Hírek

2016.09.08. 19:35

Petíció a bucsui útért: Az út régóta a sportolók paradicsoma

Szombathely, Bucsu - Korlátoznák a behajtást és a sebességet a régi bucsui úton. Csaknem kétszázan írták alá a petíciót.

Budai Dávid

Sokaknak bizonyára nem kell bemutatni azt a hölgyet, aki hetente háromszor nekivág a bucsui útnak gyalog. Bodorkós Horváth Kata azonban nem úgy gyalogol, ahogy ön vagy én. Ő úgy gyalogol, hogy egy kocogó embert simán leelőz. Versenyekről - legyen az nemzetközi vagy országos - ritkán tér haza érem nélkül, aminek talán legfőbb oka az, hogy Kata rengeteget edz, leginkább azon a 6,7 kilométeres szakaszon, ami a megyeszékhelyt köti össze Bucsuval.

A 87133. számú út a köznyelvben „régi bucsui útként” terjedt el. Nem véletlenül, hiszen van egy újabb, egy 7,78 kilométeres szakasz, ez pedig a 89. számú elkerülő. Az autósok többsége ezt használja, mert gyorsabban lehet rajta menni és jobb minőségű. Van azonban néhány autós, aki talán megszokásból, talán mert 1,6 kilométerrel rövidebb, vagy csak mert élvezi a keskeny, ám jó minőségű út kanyarjait, erre jár. Ez rendben is van. Csakhogy időközben ez a régi út a sportolók paradicsomává vált. Gyaloglók, görkorisok, futók és bringások lepik el nap mint nap az utat, hogy szenvedélyüknek hódoljanak, vagy éppen eddzenek, mint ahogyan teszi ezt Kata is.

Bodorkós Horváth Kata nem nagyon tud máshol edzeni, a környéken ez az egyetlen hosszabb és viszonylag nyugodtabb útszakasz. Szeretnék elérni, hogy senki ne száguldozhasson itt
Fotó: Unger Tamás

Egy ideális világban talán megférnének egymás mellett a sportolni vágyók és a négy keréken gurulók is, ám ebben a világban sajnos tarthatatlanná kezd válni a helyzet. Az van ugyanis, hogy néhány autós száguldozik az úton, sokszor idézve elő balesetveszélyes szituációt. Szerencsére komoly baleset eddig még nem történt, de ha minden így marad, ez csak idő kérdése. Kata viszont nem szeretné, hogy így maradjon, ezért lépett. Augusztus 19-én egy internetes petíciót indított, mert ahogyan felhívásában fogalmazott: úgy döntöttem, lépnem kell a biztonságos sportolásunk érdekében, mivel az úton közlekedő sofőrök nagy része (tisztelet a kivételnek) semmibe vesz bennünket, leszorít az útról, ránk húzza a kormányt. Célom a forgalomkorlátozás, a sebességkorlátozás és többszöri rendőri jelenlét ezen az úton. Mint kiderült, az ideális számukra egy behajtani tilos tábla lenne, kivéve célforgalom kiegészítő táblával ellátva, plusz még egy kis sebességkorlátozás. Hogy ez utóbbi mekkora lenne? A 40 kilométer/órával már elégedettek lennének.

Az út már évek óta a sportszeretők paradicsoma, hogy éppen most került sor a petíció megfogalmazására, annak az az oka, hogy augusztus 13-án, miután egy száguldozó autó leszorította őt és edzőjét az útról, az autóban ülő fiatalok még olyan megjegyzést is tettek, miszerint a másik oldalon kellene gyalogolni és különben is nem itt kellene sportolni. Mivel Kata a forgalommal szemben haladt, így nyilvánvaló, hogy a fiatalok nem tudták jól a KRESZ-t, ám, ez még a kisebbik gond. Az a kijelentés viszont, hogy nem itt kellene sportolni, már sok volt. Évek óta családok tucatjai, profi és amatőr sportolók használják az utat.

- Nekünk nincs Margitszigetünk, nekünk bucsui utunk van! Szeretném, ha az autósok a nekik biztonságos utakat használnák, ezt az utat pedig meghagynák nekünk, hogy mi is biztonságosan sportolhassunk - fogalmazott Kata, aki az eset után alig egy héttel már meg is fogalmazta gondolatait. A petíciót a cikk írásának pillanatában 180-an írták alá, és ahogyan az már lenni szokott, kisebb kommentháború is kialakult. A legtöbben egyetértenek a korlátozással, de itt is vannak radikálisabb nézetek.

Akad, aki a 30 kilométer/órás korlátozással és a kiemelt rendőri jelenléttel lenne elégedett, mások teljes útzárat követelnek, és vannak olyanok is, akik támadják a kezdeményezést: Nem hinném, hogy azért kéne lezárni egy sok millióból épült közutat, mert valaki azt a saját céljaira, nem az eredeti rendeltetése szerint szeretné használni! Sportolni, bringázni, kirándulni nem közúton kell, erre vannak a parkok, sportpályák, tessék azokat használni! Kata szerint viszont, ha rendeltetésszerűen használnák a régi bucsui utat, akkor a petícióra sem lenne szükség. Most azonban már ennél is tovább ment.

Tegnap minden érintett önkormányzatnak és a közútnak is elküldte levelét. Azt korai volna megjósolni, hogy néhány száz sportszerető ember el tudja-e érni a hatóságoknál, hogy forgalomlassító táblákat helyezzenek ki kedvenc útjukon. Az azonban biztos, hogy céljukat nem adják fel egykönnyen, ezért szeptember 30-án 17 órakor összegyűlnek a régi bucsui útnál egy közös sportolásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!