Hírek

2015.07.25. 13:41

Jéggel érkezett meg a vihar Vas megyébe (folyamatosan frissítve)

Az OMSZ a megyében mindenütt elsőfokúra mérsékelte a viharok és a felhőszakadás veszélye miatt kiadott riasztást. Szombathelyen fél hétre megállt az eső.

Bajdó Bettina

15:47 Kőszegnél másodfokú a viharriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki heves zivatar veszélye miatt a megyében, a kőszegi járásra.

A megye más területein citromsárga riasztás van érvényben ugyancsak heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt.

16:50 Jéggel érkezett meg a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat percről percre változtat a figyelmeztetéseken. Míg legutóbb csak a kőszegi járásra volt érvényes a másodfokú figyelmeztetés, ott mostanra ezt mérsékelték. Viszont a megye többi járására másodfokú riasztás van érvényben a vihar és elsőfokú a felhőszakadás veszélye miatt.

Egy olvasónk elmondta, hogy Körmend környékén jelenleg is nagy vihar tombol, jég is esett. Erős széllel érkezett meg a vihar, s nagyon sok csapadék hullott rövid idő alatt. Szombathely felé is közelít a vihar, már most erősebb a szél és dörög a távolból.

Ha Ön is lefotózta, levideózta a vihart, akkor küldje el nekünk is az [email protected] címre!

17:15 A megyeszékhely sem úszta meg a vihart

Nem sokkal öt óra után Szombathely városát is elérte a vihar. Pár pillanat alatt szürkébe borult az ég, folyamatosan villámlik és dörög. A szél délnyugatira fordult, és egyre erősödik. A hőmérséklet délután négykor még 32 Celsius-fok volt, mostanra 25 fok köré süllyedt. A legfrissebb radarképek szerint éppen most van a megyeszékhely fölött a vihar gócpontja.

 

17:30 Villanyoszlopot döntött ki a szél, letört ágak mindenütt

Egy olvasónk arról számolt be, hogy Vasalján egy villanyoszlopot döntött ki az erős szél, jelenleg nincs áram a település egy részén. Ugyanitt a viharos szél egy lakókocsi tetejét is letépte. Magyarnádalján sincs áram, a vihar maga után mindenütt karvastagságú, letört ágakat hagyott. Olvasónk állítása szerint annyira gyorsan jött a vihar, hogy fel sem lehetett rá készülni. A jég esővel érkezett, mégis mindent elvert. Pár perc alatt 23 milliméternyi csapadék hullott, s úgy tűnik, még nincs vége az égi áldásnak. Ugyanis ismét dörög és villámlik, valamint kezd esni az eső Körmend környékén.

Szombathelyen Pétervári Tibornak, az OMSZ észlelőjének az adatai szerint a csapadék intenzitása erős. Apró (fél borsószemnyi) jéggel kezdett el esni, ezután még több jég érkezett felhőszakadás kíséretében. A szél eközben északnyugatira fordult, a legerősebb lökések itt 30 kilométer/órásak voltak öt óráig.

17:40 Észak-kelet felé vonul a vihar

A zivatar gócpontja lassan északkelet felé tart. A megye déli részén az OMSZ mérsékelte a másodfokú riasztást elsőfokúra. A szombathelyi, sárvári, celldömölki és vasvári járásban továbbra is másodfokú a viharriasztás. Rábapatyról, Celldömölkről, Oszkóról zivatart jeleztek, Csákánydoroszlóban pedig nem sokkal korábban jégeső esett.

18:02 Húzódjanak biztonságos helyre!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki heves zivatar veszélye miatt Vas megye szombathelyi, sárvári, celldömölki és vasvári járásaira. A zivatarok mellett több helyen felhőszakadásra is számítani lehet, emiatt a megye további három járásában elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 20-40 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a vihar idejére lehetőség szerint húzódjanak fedett helyre, ahol az esetleges erős szél és a jégeső nem veszélyezteti a biztonságukat. Ha erre nincs mód, akkor menjenek távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozhassanak sérülést!

18:35 Rengeteg eső hullott egy óra alatt

Az OMSZ a megyében mindenütt elsőfokúra mérsékelte a viharok és a felhőszakadás veszélye miatt kiadott riasztást. Szombathelyen fél hétre megállt az eső. Délután öt és hat óra között tombolt leginkább a vihar, a szél nyugati irányból fújt, a legerősebb lökés 84 kilométer/órás volt. A hőmérséklet 19 Celsius-fokra esett vissza. Egy óra alatt 23,9 milliméternyi csapadék hullott. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a vihar okozta károk miatt.

19:53 Galériánk Rátóton, Halogyon, Vasalján és Körmenden készültek. Vasalján a kidőlt villanyoszlopok jelenleg is veszélyeztetik az arra közlekedőket.

20:05 Pusztítást hagyott maga után

A viharos időjárás miatt eddig 32 alkalommal vonultak a megye hivatásos tűzoltói, de több káreset felszámolása még folyamatban van – tudtuk meg dr. Pásztor Krisztina tűzoltó századostól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjétől. Hozzátette, a legtöbb bejelentés Körmend, Szombathely, Vasvár, Vép és Ikervár környékéről futott be hozzájuk. A legtöbb esetben fakidőlések és faágak leszakadása miatt riasztották őket. Kiemelte még, hogy a hivatásosok mellett nagyon nagy segítséget nyújtottak az önkéntes tűzoltóegyesületek. Információ szerint útlezárásra nem került sor és személyi sérülés sem történt. Fotósunk folyamatosan járta Körmend környékét, amit letarolt a vihar. Pár órával utána is még látszanak a pusztítás nyomai, Vasalján a kidőlt villanyoszlopok jelenleg is veszélyeztetik az arra közlekedőket.

20:13 Házakra, utakra, épületekre zuhantak a fák

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint Vas megyében jelenleg 10 káreset vár arra, hogy felszámolják az egységek. Változatlanul kidőlt fákhoz, letört faágak eltávolításához, kidőlt vagy megdőlt oszlopokhoz kérnek segítséget a tűzoltóktól. A fák házakra és utakra, melléképületekre, elektromos- és közművezetékekre zuhantak. A tűzoltóegységek folyamatosan, nagy erőkkel vonulnak az érintett területekre, a tömeges káreseteket fokozatosan hárítják el.

20:20 Teljes az útzár Vasalján

A vihar miatt villanyoszlopok dőltek az útra, emiatt teljes útlezárásra kell számítani a közlekedőknek Vasalja térségben – írja a police.hu. Az elsődleges információk szerint villanyoszlopok dőltek az útra 19 óra 45 perc körüli időben a 8708-as úton (Vasalján). A mentés idejére az érintett útszakaszon teljes útlezárás van érvényben. A rendőrség a forgalmat mindkét irányból Magyarnádalja felé tereli.

20:31 Nincs áram 388 lakónál

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint Vasaljáról kora este az áramszolgáltatás kimaradását jelezték a szélsőséges időjárás miatt. A településen az áramszünet 338 lakót érint. A szakemberek már dolgoznak a hiba kijavításán.

21:52 A körmendi hivatásos tűzoltók a Németh Mária utcai lakótömb meglazult tetőcserepeit szedik le. Körmenden a Bartók Béla lakótelepen, a tűzoltók egy autót szabadítanak ki a rádőlt fa ágaitól. További képek a galériánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!