Hírek

2017.06.04. 17:40

Harmadszorra ünnepelték az összetartozás napját Kerkáskápolnán

Jó lenne, ha mindenki tisztában lenne gyökereivel és ebből táplálkozva helyesen ítélné meg önmaga, családja és nemzete jövőjét. Harmadszorra rendezték meg a Nemzeti Összetartozás Napját.

Budai Dávid

Harmadik alkalommal rendezték meg Kerkáskápolnán a Nemzeti Összetartozás napját szombaton. A település polgármestere, Keserű József köszöntőjében emlékeztetett, mekkora veszteséget kellett elviselni Magyarországnak az I. világháborút lezáró trianoni döntés következményeként.

– Arról kevés feljegyzés van, hogy milyen egyéni emberi tragédiák keletkeztek. A családi krónikák is lassan elapadnak, hiszen közel száz év telt el azóta. Tudjuk, hogy jó néhányan ellenálltak a trianoni döntésnek vagy az önkéntes területfoglalásnak. Hősies ellenállásaként így lett Kercaszomor is a legbátrabb falu. Több évtizednyi szigorúan felügyelt elszakítottság után 1990-től egyre szorosabb kapcsolatok alakultak ki Magyarország és a határon túli területek lakossága között. Az a bizalmatlanság és távolságtartás, ami a korábbi évtizedekben beleivódott az anyaországi és a határon túli magyar emberekbe, ezekben az években sem tudott teljesen feloldódni. A 2010-ben felálló új kormány ezt a helyzetet a Nemzeti Összetartozás emléknapjáról szóló törvénnyel igyekezett orvosolni. E törvény kinyilvánítja, hogy a határok ellenére a szétszóródott magyarság összetartozik. Jó lenne, ha továbbra is békében, biztonságban élhetnénk ebben a forrongó, nagyon változó világban. Jó lenne, ha mindenki tisztában lenne gyökereivel és ebből táplálkozva helyesen ítélné meg önmaga, családja és nemzete jövőjét – fogalmazott.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár bár személyesen nem tudott megjelenni, elküldte köszöntőjét, amelyben többek között arról írt, hogy emlékeznünk kell a 97 évvel ezelőtti nemzeti tragédiánkra, ugyanakkor lehetőséget kell kerítenünk a kapcsoltépítésre. A hetven fős Kerkáskápolnán több százan jelentek meg az emléknap alkalmából, ahol a különféle kulturális programokkal, könnyűzenei koncertekkel, szlovén és magyar tűzoltók bemutatóival igyekeztek ápolni a kapcsolatokat, ezzel járulva hozzá az emléknap céljainak megvalósulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!