Hírek

2015.05.09. 14:33

Hogy került a bicikli a Rábába? - Nézze meg, mi mindent halásztak ki a kenusok a folyóból!

Autó- és traktorgumi, bicikliváz, bakancs, lapát, kerti szék, műanyag flakonok tízesével – ez a Rába-takarítás első napjának termése.

Bakos Ágnes

Csákánydoroszlóban, a VíziVándor Táborhelyen gyűjtik a folyóból kihalászott szemetet, amit aztán a jövő héten rendezendő, országos TeSzedd! akció idején szállíttatnak majd el – mondta Sásdi László. A szervező kiemelte: azért nem az országos szemétszedés idején gyűlnek össze, mert a kenusoknak kezdődik a versenyszezon, és évek óta május második hétvégéjén tartják a takarítást.

„A Rába folyó ünnepe!" - így hirdették a háromnapos szemétszedést. Pénteken huszonöt hajóval ötvenen szedték a hulladékot a mederből és a partszakaszokról, szombaton már majdnem százan gyűltek össze takarítani a folyót. A szombathelyi WeKing Egyesület és a csákánydoroszlói Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület naptárában már biztos pontként szerepel május második hétvégéje, amikor megtisztítják a folyót Alsószölnök és Sárvár között. Az ország minden részéről jöttek vízszerető emberek: Leányfaluról, Dunavarsányból is. Hogy miért? Mert mindenki szereti a Rábát, ennyire egyszerű – ezt mondta Sásdi László. Sorolta: az idei szemétmennyiség körülbelül annyi, mint a tavalyi volt. A folyó folyamatosan szállítja hordalékát, ha a Vas megyei szakaszon nem szemetel senki, akkor is van miért tisztítani a Rábát évről évre. Idén hiányos bicikli, rozsdásodó szerszámok, de még útjelző bója is előkerült a folyóból.

Vasárnapra a „levezetés" marad a háromnapos Rába-takarításból. Örömevezéssel búcsúznak az önkéntes szemétszedők a Rába Körmend–Molnaszecsőd szakaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!