Hírek

2017.05.06. 10:25

Igazi szakmasztárról adtunk hírt a héten és körülnéztünk a szombathelyi vásárcsarnok kínálatában

Összesen 104 Vas megyei projekt volt sikeres az úgynevezett TOP programban. A pályázati jó hírek a májusfaállítás idején érkeztek - mindkettőről beszámoltunk. Sümegi Brigitta sikeréről is: a szombathelyi lány lett a legjobb női szabó az országban. S ha május, akkor egyre több friss hazai zöldség a szombathelyi piacon. Körülnéztünk.

VN-összeállítás

TOP

Hosszú várakozás után hivatalos: történelmi léptékű beruházások indulhatnak el a következő időszakban Vas megyében a 21 milliárd forintnyi támogatási összegből a Területi Operatív Program (TOP) pályázatain. Jut pénz ipari parkok és iparterületek, piacterek, agrárlogisztikai központok fejlesztésére, csapadékvíz-elvezetésre, városi zöldterületek kialakítására, bölcsődék és óvodák felújítására, energetikai korszerűsítésére is.

Dr. Kondora Bálint, V. Németh Zsolt, Ágh Péter, Majthényi László és dr. Hende Csaba a TOP-pályázatokról

SZAKMASZTÁR

Nyolc Vas megyei diák képviselte iskoláját az idei országos szakmai tanulmányi versenyeken. Sümegi Brigitta nem talált legyőzőre: az egyébként földrajz-kémia szakot végzett egyetemista az ország legjobb női szabója lett. Három vasi diák harmadik helyezést szerzett a szakmájában, és a többiek helytállására is büszkék lehetnek a felkészítő tanáraik.

Sümegi Brigitta büszkén: az országos első helyért járó éremmel és a két vizsgaruhájával

MÁJUSFA

Hagyomány már Bükön (is) a közös májusfaállítás, így idén sem maradhatott el a jeles esemény. Jó hangulatban vonultak az erdőbe a vállalkozó szellemű férfiak, hogy beszerezzék a tökéletes májusfa-alapanyagot. Éppen egy hete pedig már legallyazva várta a fa, hogy szépen feldíszítsék. A háncsolást a helyszínen végezték az iparos kör, a műszaki klub, a nyugdíjas baráti kör és művelődési ház (férfi) tagjai.

Kristóf Tamás táncos is segített a háncsolási munkában a büki májusfaállításon

FRISS HAZAI

- Most már azért jönnek magyar eprek, egyre több. Többfajta méret van, szerintem öt-tíz nap és beáll az ára, most 2000-2500 forint között van a nagykerben - tudtuk meg az egyik kereskedőtől a szombathelyi vásárcsarnokban. Még mindig van szőlő, már jóformán 12 hónapos áru, ugyanis van rá kereslet. Még így, az 1300 forint körüli importra is. Keresik a mandarint, az egyik árus azt mondta, hetente hoz frisset a nagybani piacról. Paprikából és paradicsomból is van már hazai a szombathelyi vásárcsarnok zöldségkínálatában. A kereskedő szerint már reálisabb az ára, vagyis olcsóbb lett az elmúlt hetekben, most olyan 900-1000 forint körül van a lecsónak valók kilója. Az újkrumpli 450 forint körül van kilónként. Van friss hazai sárgarépa, bár még kevés. - Mostantól már minden héten lesz újdonság. Csak vevő is legyen hozzá - hallhattuk az egyik kereskedőtől.

Danné Tünde azért jött a piacra, hogy felfrissítse fűszernövénykertjét az áprilisi fagyok után: vitt vérsóskát, bazsalikomot és rozmaringot is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!