Hírek

2009.08.05. 02:25

Mulatott a falvak apraja és nagyja

Kistérségi körkép - Az elmúlt hetekben Nemesrempehollóson, Kemestaródfán és Iváncon is falunapi vigasságot rendeztek. Volt, ahol egy napig, s volt, ahol négy napig mulatott a falu népe.

Bajdó Bettina

Nemesrempehollóson alaposan megtréfálta az időjárás a falunap szervezőit és résztvevőit. Az elmúlt évek csodálatos nyári időjárásával ellentétben ezúttal esős, hűvös júliusi időben kellett megrendezni a programok egy részét. Délelőtt a gyermekeké volt a főszerep: faluvetélkedővel, aszfaltrajz-versennyel és focival telt a nap első része. A kora délután a rendezvénysátorban Paksiné Kecze Tünde polgármester köszöntötte a megjelenteket, akik között ott voltak és segédkeztek az önkormányzati képviselők is. A sátort és környékét átjárta az üstökben főzött finom vadételek illata, miközben a kellemetlen időjárás ellenére a fiatal rendőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy jól sikerüljön a kutyás bemutató is. Fellépett két egyházashollósi, majd két szombathelyi hastáncos, őket a szombathelyi Senior Színpad énekegyüttese követte. Az egyre nagyobb számban összegyűlt közönségtől az előbbiek a látványos, keleties táncukért, az utóbbiak pedig a nosztalgikus slágerek, nóták előadásáért kaptak nagy tapsot. Időközben kihirdették a délelőtti versenyek eredményét, és átadták a résztvevőknek az önkormányzat kisebb ajándékait. Évek óta minden falunap szinte hagyománnyá vált eseménye A falu legerősebb embere vetélkedő megrendezése. Idén is több versenyszámban (malomkődobás, farönk-kitartás, kőemelés, rönkhúzás) mérték össze erejüket a jelentkezők. A program szkanderversennyel fejeződött be, ami szintén nagy sikert aratott. A verseny első három helyezettjét kupával jutalmazták a szervezők. Ezután a lányok és az asszonyok, majd a nős és a nőtlen férfiak csaptak össze a focipályán. A falunap jó hangulatú bállal zárult.

Kemestaródfán 17. alkalommal rendezték meg a többnapos falunapot. Már péntek délután elkezdődött a bemelegítés sportversenyekkel, az est pedig bállal zárult. Szombaton megnyílt a gyermekrajz-kiállítás, a kicsik művészi munkái után pedig a sport került újra előtérbe. A gyermekek, nős és nőtlen férfiak, lányok és asszonyok mérték össze tudásukat a focipályán. Ezt követően a hagyományosan jó hangulatú vetélkedő következett, mely az idén is a nemek harca jegyében zajlott. Számos érdekes feladat várt a fenőttekre és a gyermekekre. Megmérkőzhettek például nyakkendőkötésben, melltartó-csatolásban, lekvároskenyér-etetésben és patkódobásban is. Este a kulturális programoké volt a főszerep: felléptek a Savaria Táncklub táncosai, őket a Fővárosi Operettszínház előadói követték. Mivel a település pénzt nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban, ezért ráadásként meglepetésvendég is érkezett a falunapra. A Barátok közt sorozatból ismert Vili bácsi, vagyis Várkonyi András bordalokkal szórakoztatta a közönséget. Este fellépett a Crystal együttes is. A programok vasárnap is folytatódtak: élőcsocsóval, rock and rollal, fitnesz-bemutatóval, gulyáspatrival és tűzijátékkal.

A hétvégén Iváncon kilencedik alkalommal gyűlt össze a település apraja-nagyja a helyi sportpályán, hogy közösen ünnepeljék meg falunapjukat, amelyre az országhatáron túlról is érkeztek vendégek. Délelőtt kispályás labdarúgással kezdődtek a programok, majd délután egész- ségügyi programokkal és gyermekjátékokkal folytatódott az idei falunap. Délután kettőkor már nagy volt a nyüzsgés a focipályán, s ez idő alatt már készülőben volt a pincepörkölt a bográcsban. Gyarmati Tiborné polgármester elmondta, hogy rendhagyó az idei falunap, mivel most először nyertek pénzt a Vidékfejlesztési Minisztériumnál a programokhoz. Így idén bűvész-show-val, zsonglőrökkel, kabaréval és operettrészletekkel is kedveskedhettek a résztvevőknek. Idén az országhatáron innen és túlról is érkeztek elszármazottak, a polgármester szerint ugyanis nagyon fontos ez a találkozás, mivel feleleveníthetik a közös élményeket, azon túl pedig kimozdulhatnak otthonról a falubeliek.

- A programokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót - folytatta a polgármester. - Fellépett például a Múzsa együttes Egyházashetyéről, a Vassurányi Népdalkör, s a Pitvarosi Művészegyüttes is. Közben hastánccal és könnyűzenei összeállítással is készültünk, este pedig bál zárta az idei falunapot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!