állítanak össze olyan őstermelőkből, akikhez mások is bátran fordulhatnak tanácsért.

Az egyházmegyei vizitációja végén járó Veres András szombathelyi megyés püspök is a falvak elöregedését tapasztalta az egyházmegyében. A karitászon keresztül ezért is hasznosítottak megüresedett plébániákat, hozták létre az országos modellé lett Kríziskamra segítségével bennük foglalkoztatókat, mert "a globális kihívásokra lokális válaszokat kell adni." Mindkét püspök arról beszélt még, hogy a fejekben is rendet kellene tenni. Sürgető feladat, hogy a fiatalok higgyenek abban: a vidék élhetőbb, mint a város. De hogy még jobb legyen, ajánlott új együttműködéseket, összefogást létrehozni, s ki kell találni olyan foglalkoztatási lehetőségeket, amellyel az egyre népesebb cigányság bevonhatóbb lesz a munkába.

A vidékfejlesztési fórumon még számos szakember fejtette ki véleményét. A máltai és a református szeretetszolgálat vezetői, a Tündérkert Mozgalom elindítója, a pannonhalmi Bencés Főapátság értékesítési vezetője, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai tanácsadója, a Pannon Helyi Termék Klaszter elnöke, és még több más szakember is kifejtette gondolatait arról, mit lehetne tenni még a vidékfejlesztésért. A fórum jelentőségét bizonyítja, hogy nagyon sok résztvevője volt, a tanácskozás helyszínéről a kertbe két részletbe szállította a résztvevőket egy lokomotív. Köztük volt Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!