Hírek

2015.05.05. 13:26

Mindenkinek fárasztó a matek, de nem mindenkinek nehéz – Így látták az érettségit a szombathelyi diákok

Szombathely - Majdnem mindenkinél az alvás a kötelező program érettségi után. Valószínűség-számítás és sorozatok a feladatok között. A többség kihasználta a rendelkezésre álló időt.

Budai Dávid

A matek a legnagyobb mumus - A szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban jártunk az érettségi előtt

Tizenegy óra előtt negyedórával visszatértünk a Nagy Lajosba, ahol azt valószínűsítettük, hogy már csak a legelszántabbak számolnak. Bartha Gábortól viszont megtudtuk, hogy háromnegyed 11-ig, csak páran álltak föl az asztaltól a 119 matekérettségiző közül, azok is levelezősök voltak. Jákfalvi Dávid jó tíz perccel a vége előtt hagyta abba a munkát, mert mint elmondta, nem lett volna értelme tovább maradnia, amit tudott azt leírta. Nem tudott azonban mindent, mivel véleménye szerint az idei matekérettségi különösen nehéz volt. A korábbi érettségi tételek, amelyeken gyakoroltak, jóval könnyebbek voltak szerinte.

Na, de akkor térjünk a lényegre: mit kell tudnia ma egy 18 éves diáknak matekból. Mivel Dávidban még frissen éltek az emlékek, megtudtuk: geometria, sorozat és egyenletek voltak a feladatlapon, valamint a valószínűség-számítás többször is terítékre került. Egészen konkrétan: biológiaérettségin öt lehetséges válaszból kettő a jó, mennyi a valószínűsége annak, hogy ezt a kettőt kiválasztjuk. Kamatos kamatot is kellet számolni: egy alkatrész kereslete hat százalékkal nő minden évben az előző évihez képest, akkor hány százalék lesz öt év múlva? Persze az alkatrész ára ugyanúgy csökken évi hat százalékkal. A kérdés, hogy mikor éri el a hatvanöt százalékot az eredeti árhoz képest? Mi eddig tudtuk követni Dávid felsorolását és egyben bátran kijelentjük, mi bizony megbuknánk az idén matekból. Mivel a három órán át tartó számolás fárasztó, ezekben a pillanatokban Dávid feltehetően alszik, de délután azért nem marad el, egy kis töritanulás sem.

Ahogyan közeledünk a bűvös 11 órához, itt-ott már feltűnnek a diákok a folyosón és lázasan vitatják, hogy milyen volt? Ezt a kérdést tettük fel mi is ismét. Pinczker Olivér szerint közepesen nehéz volt, igaz az első rész bonyolultabb volt, mint amire készült. Vági Réka geometriai feladatra számított, a sorozatok és a valószínűség-számítás váratlanul érte, ráadásul a sok pontot itt lehetett begyűjteni. Amit tudott, mindent megoldott, de hogy hogyan, az már más kérdés, mivel szerinte elég érdekes számok jöttek ki nála.

 

Találkoztunk azért olyannal is, aki bízott a számaiban, mi pedig meg is lepődtünk. Mivel nagyon úgy tűnt nekünk, hogy az idei matekérettségi kemény dió volt, igazán nem számítottunk Béres Donát válaszára, aki a kötelező kérdésünkre azt felelte, hogy nagyon könnyű volt, mindent megoldott, ahogyan kellett, és reméli, hogy ötös is lesz. Igaz, Donátnak annyi előnye van, hogy ő már egyszer érettségizett matekból négyesre, most csak javítani jött. Varga István is úgy vélte, hogy jól meg lehetett írni, de azért kellett gondolkodni eleget. Donát ráadásul abban a szerencsés helyzetben van, hogy a töriérettségije is megvan, ezért ő sörözni, István pedig pihenni megy.

Annyira nem volt vészes, és az idő is elégnek bizonyult a feladatok megoldására, ezt már Simon Friderikától tudjuk, aki elárulta, a matek miatt jobban izgult, mint a magyar miatt. Ehhez képest magyarból könnyebbre számított és nehezebb lett, matekból pedig a legrosszabbra számított és annyira nem volt vészes. Most viszont megy aludni, rápihen egyet a törire.

Nem tartotta annyira vészesnek az idei érettségit Asbóth Mónika sem, igaz, neki a továbbtanuláshoz nem is annyira számít a matekérettségi eredménye. Azt viszont elmondta, hogy meglehetősen kimerítő a háromórás koncentráció, ezért nála is az alvás a következő program. Ridavits Tibornak az érettségi éppen olyan volt, mint amire számított. Szerinte a feladatok évek óta ugyanolyanok, csak máshogy teszik fel a kérdést. Mivel eleget gyakorolták ezeket a feladattípusokat a négyes meglesz, úgy érzi. Egy sör vagy fröccs most nála is lecsúszik, aztán pihenés, mert holnap töri.

Itt vannak a 2015-ös matematika érettségi megoldásai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!