Hírek

2013.01.17. 06:42

Árokba csúszott kamionok, elakadt autóbuszok Vasban

Vas megye - Este fél hatig 35 esetben mentettek elakadt, árokba csúszott gépjárműveket a megyei katasztrófavédelem tűzoltói egységei. A megyében több útszakaszt is lezártak.

MTI

Újabb alsóbbrendű utakat kellett lezárni Vas megyében

Újabb alsóbbrendű utakat kellett lezárni a hóátfúvások miatt Vas megyében - közölte a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese csütörtök este az MTI-vel. Részletek itt >>>

Teherautók fordultak keresztbe az úton Simaság térségében

A 84-es számú főúton, Simaság térségében két tehergépkocsi a havas, jeges úton megcsúszott és keresztbe fordult. Részletek itt >>>

Árokba csúszott kamionok Vasban

Vas megye - Este fél hatig 35 esetben mentettek elakadt, árokba csúszott gépjárműveket a megyei katasztrófavédelem tűzoltói egységei. Részletek itt >>>

Fotók: Benkő Sándor

Útlezárások Vas megyében

Vas megyében hóátfúvás miatt lezárták:

- a 7381-es jelű utat a 0+961-2+803 km szelvény, Karakó-Jánosháza között

- a 8454-es jelű utat a 2+212-4+620 km szelvény, Kemenessömjén-Vönöck között

- a 8455-ös jelű utat a 0+782-3+632 km szelvény, Mersevát-Kemenesszentmárton között

- a 8406-os jelű utat a 26+433-29+480 km szelvény, Pápoc és a megyehatár között

- a 8446-os jelű utat a 4+750-9+500 km szelvény, Sárvár és Ölbő között

A 8459-es jelű utat a 3+033-4+984 km szelvény, Boba-Nemeskocs között nemrégiben megnyitották.

A Dunántúlon több útszakaszt is le kellett zárni hóátfúvások miatt – az intenzív havazás nyomán több térségben is téliesek az útviszonyok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb 13 órai jelentése alapján továbbra is havazik a Dunántúl nyugati és északi területein. Hóátfúvások miatt több útszakaszt is le kellett zárni, illetve több főúton leállították a nehézgépjármű forgalmat, emellett vannak olyan térségek, ahol érdemes hólánccal elindulni.

Elzárt települések azonban továbbra sincsenek az országban.

A Dunántúl nyugati és északi részén változatlanul esik a hó, Győr-Moson-Sopron megyében intenzíven havazik. Pest megyében Dabas térségében havazik, Bács-Kiskun megye északi felén szállingózik a hó. A havazásban érintett területeken Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém Komárom-Esztergom és Fejér megyében a fő- és mellékutakon változatlanul téliesek az útviszonyok, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást.

Hóátfúvások miatt le van zárva Veszprém megyében a 8406-os jelű út Kemenesszentpéter és a megyehatár között szakasza és Győr-Moson-Sopron megyében a 8427-es jelű út Páli és Vásárosfalu között. A hótátfúvások és a nagy mennyiségű csapadék miatt Vas megyében átcsoportosította a társaság a munkagépeit a legforgalmasabb és a havazásban leginkább érintett útszakaszokra, hogy a rendelkezésére álló hómarókat a legkritikusabb térségekre tudja átvezényelni. Azért, hogy ezt az átcsoportosítást végre tudja hajtani a cég, időszakosan lezárta a Karakó-Jánosháza, Kemenessömjén-Vöncök, Mersevát-Kemenesszentmárton és Boba-Nemeskocs közötti nagyon alacsony forgalmú át- vagy bekötőutakat. A lezárásokkal elzárt települések nem alakulnak ki, az útszakaszok mentén található falvak kisebb kerülővel megközelíthetőek maradnak.

Nehézgépjárművekkel, főleg nyerges vontatókkal továbbra sem érdemes a hegyi utaknak nekivágni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken továbbra is legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelte. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 340 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is azt javasolja, hogy csak nagyon indokolt esetben induljanak útnak a közlekedők, ha mégis az utazás mellett döntenek, fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, tartsanak maguknál hóláncot és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

Gázolajat szállító teherautó csúszott az árokba a Vas megyei Bérbaltavárnál

Egy gázolajat szállító pótkocsis teherautó csúszott az árokba - üres tartállyal - csütörtökön délelőtt a Vas megyei Bérbaltavár külterületén - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a pótkocsin lévő 13 ezer literes tartály üres, de nem tisztított, belőle gázolaj nem szivárog.    Beavatkozásra a helyszínre vonultak a vasvári és a zalaegerszegi tűzoltóság kijelölt egységei, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor - sorolta.   

A jármű kiemelésére a helyszínre érkezett a zalaegerszegi műszaki mentő bázisdaruja. A járművet áramtalanították, a pótkocsit lekapcsolták - fűzte hozzá.    A Csehi és Bérbaltavár közötti útszakaszon a műszaki mentés idejére teljes útzár van érvényben - tudatta Balogh Nikoletta.

 

Állatszállító balesete Nock és Uraiújfalu között (Fotó: Benkő Sándor)


A katasztrófavédelem mentései Vas megyében

12:00-ig összesen 24 esetben mentettek elakadt, árokba csúszott gépjárműveket Vas megye tűzoltói. 

Folyamatban van továbbá egy műszaki mentés Bélbaltavár külterületén, ahol egy gázolajat szállító pótkocsis tehergépjármű első része az árokba csúszott, amelyen 13.000 liter üzemanyagot szállítanak. A jármű pótkocsiján levő tartály üres, de tisztítatlan. 
Gázolajfolyás, szivárgás nincs. Beavatkozásra a helyszínre vonult a Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsokság egysége, a zalaegerszegi hivatásos tűzoltó egységek, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, valamint a Katasztrófavédelmi Mobil Labor. A jármű kiemelésére a helyszínre érkezett a Zalaegerszegi Műszaki Mentő Bázisdaruja. Az egységek a járművet áramtalanították, a pótkocsit lekapcsolták. A Csehi és Bélbaltavár közötti útszakaszon a műszaki mentés idejére teljes útzár van érvényben. 

A Vasi Volán Zrt. tájékoztatása szerint az autóbuszjáratok folyamatosan közlekednek, de késésekre lehet számítani.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elrendelte a Veszélyhelyzeti Központ felállítását.

A megye településeinek lakosságtájékoztató felhívás került kiküldésre, melyet a városok honlapján olvashatnak. 

Jelenleg a megyében öt útvonalat lezártak:

A 7183-as úton Karakó és Jánosháza között, a 8454-es úton Kemenessömjén és Vönöck között, a 8455-ös úton Mersevát és Kemenesszentmárton között, a 8459-es úton Boba és Nemeskocs között, valamint a 8406-os úton Pápócnál szünetel a forgalom.
A megyében elzárt, megközelíthetetlen település nincs.

Reggel négy órakor Rábapatynál egy személygépjármű, negyed hatkor Répcelak és Beled között egy kisteherautó csúszott az árokba. 

Szombathelyről háromnegyed hatkor és fél hétkor érkezett riasztás, mindkét esetben tehergépjárművek akadtak el a hóban, és forgalmi akadályt képeztek. 

Reggel 7 órakor Sitke külterületén egy személygépjármű csúszott az árokba. A járművet a sárvári hivatásos tűzoltó egységek mentették ki az árokból. 

7:07-kor Vasasszonyfa külterületére vonultak a szombathelyi hivatásos tűzoltók, ahol egy személygépjármű, egy tehergépjármű, valamint egy autóbusz akadt el a hóesés miatt. A járművek forgalmi akadályt képeztek, a műszaki mentés idejére teljes útzár volt érvényben.  

Negyed nyolckor Nagygeresd térségében egy menetrend szerinti buszjárat csúszott az árokba, a balesetben személyi sérülés nem történt.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy amennyiben az utazást nem lehet elhalasztani csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és szükség esetén használjanak téli gumit és kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, várható időjárásról szóló híradásokat! Az útra mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont! Mindig az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezessenek!

Több autóbusz is árokba csúszott Vas megyében

A havazás miatt több autóbusz árokba csúszott Vas megyében, a menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti - közölte a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi üzemigazgatója csütörtök reggel az MTI-vel. 

Pathy Tivadar elmondta, hogy a kora reggeli órákban még mindössze öt percet késtek a járatok, az időjárási helyzet romlásával később 30-40 perces késések is előfordulnak a menetrendhez képest.    Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni - közölte az üzemigazgató.    Az elakadt tömegközlekedési járműveket a katasztrófavédelem segítségével, illetve helyi erők támogatásával, traktorokkal, autómentőkkel szabadították, szabadítják ki - fűzte hozzá Pathy Tivadar.    Acsádon egy, az úton keresztbe fordult autóbusz akadályozza a forgalmat, Sárvár környékén négy, Kőszegpatynál egy autóbusz akadt el.

 

 

Négy útszakaszt időszakosan lezárt a Magyar Közút Vas megyében

Pécsi Norbert Sándor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közleményben közölte, hogy Vas megyében az intenzív havazás miatt csaknem 60 munkagéppel dolgozik folyamatosan. A hótátfúvások és a nagy mennyiségű csapadék miatt a megyében átcsoportosítja a társaság a munkagépeit a legforgalmasabb és a havazásban leginkább érintett útszakaszokra, hogy a rendelkezésre álló hómarókat a legkritikusabb térségekben tudja hasznosítani. Azért, hogy ezt az átcsoportosítást végre tudja hajtani a cég, időszakosan lezárja a Karakó-Jánosháza, Kemenessömjén-Vöncök, Mersevát-Kemenesszentmárton és Boba-Nemeskocs közötti nagyon alacsony forgalmú át- vagy bekötőutakat. A lezárásokkal elzárt települések nem alakulnak ki, az útszakaszok mentén található falvak kisebb kerülővel megközelíthetőek maradnak.

Lezárt utak, árokba csúszott, elakadt autóbuszok Vasban

Lengyel Zsolt közölte: ahogy megélénkült az utakon a forgalom, egyre többen kérnek tőlük segítséget, mert bár a főutakat mindenhol takarítják a közútkezelő gépei, vannak akik járművükkel keresztbe fordulnak az úton vagy árokba csúsznak.

Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben. 

Kecskés Péter, a Magyar Közút Kht. ügyeletese elmondta: több alsórendű utat is le kellett zárni a megyében a havazás és az egyre jobban erősödő szél miatt, amely megyeszerte okoz hóátfúvásokat. 

Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében. 

Bérbaltavárnál egy alsórendű úton két teherautó próbálta kikerülni egymást, de mindkettő az árokba futott, jelenleg is tartó műszaki mentésük idejére átmenetileg lezárták az utat. 

Az előrejelzések szerint a szél a délutánra tovább erősödik, ezért nagyobb hófúvás is kialakulhat, így azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

Minden út járható Vas megyében de hóátfúvások vannak

Egyelőre minden közút járható Vas megyében, de több helyen is hóátfúvások nehezítik a közlekedést - tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese.

Egyelőre minden közút járható Vas megyében, de több helyen is hóátfúvások nehezítik a közlekedést - tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese.


Szakács István elmondta: 10-20 centiméternyi hó hullott az éjszaka Vas megyében, a nagyobb mennyiség az Őrségben és a megye déli, délnyugati részében, a közepes erősségű északi szél miatt egyes szakaszokon hóátfúvások vannak.    Hóátfúvások vannak Csepreg és Újkér, Csepreg és Tormásliget, valamint Sárvár és Szeleste között. A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat a gépeivel - fűzte hozzá az ügyeletes.

Lengyel Zsolt, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: a tűzoltóknak viszonylag kevés dolguk volt a havazás miatt, csak néhány árokba csúszott járművet kellett kimenteniük, de a balesetekben senki nem sérült meg. Jelenleg Répcelak közelében, a megyehatárnál segédkeznek egy árokba csúszott kisteherautó kivontatásánál, és hasonló segítséget kellett nyújtaniuk késő este Szombathely közelében, valamint éjfél körül Zalalövőnél is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint hóátfúvások nehezítik a közlekedést a Dunántúl nyugati területein - az intenzív havazás nyomán több útszakaszon lelassult a közlekedés.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb 7 órai jelentése alapján gyakorlatilag a teljes Dunántúl területén havazik. Az éjszaka lehullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs ezekben a térségekben.

A Dunántúlon a déli területeket kivéve mindenütt változó intenzitással havazik. A reggelig lehullott friss hó átlagos vastagsága a nyugati megyékben 1-15 centiméter között van. A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon télies viszonyokra kell számítani, túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. Az ország többi részén általában vizes, nedves az utak felülete. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein az északi szelet többfelé erős lökések kísérik, arrafelé helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A térség útjai még járhatók, elzárt település sincs, de helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön pedig újra elakadt járművek okozhatnak torlódásokat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is az utakra rendelt. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg csaknem 300 gép dolgozik, a folyamatos munkavégzés érdekében a közútkezelő szakemberei 12 órás váltásokban látják el feladataikat. A hó eltakarítását az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően először a főutakon, főútvonalakon, forgalmasabb útszakaszokon, majd a mellékutakon végzi el a társaság. A legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkagépeinek mozgósítását az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésein kívül a 213 darab útmeteorológiai államosának adatai, az útellenőreinek beszámolói és a webkamerahálózatának képei alapján rendeli el. Január 14-e reggeltől január 17-e reggeléig a társaság több száz gépe összesen több mint 9000 munkaórát teljesített, ezalatt csaknem 10 000 tonna sót, 13 tonna kalcium-klorid granulátumot, 143 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 1800 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az országos közutakra.

Nagy intenzitású, folyamatos havazás idején a hóeltakarítási munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért a közlekedők türelmét és megértését kérik a szakemberek. A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!