Hírek

2010.09.25. 09:09

Kutatók éjszakája 2010: Testközelben a tudomány

A mára már mondhatni tradícióvá vált program rengeteg érdeklődőt vonzott az egyetem épületeibe. Az egészen kicsiktől az idősebb korosztályig szinte mindenki képviseltette magát a péntek délutántól éjszakáig tartó programon. A rengeteg érdekesség között órákat bolyongtunk, s ez cseppet sem volt haszontalan.

Turbók Orsi

A szokásos péntek délutáni csendet zsivaj váltotta fel szeptember 24-én a Savaria Egyetemi Központ épületeiben. Szinte az összes tanszék és intézet képviseltette magát az eseményen: számtalan oktató és diák dolgozott lelkesen azon, hogy az általuk már jól ismert technikákat/eszközöket/tárgyakat megismertessék a tudásra, új ismeretekre szomjazó látogatókkal. Az ünnepélyes megnyitó után a népes embersereg birtokba vette – ki-ki érdeklődési körének megfelelően – az egyetem termeit.

Az oktatásban (valaha) részvevők körében talán a legmisztikusabb „lények” a tanárok. A Bölcsészettudományi Kar munkatársainak jóvoltából a D épület helyett a Bloom Házban tartott programon a tanári gondolkodásmód kutatásának eszközeivel ismerkedhettünk meg, s ezekkel felfegyverkezve próbálhattunk belátást nyerni azokba a bizonyos „nagy koponyákba”. Egy biztos: érdekes volt látni a „másik oldalt”.

A fent említett programrész szinte kiegészítéseként saját magunkat – rejtett vagy nem titkolt vonásainkat – is feltérképezhettük az Önismeret testközelben nevet viselő pszichológiai tesztek kitöltésével.

Az este folyamán olvasott fel nekünk Für Anikó művésznő, járhattunk az épülő Weöres Sándor Színház kulisszái mögött, Enyedi Ildikó filmrendező tanítványainak vizsgafilmjein álmélkodhattunk, de megcsodálhattuk a tűzzsonglőrök produkcióját is.

A C épületben csupa vendégcsalogató program várta az ide látogatókat: ásványkiállítást szemlélhettünk meg, mikroszkóp alatt vizsgálhattuk meg a természet ajándékait, álmélkodhattunk a hatalmasra nőtt egyedeket felvonultató gombakiállításon, hajtogathattunk - többek között - hattyút, és megkóstolhattunk rengeteg gyümölcskészítményt is.

Az est egyik fénypontja talán Dr. Vissy Károly meteorológus előadása és az azt követő kötetlen beszélgetés volt. Azon kívül, hogy elárulta, hogy a következő néhány napban rengeteg csapadék várható az országnak ezen a táján, mesélt a környezetvédelmi problémákról, s az azok lehetséges megoldásairól is.

A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is nagy sikert arattak az Öveges-kísérletek, a Szombathelyi Helyszínelők, a különböző mérések (EKG és EEG, egészségi- és fittségi állapot mérése, különféle szűrővizsgálatok) valamint az agy működésének kísérletes vizsgálata is.
 
Az egyetem Könyvtára idén – a TÁMOP - 3.2.4-08/1-2009-0011 pályázatának segítségével - részt vett a Kutatók éjszakájának programsorozatában. Activity-t játszhattunk, kirakókkal mérhettük fel ügyességünket, tudósok és gondolkodók nyomába eredhettünk, valamint a Digitális erőd játékot is kipróbálhattuk.

A látottakat összefoglalva azt mondhatjuk, hogy kellenek az ilyen programok, hiszen a kisebbeket elindíthatja egy érdekes világ felé, az idősebbek pedig pótolhatják esetlegesen az életükből kimaradt tevékenységeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!