Hírek

2006.06.05. 22:00

Legényavatás dalolva, quotkútrámolássalquot Fotó Szendi Péter

<b>Több száz éves a pünkösd szombatjához kapcsolódó német néphagyomány </b>

Mórocz Zsolt

A pünkösdhöz kapcsolódó több száz éves néphagyományt õriznek a középkorban Csamaszzsidánynak, késõbb lakosairól Németzsidánynak nevezett, ma Kiszsidányként (Roggendorf) ismert faluban. Az alig 120 lakosú, nagyon szép fekvésû Kiszsidány zsákfalu. Onnan út nem vezet tovább. A ma itt élõk többségében német betelepülõk leszármazottjai. (A betelepülés körülményei - idõpontja, a letelepülõk eredeti lakóhelye, létszáma - a mai napig nem tisztázottak.) Fele-fele arányban evangélikus és katolikus vallásúak a kiszsidányiak.
A település különleges látnivalóihoz tartozik a falu szélén elõbukkanó forrás, aminek jó minõségû vizét ma is sokan fogyasztják. Bánó Zoltán polgármester szerint ez a forrás olyan híres, vize annyira tiszta, hogy a 70-es-80-as években még a környezõ falvakból is ide jártak vizért azokból a családokból, ahol kisbaba született.
A forrás és környéke helyi védettség alatt álló terület. Élõ, több száz éves népha-gyomány, a pünkösd szombatján lezajló quotforráskút-rámolásquot. quotValójában legényavatás ez, de az eredetét nem ismerjükquot - meséli a polgármester.
Az elmúlt szombaton a falu boltjánál találkoztak a kiszsidányi legények, férfiak. Gumicsizmában jöttek, ásót, lapátot, kaszát hoztak, kaptak egy kis bort, s nótázva végigmasíroztak a falun, a túlsó végén lévõ híres forrásig. Közben a házak elé kijött nézõket a polgármester megkínálta egy kis borral - ez is a hagyományhoz tartozik. Amire a menet kiért a forráshoz, már volt nõkbõl, gyerekekbõl álló nézõsereg is. A férfiak szervezetten kezdték el a quotkútrámolástquot. Egyesek a vízelvezetõ árkot kaszálták, tisztították ki, mások a forrás fölé épített kút betonfedelének levétele után vödrökkel, majd szivattyúval vették ki belõle a vizet. A munkák legvégén ketten másztak le a 4-5 méteres, terméskõvel kirakott kútba, hogy kitisztítsák aljáról az üledéket. Egyikük, Paár Dénes rutinos kútpucoló, már többször járt lent, másikuk, Bánó Mátyás viszont most elõször ereszkedett le. Úgy tartják Kiszsidányban csak az a legény érett férfivá, aki egyszer volt a kút alján.
A kútrámolás után a forrás szomszédságában májusfát állítottak Kiszsidányban, ahol szombaton a szokásos falunap egyik programja volt ez a régi néphagyomány.

A falu különleges látnivalója, a forrás és környéke,ma helyi védettség alatt áll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!