Hírek

2015.03.11. 15:05

Leágazásokat, zajvédő falat és főleg pontos tájékoztatást szeretne egy olvasónk a 86-os út Vát-Szombathely közti szakaszán

Szombathely-Zanat - Feltűnt már önöknek, hogy a csaknem két hónapja ismét ingyenessé váló 86-oson Szombathely felől nem lehet Zanatra lehajtani?

Budai Dávid

Bevalljuk, mivel nem ott élünk, nekünk nem jutott eszünkbe. Egy olvasónk, Tóth Gábor kereste meg lapunkat azzal, hogy felhívja a figyelmünket erre, és még egy sor olyan problémára, ami szerinte a teljesen logikátlan döntések következménye. Ugyanis a zanatiak sem tudnak felhajtani a 86-osra, holott arra megvolna a lehetőség, hiszen van felüljáró is, ám azt csupán a mezőgazdasági gépjárművek használják.

Tóth Gábor szerint az út úgy készült el, hogy a városrészt teljesen kihagyták a számításból, és ezzel teljesen elszigetelték. Ráadásul nem csak egy, hanem három felüljáró híd is épült a városrész határában, de egyiket sem használhatják a Zanatra vagy a környékre igyekvő autósok. Aki Zanatra szeretne menni, annak már négy kilométerrel előbb, a vépi elágazónál le kell térnie a régi 86-os útra. Ezt azonban úgy kell kitalálnia az autósoknak, mivel ezt egyetlen tábla sem jelzi.

Fotó: Budai Dávid

Olvasónk úgy véli: a zanatiak az elkerülőútból csak a rájuk zúduló környezetszennyezést és zajterhelést kapják – főleg uralkodó északi szél esetén – de egyáltalán nem részesednek a kiépült infrastruktúra hasznából. Az Európai Unió ajánlása szerint nem lehet sűrűn leágazókat építeni, most az egyszer kivételt tehettek volna, mint ahogyan Budaörsnél ezt meg is tették, ahol kétszázméterenként van leágazás.

Tóth Gábor elmondta: annak idején, amikor az út nyomvonalát tervezték, eredetileg kétsávosnak szánták, végül négysávos út épült, a nyomvonal azonban nem változott. Úgy véli, a városrészt érő terhelésen egy zajvédő fal felállítása sokat javíthatna. A legégetőbb probléma szerinte mégis az, hogy a Sárvár felől érkezőknek nincs kitáblázva, hogy a vépi leágazónál kell Zanat irányába menni.

Úgy látja, a Vát községben élőket kisebb mértékben, de ugyanúgy hátrányosan érinti, hogy a megszokott, Szombathelyről bevezető leágazót lezárták, így csak a várostól keletre lévő körforgalmi felüljáró-labirintuson keresztül, sok pluszkilométer megtételére kényszerülve közelíthetik meg településüket, vagy már Vépnél, félúton le kell jönniük a gyorsforgalmi útról. Ugyanez a probléma több települést is érint: például Vasszilvágyot, Acsádot és Meszlent is. Tábla sehol nem jelzi, hogy az adott településeket hogyan tudják a leggyorsabban elérni.

Tóth Gábor szerint szintén logikátlan, megalázó és gazdaságilag is hátrányos, hogy a váti leágazónál még Bük, az ország egyik legjelentősebb turisztikai célpontja sincs kiírva, holott az éppen erre, Vasszilvágyon át érhető el célszerűen. Most, ha valaki Budapest irányából akarja meglátogatni a fürdőhelyet, valószínűleg bemegy Szombathelyre, és Söpte irányában közelíti meg Bük városát, ami körülbelül 20 kilométeres kerülő. Olvasónk elmondta, amennyiben a hatóságok nem tesznek valamit az itt élők érdekében, akkor akár az európai bíróságig is el fognak menni, hogy érdekeiket érvényesítsék. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Pécsi Norbert Sándort, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjét is, aki holnapra ígért választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!