Hírek

2009.06.08. 09:04

Kompetenciamérés: a családi vagyonról kérdezték az iskolásokat (Frissítve: az APEH-nak nincs köze hozzá)

Szombathely - Hány mobil és számítógép van a háztartásban, illetve hányszor üdült a család az elmúlt években. Ilyen kérdések is szerepeltek abban az ívben, amit a nemrég lebonyolított kompetencia-felmérést mellé kaptak a tanulók.

Bajdó Bettina

Felháborodott szülők keresték meg a szerkesztőségünket, hogy gyermekükkel a kompetencia-felméréssel egy időben tanulói kérdőívet töltettek ki, melyben vagyoni helyzetre vonatkozó kérdések is voltak. Bár a szülők tisztában voltak azzal, hogy a kérdőívvel a gyermekek szociális hátterét kívánták felmérni, de úgy gondolják, hogy egy APEH-nyilatkozathoz hasonló kérdőív került a gyerekek elé. Voltak olyan gyerekek, akik hazavitték a kérdőívet, hogy szüleikkel közösen töltsék ki, de voltak olyanok is, akik az iskolában, egyedül ikszelték be a válaszokat. 

A kérdőívet név nélkül, de személyre szabott kóddal  kellett kitölteni. Már az első oldalon a gyermekeknek be kell írniuk a lakóhelyük nevét és irányítószámát is. A  kérdések között elbújtatva, a kérdőív készítői kíváncsiak voltak arra, hogy kap-e a család az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi támogatást, ingyentankönyvet, jogosult-e az ingyenétkezésre. Szerepelt továbbá, hogy hány lakószoba van a lakásban, illetve hány mobiltelefon, számítógép, személyautó és fürdőszoba van otthon. Rákérdeztek arra is, hogy más családokkal összehasonlítva mennyire él jól a gyermek családja. A készítőket érdekelte az is, hogy hányszor üdültek az elmúlt évben a családdal, illetve volt-e nem iskolai szervezésű táborban a nebuló. 

Iskolaigazgatókat kérdeztünk arról, hogy érkeztek-e panaszok a kérdések miatt. Fokiné Rácz Ilona, a Bercsényi Miklós Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy nem panaszkodtak a szülők, mivel nem volt kötelező kitölteni a lapokat. 

- Azt mondtuk a gyerekeknek, hogy vigyék haza, s közösen töltsék ki a szülőkkel - folytatta az igazgató. - A gyerekek kaptak egy kódot az iskolában, ezt ráragasztottuk a lapokra, s aki visszahozta, annak borítékba zártuk a kérdőívét, s így küldtük el kiértékelésre. A minisztériumban nem látják, hogy a kód alapján melyik gyerekhez tartozik a kérdőív. 

Az igazgató elmondta, hogy szülőként ő is találkozott a kérdőívvel, a gyerme-kével közösen döntötték el, hogy mely rubrikákat hagyják üresen. Az igazgató úgy véli, hogy a szociális háttér nem befolyásolja a gyermekek tanulmányi eredményét, ugyanis számtalan példa mutatja, hogy szegény gyermekek is tanulhatnak kitűnő eredménnyel és fordítva. 



Esélyek, lehetőségek. A fotó nem a kompetencia-felmérésen készült. A képen látható gyerekek nem töltötték ki a tanulói kérdőívet Fotó: VN-illusztráció

Dr. Kovács Péterné, a Derkovits Gyula Általános Iskola igazgatója arról tájékoztatott bennünket, hogy a  hatodik, nyolcadik és tizedik osztályosoknak ugyanazokat a kérdő-íveket kellett kitölteniük. A kód alapján jövőre meg tudják nézni, hogy milyen eredményeket értek el. 

Az Oktatási Hivatal sajtóosztályának közlése szerint  nem kapják meg a szülők és a gyermekek adatait. A tanulói kérdőív célja, hogy országosan és iskolai szinten egyaránt elemezni lehessen a tanulók szociokulturális hátterének és mért teljesítményének összefüggését. Kérdésünkre, hogy az adatok más hivatalba  eljuthatnak-e, nem vála-szoltak. Hangsúlyozták, hogy nem a gyerekektől várják az adatok megadását, ezért kérik a kérdőívben, hogy szüleikkel együtt töltsék ki.

 A cikkhez kapcsolódó közlemény:

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) visszautasítja azokat a sajtóban megjelent információkat, amelyek azt sugallják, hogy az adóhatóságnak bármi köze lenne szombathelyi tanulókkal kitöltetett kérdőívekhez - közölte az APEH az MTI-vel hétfőn.

Az APEH "visszautasít minden olyan +összemosást+, vagy csúsztatást, ami azt sugallja, hogy az adóhatóságnak bármi köze lenne azokhoz a nyilatkozatokhoz, amelyeket diákokkal töltettek ki egyes iskolák" - áll az APEH-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, a Vas Népe hétfői számában megjelent cikk szerint több szombathelyi általános iskolában a kompetenciaméréssel egy időben APEH-nyilatkozathoz hasonló kérdőívet töltettek ki a tanulókkal, és ez felháborodást váltott ki a szülők körében. A kérdőíveket a május végi kompetenciaméréskor név nélkül, de személyre szabott kóddal kellett kitölteniük a 6., a 8. és a 10. évfolyamra járó tanulóknak. Már az első oldalon be kellett írniuk lakóhelyüket és annak irányítószámát.

A lap által megkérdezett iskolaigazgatók elmondták: a kérdőívvel a gyerekek szociális hátterét akarták felmérni, és nem volt kötelező a kitöltése, illetve a gyerekek haza is vihették, és otthon a szülők válaszolhattak a kérdésekre.

Az APEH csak törvényi felhatalmazással, jogszabályok szerint jár el, nem végeztet és nem végez a Vas Népében megjelent esethez hasonló felméréseket. "Az állami adóhatóság ezért visszautasítja azokat a feltételezéseket, amelyek a nap folyamán több online médium felületén akár csak a címadásban is megjelentek, és azt sugallják, hogy az APEH-nak bármi köze lenne a szombathelyi esetekhez" - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!