Hírek

2012.06.18. 16:24

Közös a munka - Együttműködő egyetem és kórház

Szombathely - Együttműködési szerződést írtak alá hétfő délután a Markusovszky kórház és a Pécsi Tudományegyetem ÁOK vezetői. Az intézmény oktatókórház lett.

Bajdó Bettina

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE ÁOK) és a Markusovszky kórház vezetői hétfőn ünnepi eseményre gyűltek össze az intézmény Romhányi-termében, aláírták az egyetemi oktatókórház együttműködési szerződést.

Elsőként prof. dr. Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja méltatta az együttműködés fontosságát. Elmondta, hogy a képzéshez nélkülözhetetlen az orvos-diák, valamint az orvos-diák-beteg kapcsolat. Ezek megléte nélkül nincs színvonalas oktatás. Hozzátette, a két intézmény közötti szerződés megújítása minkét fél számára előnyös. A kórház orvosi utánpótlásában is nagy szerepe lehet a tanulók képzésének, s az iskolának is jó, ha színvonalas képzésben részesülnek a tanulók.

Prof. dr. Ertl Tibor általános, szak- és továbbképzési dékánhelyettes szerint a legfontosabb az, hogy a hallgatók olyan helyen tölthessék gyakorlati idejüket, amely megfelelő képzést biztosít számukra. Hozzátette, a Markusovszky kórház az 1990-es évekig gyógyítás szempontjából vonzerő volt a kollégáknak. Úgy vélte, hogy az oktatókórházi minősítés felértékeli majd a kórházi álláshelyeket.

Prof. dr. Nagy Lajos, a kórház vezérigazgatója elmondta, hogy ezt a hivatást nem lehet  könyvekből megtanulni, csak a betegágy mellett lehet elsajátítani. Hangsúlyozta, hogy oktatni nem könnyű, de kötelességüknek érzik mindenben a legjobbat nyújtani.

 

A Markusovszky kórház 1967 óta a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktatókórháza, és mint ilyen, az országban elsőként nyerte el az oktatókórház kitüntető címet. Hétfőn a szerződést újították meg, s hamarosan kirakják az ezt jelző egyetemi oktatókórház táblát is az egészségügyi intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!